Avantaje financiare şi servicii gratuite pentru persoanele fără loc de muncă

ajofm Timis

Persoanele aflate în căutarea unui serviciu beneficiază de o serie de facilităţi dacă se înregistrează la oficiile judeţene ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

CITEȘTE ȘI: Fată filmată în timp ce este abuzată de patru băieţi care se droghează

Astfel, înregistrarea presupune oportunităţi începând cu informarea şi consilierea profesională şi continuând cu încasarea indemnizaţiei de şomaj sau a unor prime de încadrare, de instalare, de relocare, de activare sau de insterţie.

Prime de mobilitate

O serie de prime de mobilitate pot fi obţinute de cei care se înregistrează la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi ulterior obţin un angajament.

CITEȘTE ȘI: Elev lovit pe trecerea de pietoni

Astfel, prima de încadrare se acordă timp de 12 luni, fiind la dispoziţia şomerilor înregistraţi care se angajează cu normă întreagă, pe o perioadă mai mare de un an, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 kilometri faţă de cea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.

Cuantumul primei se calculează la 0,5 lei pe kilometru, dar poate fi de cel mult 55 de lei pe zi, proporţional cu numătul de zile în care persoana în cauză îşi desfăşoară efectiv activitatea la angajator.

CITEȘTE ȘI: Austria taie alocaţiile copiilor imigranţilor. Românii, printre cei afectați

Prima de instalare poate fi obţinută de şomerii înregistraţi care se încadrează în muncă într-o localitate aflată la mai mult de 50 de kilometri de cea în care locuiesc şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau reşedinţa.

Prima este de 12.500 de lei pentru şomerii care se încadrează în muncă într-o altă localitate şi îşi schimbă domiciliul.

Dacă angajatul e însoţit de membri ai familiei care îşi schimbă şi ei domiciliul, prima de instalare se ridică la 15.500 de lei.

În cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de instalare, unul va obţine o primă de 12.500 de lei, iar celălalt una de 3.500 de lei.

CITEȘTE ȘI: Maşini de 35.000 de euro pentru bugetari

În situaţia în care celor ce îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare li se asigură de către angajator sau din partea autorităţilor centrale sau locale o locuinţă de serviciu, ori li se suportă cheltuielile aferente, persoanele respective beneficiază de următoarele prime: de 3.500 de lei pentru şomerii care se angajează într-o altă localitate şi îşi schimbă domiciliul; de 6.500 de lei dacă sunt însoţite de membri ai familiei.

La prima de instalare au dreptul şi cetăţenii români care muncesc în alte ţări din spaţiul Uniunii Europene pe o perioadă de cel puţin 36 de luni.

Prima de relocare poate fi încasată timp de trei ani de către şomerii înregistraţi care se încadrează în muncă într-o localitate situată la mai mult de 50 de kilometri faţă de cea în care locuiesc şi, ca urmare, îşi schimbă domiciliul sau reşedinţa.

Beneficiarii pot obţine, pentru 36 de luni, o primă de relocare neimpozabilă, egală cu 75 la sută din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire la noul domiciliu, situat fie în localitatea în care îşi au serviciul, fie într-una învecinată. Cuantumul maxim al primei de relocare este de 900 de lei.

Prima de activare e la dispoziţia şomerilor care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni după 30 de zile de la data înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Prima de activare este de 1.000 de lei, fiind neimpozabilă.

Prima de inserţie îi are ca beneficiari pe absolvenţii care, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, se înregistrează la agenţia pentru ocupare şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

Persoanele în cauză primesc, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, prime de inserţie egale cu triplul valorii indicatorului social de referinţă aflat în vigoare la data încadrării (3 x 500 lei).
Servicii gratuite

Informarea şi consilierea profesională sunt servicii oferite în vederea alegerii celor mai bune oportunităţi de formare sau de angajare. Serviciul de mediere a muncii, oferit tot gratuit de oficiile teritoriale ale ANOFM, presupune punerea în legătură a angahjatorilor cu persoanele aflate în căutarea unui job.

Una dintre cele mai importante măsuri active oferite de agenţia specializată este cea de formare profesională.

Aceasta măreşte şansele de angajare ale beneficiarului, fiind asigurată gratuit pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.

Informaţii suplimentare referitoare la totate facilităţile disponibile pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot fi obţinute de la sediul AJOFM Timiş, cu sediul în Timişoara, Bd Republicii nr. 21, nr. tel. 0256.294.627, e/mail: [email protected].


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *