Avalanșă de alerte alimentare

Guvernul va prelungi plafonarea adaosului comercial până în ianuarie 2024/ Lista de produse va fi extinsă

Nu mai puțin de 13 alerte alimentare au fost emise în primul trimestru din acest an. Dintre acestea, aproape jumătate au vizat produsul file de somon afumat comercializat de diferite supermarketuri, pentru care au existat nu mai puțin de șapte alerte, ca urmare a infestării cu Salmonella.

Nici fructele uscate nu au scăpat de o posibilă contaminare cu această bacterie. Au existat și situații în care a existat suspiciunea că un anumit produs conținea corpuri străine, precum și cazuri în care conţinea diverse ingrediente care nu erau trecute pe ambalaj, dar care puteau provoca alergii persoanelor care sufereau de diverse patologii.

Pentru produsul ”Biscuiți populari” (lot 10.12.2018) cu termen de valabilitate de un an, comercializați de Kaufland, a fost emisă, de asemenea, o alertă alimentară.

În acest caz, analizele de laborator au arătat depășirea cantității de sulfiți, iar consumul zilnic a peste 140 de grame de produs poate provoca reacții alergice la produs.

Ce denotă această avalanșă de alerte alimentare? Aceste produse au ajuns pe rafturi după ce au trecut toate controalele de calitate, deși ele pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.

”Cum au ajuns aceste produse la raft? E foarte grav ce se întâmplă. Când discutăm de produse retrase, discutăm de chestiuni grave.

Acei cumpărători trebuie să-și primească nu doar banii înapoi ci, dacă cumva au ajuns să și consume produsul, să primească daune pentru a-și acoperi consultația medicală. E important să prevenim o tragedie.

De asemenea, din punctul meu de vedere, ar trebui să se facă o evaluare mai clară a laboratoarelor care dau buletinele de analize pentru aceste produse care ajung la raft deși sunt neconforme”, susține Sorin Mierlea, președintele InfoCons-Asociație pentru Protecția Consumatorilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *