Autostrada le-a adus unor timişeni prosperitate, dar pe alţii i-a lovit la buzunare

Autostrada pentru unii a adus prosperitate, pentru alții nu. Multă vreme, cât la Belinț exista o organizare de șantier a acesteia, localnicii, cei care au dorit, și-au găsit de lucru. Deci, avantaj pentru ei. Când tronsonul s-a finalizat și s-a dat liber circulației pe autostradă, aceasta a preluat grosul mașinilor, iar traficul pe șoseaua națională care traversează localitatea timișeană s-a diminuat în mod drastic.

Dacă până să devină funcțională autostrada, abia puteai traversa DN6 și aceasta doar pe la trecerile de pietoni, din cauza aglomerației de mașini pe ambele sensuri, acum o poți face (deși nu e recomandat!) pe oriunde, întrucât pauzele între două mașini pot fi și de minute bune.

Traficul mult diminuat nu constituie însă o veste bună pentru belințenii care, în mare parte, sunt legumicultori din tată-n fiu și obișnuiesc să-și vândă produsele în fața caselor, la șosea. În perioada în care pe marginea drumului național era cel mai bun vad comercial pentru legume și fructe, s-au găsit printre localnici și din aceia care vindeau roșii, de exemplu, fără să fi sădit vreun fir din această legumă.

Ideea de a face comerț aici, unde și prețurile se situau chiar peste cele din piețele din Timișoara, a mers o vreme. Autoritățile locale au încercat, aplicând amenzi, să descurajeze acest tip de comerț, considerat nu tocmai „civilizat”. Acum, însă, „aprozarele de la poartă” s-au rărit considerabil, pe măsura diminuării numărului de automobiliști, adică de clienți potențiali.

Conform viceprimarului Ionel-Constantin Tîrziu, vânzarea de pe marginea șanțului „moare în mod natural, încet și sigur”. Dacă nu sunt mușterii, nu e nici cerere și dacă aceasta nu e, oricât de bună ar fi oferta, afacerea își vede aproape sfârșitul.

Ca o compensație pentru această realitate nu prea roz pentru legumicultorii belințeni de astăzi există și un revers, acela că nici ei „nu se lasă”, iar produsele lor continuă să fie căutate și preferate de cumpărătorii din piețele orașelor timișene.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns