Autoritățile din Timișoara au renunțat la conferințele de presă periodice, deși legea le obligă să le organizeze

Autoritățile din Timișoara au renunțat la conferințele de presă periodice, deși legea le obligă să le organizeze

Autoritățile din Timișoara au renunțat la conferințele de presă periodice, deși legea le obligă să le organizeze

În pofida prevederilor legale, autoritățile din Timișoara au cenzurat informarea cetățenilor, prin renunțarea la conferințele de presă organizate periodic, de regulă o dată pe lună. Nicio instituție publică din municipiu, reprezentativă pentru un anumit sector de activitate, nu respectă legea în acest sens.

În primii ani după Revoluția din 1989, aducerea la cunoștința cetățenilor a informațiilor de natură publică se făcea preponderent cu sprijinul presei scrise, audio și video, în acele vremuri, internetul neavând o utilizare pe scară largă în România.

Cu două-trei excepții, autoritățile de stat din Timișoara organizau, periodic, conferințe de presă, în cadrul cărora se transmiteau nu doar informațiile dorite către public, ci trebuiau să răspundă și la întrebările adresate de jurnaliști pe marginea unor subiecte de interes public, unele dintre ele venite din partea cetățenilor.

Prefectura, consiliul județean, primăria, finanțele, inspectoratul școlar, poliția și parchetele organizau astfel de conferințe săptămânale, de unde și abundența informațiilor publicate în acele vremuri.

La instanțele de judecată, întâlnirile cu presa aveau loc, de regulă, anual, cu prilejul prezentării bilanțului activității, dar și cu ocazia altor evenimente, cum ar fi vizitele unor oficiali de la București, situații deosebite ivite pe marginea unor dosare de răsunet, aniversări etc., practică pe care doar Curtea de Apel Timișoara continuă să o desfășoare și în prezent.

Cu timpul, întâlnirile periodice ale autorităților publice cu presa s-au diluat. În România anului 2024, Facebook este utizat ca o modalitate mai sigură de a publica doar informațiile dorite și de a eluda întrebările incomode ale jurnaliștilor.

Instituții județene importante din Timiș, precum Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Direcția Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului nu obișnuiesc să organizeze conferințe de presă.

CITEȘTE ȘI: DRDP Timişoara a început recrutarea de „drumari” încă de la grădiniţă

Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au stopat și ele rarele conferințe de presă care aveau loc, de mai bine de 15 ani.

Tot cam în acea perioadă, poliția a renunțat la întâlnirile săptămânale cu presa, acestea fiind organizate în prezent doar cu prilejul anumitor evenimente sau a prezentării bilanțului anual al activității.

De prin anul 2022, conferințele de presă săptămânale au început să dispară și de pe agendele de lucru ale primăriei, prefecturii, consiliului județean și inspectoratului școlar. În cadrul acestor instituții, întâlnirile formale cu jurnaliștii au loc ocazional, de regulă când autoritățile doresc să prezinte un punct de vedere cu privire la o anumită situație sau cu prilejul unui eveniment.

Parchetele au renunțat complet la întâlnirile cu reprezentanții mass-media, iar informațiile selectate pentru a fi făcute publice sunt postate doar pe paginile proprii de internet. De exemplu, ultimul bilanț de activitate publicat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș este pe anul 2022, în timp ce parchetul local e invizibil de ani buni.

Tabloul de mai sus prezintă modul opac în care autoritățile din Timiș înțeleg să se raporteaze la cetățeni, dar și ignorarea cadrului legal cu privirea la transmiterea informațiilor cu caracter public.

În absența presei, instituțiile de stat transmit, când doresc, informații cosmetizate care le avantajează (uneori și pe acelea cu întârziere), nu sunt trase la răspundere, nu își asumă eșecuri, nu prezintă soluții la problemele care se ivesc, nu își iau angajamente și nu publică rapoarte de activitate.

Potrivit reglementărilor legale, activitatea de culegere şi de difuzare a informaţiilor de interes public, desfăşurată de mijloacele de informare în masă, constituie o concretizare a dreptului cetăţenilor de a avea acces la orice informaţie de interes public.

Mai mult decât atât, art. 41 alin. 1 din Legea 544/2001 prevede că ”autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public”. Privitor la această obligație, pare că pentru autoritățile din Timiș legea nu produce efecte…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *