Au fost anulate unele obligații fiscale ale dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice

case noi

A intrat în vigoare legea prin care sunt anulate obligații fiscale ale dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice. Conform acesteia, în cazul tranzacţiilor pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice, se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale, respectiv impozitul pe venit şi contribuţiile sociale, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite ca urmare a reîncadrării acestor venituri ca provenind dintr-o activitate independentă.

Măsura se aplică pentru veniturile obţinute de către persoanele fizice din transferul proprietăţilor imobiliare care fac parte din patrimoniul afacerii, pe perioadele fiscale de până la 1 iunie 2017, şi neachitate până la data intrării în vigoare a acestei legi. Anularea se efectuează din oficiu, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii în acest sens care se comunică contribuabilului.

De asemenea, se anulează diferenţele de TVA, precum şi accesoriile aferente acestora, pentru perioadele fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2016, ca urmare a depăşirii plafonului de scutire de 220.000 lei, prevăzut de Codul fiscal, pentru veniturile realizate de către persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi cele familiale, cu sediul activităţii economice în România, care au realizat activităţi de producţie agricolă, inclusiv de transformare a produselor agricole prin alte metode decât cele industriale sau au furnizat servicii agricole utilizând munca manuală proprie şi echipamentele specifice.

Persoanele care au efectuat plata obligaţiilor fiscale ce fac obiectul legii au dreptul la restituirea sumelor achitate. Legiuitorul justifică luarea acestei măsuri prin necesitatea îndreptării situațiilor apărute ca urmare a aplicării neunitare a legislației fiscale referitoare la impozitarea veniturilor obținute de persoanele fizice din transferul proprietăților imobiliare.

Imagine de arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *