Atenție la produsele de post! Ce menţiuni de pe etichete sunt mincinoase

Ne aflăm în postul Crăciunului, iar pentru ca produsele specifice acestei perioade să nu prezinte un pericol pentru sănătate, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor recomandă achiziționarea acestora numai din locuri amenajate și autorizate, și solicitarea bonului de casă, ca probă în cazul în care, în mod justificat, este reclamată calitatea sau siguranța produsului.

Reprezentanții instituției avertizează asupra faptului că în cazul produselor aflate la vânzare în locuri neautorizate, comercianții nu au posibilitatea să asigure condiții optime de transport, depozitare și comercializare, existând riscul ca alimentele să fie neconforme sau chiar nesigure, putând afecta astfel sănătatea consumatorilor.

Mențiuni mincinoase

Ca un prim sfat, ANPC recomandă ca, înainte de cumpărare, să se acorde o atenție deosebită listei de ingrediente, iar în cazul în care se regăsesc lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie știut că aceste produse nu sunt de post. Pentru produsele tăiate/fracționate/porționate de vânzător, se va solicita eticheta produsului pentru a verifica compoziția și data durabilității minimale.

Nu vor fi achiziționate produse cu etichete care nu informează complet și corect consumatorul privind conținutul/ingredientele sau calitatea. Produsele de post sunt constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe bază de soia etc., avertizează reprezentanții ANPC.

Aceștia atrag atenția că în anii anteriori, în urma acțiunilor de control, comisarii instituției au găsit la comercializare produse care, prin înscrierea unor mențiuni, puteau induce în eroare: utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum șnițel, pate, parizer, salam, cârnați, crenvurști etc. la care era atașată sintagma “vegetal”; expunerea la comercializare în raioanele destinate alimentelor de post a produselor care aveau în conținut ingrediente lactate; înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mențiunii ”fără colesterol” sau ”0% colesterol”, sugerându-se astfel că acestea ar avea caracteristici speciale când, de fapt, toate produsele vegetale au această trăsătură.

De asemenea, referitor la ”maioneza vegetală simplă” și “maioneza vegetală shaorma” – ANPC susține că denumirea de maioneză se poate atribui doar unei emulsii pe bază de gălbenuș de ou, ulei și alte ingrediente. În ceea ce privește “pizza de post” – “specialitate cu aromă pe bază de uleiuri vegetale și cazeină (substanță proteică din lapte)”, specialiștii atenționează că, în acest caz, consumatorii sunt dezinformați, produsul nefiind ”de post”.

Totodată, reprezentanții ANPC arată că produsul alimentar vegetal UHT, conform listei de ingrediente declarate pe ambalaj, conține proteine din lapte, în neconcordanță cu denumirea de produs de post.

Cozonac de post cu ouă

Mai mult, în urma controalelor efectuate în acest sens, comisarii ANPC au găsit cozonac cu rahat, cacao și stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compoziția căruia se regăseau ouă, în contradicție cu mențiunea inscripționată pe fluturașul colant “produs de post”. Alte nereguli constatate în cadrul verificărilor includ; produsele de cofetărie preambalate, cu mențiunea “de post”, deși în lista ingredientelor de pe etichetă există înscris cuvântul “frișcă”; produse de post expuse la comercializare în același raft și în directa vecinătate cu celelalte alimente, inducând în eroare consumatorii (de exemplu produsul ”untar”, ce conține grăsimi vegetale, expus la vânzare în același raion cu untul; produsul ”crutoane cu ierburi aromate” era expus în vederea comercializării la raft, iar deasupra acestuia exista un afiș pe care scria „Idei savuroase de post”, deși acesta conținea, la ingrediente: „zer praf dulce” și „praf de iaurt”, care sunt de origine animală.

ANPC avertizează că pe unele ambalaje, consumatorii vor găsi, pe lângă lista cu ingrediente, și afirmația ”poate conține urme de ou, lapte…”,  aceasta fiind o informație oferită voluntar de producător care înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producției, cele mai mici urme din ingredientele menționate, câteodată, nu pot fi evitate.

Nu în ultimul rând, consumatorii ar trebui să se asigure că în magazin sunt respectate condițiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura. De asemenea, se va verifica și data durabilității minimale.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns