Atenție la plata facturilor de utilități!

facturi

Legea nr. 225/2016 pentru modificarea și completarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, intrată recent în vigoare, constituie un „cadou” pentru cei care au dificultăți la plata întreținerii.

Conform noilor prevederi „factura emisă pentru serviciile de utilități publice constituie titlu executoriu” și, deci, furnizorii te pot executa silit doar în baza ei, fără a mai fi chemat în instanță.

Măsura se aplică pentru serviciile de furnizare a căldurii în sistem centralizat și de salubrizare, după ce, din 2015, prin modificările aduse Legii nr. 241/2006, ea s-a aplicat facturilor la apă-canal.

Furtul de apă și de agent termic din sistemele publice de alimentare devine infracțiune și se va putea pedepsi conform Codului penal.

Totodată, reglementarea înjumătățește perioada în care beneficiarii își pot achita aceste facturi, respectiv în cel mult 15 zile calendaristice de la emitere.

Așa că, în cazul în care curierul întârzie cu factura, cum se tot întâmplă, ești bun de plătit penalități, care curg după 30 de zile de la scadență.

După trecerea a 45 de zile, dacă n-ai achitat factura, furnizorii îți pot opri utilitățile la care ai datorii și te pot executa silit, ceea ce presupune că o restanță de câteva zeci de lei, poate adăuga și factura executorului, care este de ordinul sutelor de lei. De aceea, atenție, consumatori, la modul cum vă achitați facturile de utilități!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns