ATENŢIE, la noapte trecem la ora de vară!

ora de vara

Ultima duminică a lunii martie aduce cu sine schimbarea de la ora de iarnă la cea de vară, iar în acest weekend, mai exact pe 26 martie, românii vor dormi mai puțin, pentru că îşi vor da ceasurile înainte.

În noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, ora 3 va deveni ora 4, iar 26 martie va fi cea mai scurtă zi din an. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume utilizează astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

Schimbarea orei ar putea afecta persoanele sensibile la „ceasul biologic”. Astfel, acestea ar putea avea nevoie de o perioadă de acomodare, până se vor obișnui să se trezească mai devreme cu o oră. Prin introducerea orei de vară, s-a urmărit ca oamenii să beneficieze cât mai mult de lumina naturală a soarelui și să fie redusă folosirea luminii artificiale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns