ATENŢIE, e vremea viperelor! Unde trebuie să avem mare grijă şi ce recomandă specialiştii

vipera

În condițiile meteo specifice verii, cu temperaturi ridicate, specialiştii DSP Caraş-Severin recomandă cetăţenilor, atunci când efectuează deplasări sau excursii în zonele montane sau pe cheile râurilor din carstul bănățean, să aibă mare grijă la vipere!

Ele sunt întâlnite în mai multe zone pietroase ale județului, cu precădere la Băile Herculane, Cheile Carașului şi zona Bozovici, dar și în alte arii.

Viperelor le place să stea la soare, nu atacă de obicei din proprie inițiativă dar, dacă sunt călcate involuntar sau se simt în pericol, ele pot reacționa.

„Este bine să purtați încălțăminte de munte, atunci când faceți aceste deplasări, și să aveți grijă pe unde călcați. Dacă totuși, din nefericire, sunteți mușcat de o viperă, improvizați rapid un garou și strângeți deasupra mușcăturii. Nu intrați în panică, nu alergați și nu puneți pe nimeni să încerce să sugă veninul sau să adopte alte asemenea metode empirice. Sunați imediat la 112. E de preferat să vă asigurați, dacă sunteți mai izolat, că aveți semnal la telefonul mobil.

În Caraș-Severin există un număr de patru doze de vaccin antiviperinic. Ele sunt împărțite astfel: la Spitalul Județean din Reșița – două doze, la Spitalul Orășenesc Moldova Nouă şi la Spitalul Orășenesc Oravița – câte o doză”, a precizat DSP Caraş-Severin.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “ATENŢIE, e vremea viperelor! Unde trebuie să avem mare grijă şi ce recomandă specialiştii

  1. Am avut o întâlnire cu o viperă în localitatea Eftimie Murgu în timpul vizitării morilor de apă . La moara cu tunel la coborărea pe capătul de intrarea al apei în tunel am întâlnit o viperă cu corn . Eram un grup de şase persoane adulte şi un copil . Toţi adulţii au văzut-o pe rând câte unul, copilului nu i-am permis . Am recunoscut specia de şarpe şi acest lucru a făcut să nu reacţionez agresiv (de obicei am o pornire de a elimina aceste animale) . Noi ne-am văzut de drum , iar vipera a rămas să-şi facă treaba ei, pentru care era acolo . Recomand ca în cazul în care vă întâlniţi cu vipera să fiţi calmi şi să nu reacţionaţi agresiv, să părăsiţi acel loc în direcţia opusă viperei şi să nu încercaţi să o omorâţi, face parte din patrimoniul nostru natural, nu este agresivă şi are rolul ei în natură

  2. seara serpii mai pot fi intalniti si prin iarba, este ora cinei!
    calcand apasat, serpii simt trepidatiile produse si dispar din calea oamenilor.
    chair daca nu-s iubiti, nu trebuiesc omorati pentru ca toti serpii fac mai mult bine decat rau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *