ATENŢIE, bănăţeni! Finanţările naţionale pentru IMM-uri se apropie de start

IMM

O alocare nerambursabilă de până la 120.000 de lei vor putea obţine şi în acest an întreprinderile mici şi mijlocii, prin intermediul programului START. Este doar unul dintre programele care vor fi lansate în curând, posibil în cursul lunii viitoare, de Direcţia de politici antreprenoriale şi implementarea programelor pentru IMM din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

După cum aflăm de la Adrian Păşcuţă, directorul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici, Mijlocii şi Cooperaţie Timişoara, alte trei programe naţionale vor fi într-o primă fază la dispoziţia solicitanţilor de alocări nerambursabile de la bugetul de stat.

Până la 10.000 de euro pentru SRL-D-uri

Stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreoprinderilor de către întreprinzătorii tineri presupune acordarea unei finanţări nerambursabile care poate ajunge la 10.000 de euro (echivalentul în lei) pentru aşa-numitele societăţi cu răspundere limitată-debutant (SRL-D). Mai exact, câştigătorii competiţiei de proiecte care va fi în curând lansată vor putea obţine 50 la sută din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri.

Câte 50.000 de lei la dispoziţia femeilor-manager

Programul dedicat femeilor-manager face parte, de asemenea, dintre cele care vor fi în curând redeschise. Alocările nerambursabile vor fi de până la 50.000 de lei pe proiect, bani care vor putea fi utilizaţi atât pentru investiţii şi achiziţii, cât şi pentru participarea femeilor-antreprenor la cursuri de perfecţionare.

Sprijin consistent pentru comerţ şi servicii

Programul dedicat comerţului şi serviciilor implică alocări nerambursabile în sumă maximă de 135.000 de lei. Astfel, întreprinderile mici şi mijlocii pot accesa o valoare a alocării financiare de maximum 90 la sută din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate în cadrul proiectului (exclusiv TVA).

Banii pot fi direcţionaţi către achiziţionarea de echipamente informatice, tehnică de calcul, cititoare pentru codul de bare, cântare electronice, aparate de marcat, echipamente tehnologice, maşini, utilaje, instalaţii de lucru, inclusiv software-ul aferent, aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare, electro şi motostivuitoare, mobilier, birotică, sisteme de protecţie, autoutilitare, dar şi pentru investiţii în active necorporale referitoare la brevete de invenţii, mărci de produse şi servicii (etichetare ecologică, licenţe), software pentru comerţul online, software-uri necesare desfăşurării activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă.

Certificarea unui sistem de management al calităţii, mediului, sănătăţii, securităţii ocupaţionale sau siguranţei alimentelor, realizarea unui site pentru prezentarea produselor sau serviciilor, precum şi eficientizarea energetică prin achiziţia de sisteme care utilizeează energiile regenerabile, precum şi participarea la cursuri de formare, calificare, specializare sau perfecţionare profesională pot fi, de asemenea, finanţate nerambursabil prin programul naţional dedicat serviciilor şi comerţului.

Trei noi programe naţionale

Tot în prima parte a anului, însă ulterior restartării programelor mai sus enumerate, vor fi lansate în premieră trei programe dedicate IMM-urilor.

„Prin programul naţional multianual pentru microindustrializare, firmele vor putea obţine alocări nerambursabile de până la 250.000 de lei. O altă noutate va fi programul dedicat întreprinderilor din mediul rural. Se vorbeşte deocamdată despre 125.000 de lei, ca sumă maximă ce poate fi atrasă prin programul respectiv. Al treilea program pe care îl vom lansa în premieră va urmări internaţionalizarea produselor şi serviciilor IMM-urilor. Vor fi finanţate o serie de activităţi pentru promovare, inclusiv participarea la târguri şi expoziţii din străinătate. Proiectele programelor noi încă nu sunt definitivate, dar toţi cei interesaţi de mai multe informaţii se pot adresa oficiului nostru teritorial”, afirmă Adrian Păşcuţă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *