Atelierele Metabucătăriei – Living Cities & Casa din Hempcrete

Atelierele Metabucătăriei - Living Cities & Casa din Hempcrete

Sâmbătă, 23 octombrie, până la ora 16, publicul de toate vârstele este aşteptat la Kunsthalle Bega pentru a vedea „Metabucătăria” o instalație spațială ce face parte din expoziția „Cronicile viitorilor supereroi”, curatoriată de Anca Verona Mihuleț şi pentru a participa la un atelier inedit.

„Cele cinci practici selectate de colectivul Stardust Architects pentru a fi incluse în instalația <<Metabucătăria>> au în comun orientarea către recuperarea unui meșteșug, a lucrului cu un anumit material sau a unor practici sociale sau spațiale care pot constitui modele pentru sustenabilitate: Atelier TERRApia – atelier de arhitectură de pământ, Atelier Tron – lucru cu textile naturale vopsite cu plante, Grădina Istorică+Ierburi Uitate – proiecte de recuperare de soiuri vechi de legume și rețete istorice, Culinaria – experiment cu procese de fermentare și Living Cities Architecture & Casa din Hempcrete – studio de arhitectură specializat în lucrul cu cânepă-beton.

Atelierul Living Cities ne prezintă Hempcrete (cânepa-beton), un material de construcție, un biocompozit cu proprietăți termice excelente, permeabil la vapori, flexibil, incombustibil, rezistent la mucegai și ciuperci. Construcțiile din Hempcrete (cânepă-beton) pot fi configurate cu ușurință sau chiar reciclate. Materialul este adaptabil în funcție de destinația construcției, utilizând soluții de punere în operă inteligente, pe care le vom discuta împreună cu arhitecții gazdă, Vlad Sadici și Andreea Mihai.

Living Cities a pornit pe calea lucrului cu materiale naturale de construcție în 2016, dar se simt legați de natură de când se știu. Din aglomerația orașului, au căutat întotdeauna soluții cât mai naturale pentru casele beneficiarilor lor. Au vrut mereu să păstreze în proiectele create de ei sentimentul intangibil de <<acasă>>.

Descoperiți practicile din spatele realizării unei case naturale astăzi de la 10: https://forms.gle/D39QHW8NCpqhpTYk7.

Atelierele debutează cu un tur ghidat în expoziția <<Cronicile viitorilor supereroi>>, la Kunsthalle Bega, și continuă cu activități practice în grădina comunitară Greenfeel Ronaț”, anunţă organizatorii evenimentului propus de „Școala Kunsthalle – spațiu de proiecte creative și educaționale”.

„Școala Kunsthalle – spațiu de proiecte creative și educaționale” este un proiect cuprins în programul cultural prioritar general – Centrul de Proiecte Timișoara, realizat cu sprijinul Primăria Municipiului Timișoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Masa-suport este proiectată și produsă de Atelier Vast, iar recipientele ceramice sunt produse de Studio Mud.
„Programul metabucătăriei presupune o parte de activare a spațiului prin practica gătitului împreună, a împărtășirii de cunoștințe precum și conectarea ei directă cu un spațiu de producție la scară mică precum o grădină comunitară locală. Astfel, în intervalul 22-24 octombrie 2021, cei cinci metabucătari vor susține ateliere ce vor avea două componente, o parte de prezentare a practicii fiecăruia, care va avea loc în spațiul expoziției, și o parte de experimentat cu materialele și de obținut mostre, care va avea loc în aer liber în cadrul grădinii comunitare Greenfeel Ronaț.

Living Cities a pornit pe calea lucrului cu materiale naturale de construcție în 2016, dar se simt legați de natură de când se știu. Din aglomerația orașului, au căutat întotdeauna soluții cât mai naturale pentru casele beneficiarilor lor. Au vrut mereu să păstreze în proiectele create de ei sentimentul intangibil de „acasă”. L-au găsit la îndemână în casele construite cu Hempcrete.

Casa bunicilor a fost întotdeauna un reper, iar din confortul ei s-au inspirat pentru a regăsi farmecul aparte al caselor din materiale naturale. Își doresc să construiască un viitor sustenabil și curat, iar pentru asta au căutat materialul cu cea mai mică amprentă de carbon posibilă. În Hempcrete, au găsit ceva mai bun de atât. Pentru că pe parcursul vieții cânepa absoarbe carbon, iar varul se recarbonatează, la final rezultă un material finit cu amprentă negativă de carbon.

La atelierul organizat sâmbătă, 23 octombrie 2021, începând cu ora 10, vor discuta despre materialul hempcrete, un bio-compozit cu proprietăți termice excelente, permeabil la vapori, flexibil, incombustibil, rezistent la mucegai și ciuperci. Împreună cu participanții, vor amesteca puzderia de cânepă, varul și apa, turnând mostre de hempcrete la fața locului, pentru a înțelege aspectele practice din spatele realizării unei case naturale construită cu un material de acest tip. Evenimentul se adresează publicului de toate vârstele, participarea este gratuită, iar înscrierea se face pe pagina de facebook a evenimentului.

Alături de Fundația Calina – Școala Kunsthalle Bega se află co-finanțatorii: Primăria Municipiului și Consiliul Local prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, Administrația Fondului Cultural Național, Ordinul Arhitecților din România, partenerii insituționali: Ordinul Arhitecților din România – Filiala Timiș, Sfera Timișoarei, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Universitatea de Arte Timișoara, Fundația Herczeg, PUNCH, Biblioteca Pavilion, Sfera Timișoarei, De-a Arhitectura, The Institute, partenerii media: Revista ARTA, Zeppelin, igloo, Observator cultural, Modernism.ro, Propagarta, IQads/SMARK, Renașterea bănățeană, AgentiadeCarte.ro, Bookhub.ro, Savantgarde, Ziarul Metropolis, Iscoada și sponsorii BEGA, Egeria, PIN Team, Flexik Automation, SBS Foundation.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *