Atelierele de primăvară #newTogether, la Timișoara

Atelierele de primăvară #newTogether, la Timișoara

Atelierele de primăvară #newTogether, la Timișoara.

Privind spre viitor cu responsabilitate și optimism.

În contextul pregătirilor pentru Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, programul #newTogether, organizat de Forumul Cultural Austriac, vizează intensificarea dialogului și a colaborării între actorii culturali din Austria și România.

Desfășurat pe mai multe paliere de acțiune culturală și socială, proiectul cuprinde și o serie de ateliere dedicate profesioniștilor din aceste domenii.

CITEȘTE ȘI: Peste 10 copii cu afecțiuni congenitale, salvați într-o săptămână la Timișoara

Prima serie de astfel de întâlniri se va desfășura între 16 și 20 mai, la Timișoara, și va aborda temele sustenabilității, educației și afacerilor în strânsă legătură cu sectorul cultural.

Creat la inițiativa artistei vizuale și expertei austriece în drepturile fundamentale, Beate Winkler, proiectul de artă și dialog social #newTogether este realizat cu sprijinul Ministerului austriac al Afacerilor Europene și Internaționale.

El se dorește un hub de idei cu implementare concretă și va propune expoziții, ateliere, conferințe, dezbateri, proiecții de film etc. despre modurile în care societățile austriacă, românească și europeană, în general, se transformă în contextul noilor provocări internaționale.

Contextul actual „arată foarte clar cât de important este, în acest moment, să consolidăm coeziunea, implicarea activă a societății civile și democrația pentru a edifica societăți rezistente la crize”, precizează Beate Winkler.

În cadrul acestor ateliere, vor fi discutate modele de bune practici și propuneri concrete pentru îmbunătățirea vieții comunitare, pentru o evoluție pozitivă pe a noului ÎMPREUNĂ. Aceste interacțiuni cu profesioniștii și publicul vor continua până la sfârșitul lui 2022.

La finalul proiectului, toate contribuțiile participanților vor fi analizate, formulate ca propuneri concrete și reunite într-o „Carte a viziunilor pentru un nou ÎMPREUNĂ”, ce va fi integrată în programul „Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană ”.

Pe de alta parte, promovarea unei abordări sustenabile în cultură este una dintre prioritățile absolute ale programului #newTogether.

Pentru a oferi un exemplu concret, organizarea acestui proiect se realizează în conformitate cu un set de reguli și criterii internaționale care urmăresc diminuarea amprentei evenimentelor culturale asupra mediului.

Detalii suplimentare despre proiectul #newTogether pe – https://www.newtogether.ro/ (RO) și https://www.newtogether.at/ (GER, ENG)

 Programul atelierelor de primăvară 2022, dedicate profesioniștilor din sectorul cultural din Timișoara

Atelier #newTogether educație – „Situația minorităților etnice în sistemele educaționale; focus – Timișoara și Banat”

18.05.2022, 10.00-17.00, Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” Timișoara (Bd. Vasile Pârvan Nr.4A); atelier în limbile germană și română cu traducere simultană; lucrări în plen și pe grupuri

Invitați – Harald Mandl BEd MAS, șef al Departamentului de Educație Religioasă și Diversitate, Academia Pedagogică Burgenland; prof. univ. dr. Sorin Gâdeanu, Universitatea Tehnică de Construcții București și Universitatea din Viena; conf. univ. dr. Theofild-Andrei Lazăr, prodecan al Facultății de Psihologie și Sociologie a Universității de Vest Timișoara

Moderatoare – conf. univ. dr. Laura Cheie, Departamentul de limbi și literaturi moderne, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest Timișoara

Parteneri – EUNIC România, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Biblioteca Centrală Universitară, Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Psihologie și Sociologie a Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor a Universității de Vest Timișoara.

Evenimentul se desfășoară cu sprijinul V.I.C. Productions.

Pentru a putea participa, este obligatorie înscrierea la adresa de email[email protected]

Atelier #newTogether business – „Revitalizarea construcțiilor abandonate în beneficiul start-up-urilor, industriilor creative și inițiativelor culturale”

20.05.2022, 10.00-17.00, Sala de conferințe a Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara (Str. Vasile Alecsandri 1); atelier în limbile germană și română cu traducere simultană; lucrări în plen și pe grupuri

Invitați – Oana Simionescu, arhitectă, inițiatoare a proiectelor FOR, Beta, Undelocuiesc.eu, FABER și Triplex Confinium; Marc Andre Fritsche, Director Executiv AZUR; Maria-Elena Camarascu, Comisia Europeană, Centrul Comun de Cercetare Noul Bauhaus European

Moderator – Rudolf Gräf, consilier Primăria Timișoara

Parteneri – EUNIC România, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, AZUR, DWC Banat (Clubul Economic German Banat), Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor a Universității de Vest Timișoara

Evenimentul se desfășoară cu sprijinul V.I.C. Productions.

Pentru a putea participa, este obligatorie înscrierea la adresa de email – [email protected]

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *