Așteptarea a luat sfârșit. De astăzi, Dominic Fritz este primar validat definitiv al Timişoarei

dominic

Dominic Fritz, a anunţat că de azi este primar validat, după ce cele trei contestaţii depuse  au fost respinse de Tribunalul Timiş. El a adăugat că vineri va fi învestit în funcţie.

CITEȘTE ȘI: Accident pe o șosea din Timiș

„Sunt, de azi, primar validat definitiv al Timişoarei. Tocmai am vorbit şi cu doamna Prefect, care mi-a comunicat că voi fi învestit în funcţie vineri, 30 octombrie, la ora 10:00. Tribunalul Timiş a respins cele trei apeluri împotriva hotărârii de validare a mandatului meu de primar, prin care se invoca o incompatibilitate între calitatea mea de cetăţean european şi dreptul de a candida la Primărie. Judecătorii au confirmat legalitatea validării mandatului meu, a candidaturii mele şi votul timişorenilor. S-a respins de asemenea cererea de sesizare a Curţii Constituţionale”, a scris Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook.
Primarul ales a adăugat că nu este o victorie doar a sa, ci este o victorie a timişorenilor care au dat votul unui cetăţean european.
„Este o victorie nu doar a mea ca persoană, este a timişorenilor care au dat votul lor unui cetăţean european. Decizia de azi consfinţeşte acest vot. A învins o idee, a Europei comune, principiul că orice cetăţean european are dreptul să participe la alegeri în localitatea în care a ales să stabilească. Este şi o victorie pentru toţi românii care s-au stabilit în alte state europene şi cărora li se recunoaşte un drept fundamental, acela de a fi implicaţi în deciziile privind direcţia comunităţilor în care trăiesc. Mă bucur imens că Timişoara a deschis un drum care stabileşte odată pentru totdeauna ideea Europei comune în care suntem egali în drepturi. Acum chiar: hai să ne apucăm de treabă, Timişoara!”, a mai scris Fritz.
Trei persoane au contestat validarea mandatului de primar al lui Dominic Fritz. Contestatarii susţineau că acesta ar fi încălcat Legea 115/2015, invocând Articolul 4, care prevede că ”Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese”.
Pe de altă parte, Articolul 5 al aceleiaşi legi permite să fie aleşi şi cetăţenii UE care au şi reşedinţa în România, nu doar domiciliu: „Cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români, cu îndeplinirea prevederilor prezentei legi”.
Cei care au depus contestaţii susţineau că Dominic Fritz nu are domiciliul în Timişoara, ci doar „o adresă pentru care Inspectoratul General pentru Imigrări emite un Certificat de Înregistrare cu titlu implicit temporar”.
Contestaţiile au fost analizate de Tribunalul Timiş.

Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Așteptarea a luat sfârșit. De astăzi, Dominic Fritz este primar validat definitiv al Timişoarei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *