Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, bombardată mai mult cu acuze decât cu proiecte

Prima dintre cele nouă întruniri organizate de Primărie pe tema Timişoara – capitală culturală a Europei în 2021 a avut ca principal scop, după cum anunţa edilul-şef Nicolae Robu, deschiderea unui cadru mai larg de dialog între toţi membrii comunităţii care ar dori să se implice în iniţiative legate de viitoarele manifestări din cadrul acestui demers.

De asemenea, a fost din start menită să clarifice unele aspecte legate neîmplinirile din 2017, când nu toate au mers ca pe roate.

Din păcate, tonul discuţiilor nu a fost tot timpul la nivelul cerut de o întrunire a oamenilor de creaţie şi ar fi de dorit ca pe viitor să transpară mai mult dorinţa de mai bine pentru Timişoara culturală decât răfuielile generate de animozităţi mai vechi sau mai noi.

Pretenţii mari, dar bani… cu ţârâita

În orice caz, nimeni nu poate exclude posibilitatea că anumite demersuri puteau fi mai bine duse în cursul anului precedent, dar deficitul de nu mai puțin de 1,6 milioane de euro – având la dispoziţie, în consecinţă, doar circa 900.000 – în bugetul pe 2017 al asociației care asigură managementul proiectului spune multe despre cât de „bine” şi-au făcut temele atât autorităţile centrale – mai ales Ministerul Culturii – cât şi cele judeţene şi municipale. Lipsa de fonduri a dus la anularea anumitor acţiuni preconizate la începutul anului trecut.

E loc pentru mai bine

Dincolo de contre referitoare mai mult la persoane și mai puțin la idei și proiecte concrete, întrunirea a pus pe tapet și inițiative fezabile ca viitoare acțiuni incluse în proiectul Timişoara – capitală culturală a Europei.

Pe bună dreptate, de pildă – dată fiind bogata istorie locală pe tărâmul premierelor legate de știință și tehnică – inventatorul Remi Rădulescu s-a plâns că Salonul Internațional de Invenții nu a fost inclus în lista cu proiecte ale Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Desigur, există şi alte tematici demne de integrat în proiect, mai rămânând ca ele să fie şi conturate concret.

Rămâne de văzut, de asemenea, dacă municipalitatea va reuşi, prin viitoare astfel de întâlniri, să determine o îmbunătăţire a activităţilor culturale locale, în perspectiva marelui eveniment din 2021. Viitoarea întrunire care va fi convocată de edili le va fi dedicată timişorenilor consumatori de cultură, dorindu-se puncte de vedere de la cât mai mulţi dintre aceştia.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, bombardată mai mult cu acuze decât cu proiecte

  1. Marea problema este Simona Neumann …din pacate. O aroganta fara pereche.
    Cunosc caz concret in care a fost contactata telefonic pentru o PREMIERA care sa fie lansata in programul manifestarilor culturale Timisoara capitala Culturala 2021.Nici nu a binevoit sa asculte sau sa aiba o intalnire ( cel putin cu unul din consilierii ei ). Respectiva persoana a fost tratata la modul sictirist si trimisa la directorul Casei de Cultura Timisoara Pavel Dehelean ( si asta un papagal pe post de peste 30 de ani).Finalul ….? Promisiuni ,amanari …minciuni.

Lasă un răspuns