Asociația Timișoara 2021 a lansat programul pentru anul 2019

tm 2021 2

Anul în care orașul de pe Bega va fi Capitala Europeană a Culturii se apropie tot mai mult, iar pregătirile sunt din ce în ce mai intense. Asociația Timișoara 2021 a lansat marţi programul cultural pentru anul viitor, ale cărui elemente au fost prezentate de directorul executiv Simona Neumann, coordonatorul echipei artistice Chris Torch, directorul de producție Bogdan Cotîrță și producătorii creativi Florentina Fekete-Muller și Ionuț Suciu.

În opinia Simonei Neumann, anul 2018 a fost unul bun, cu toate dificultățile întâmpinate cu finanțarea, problemă care va fi depășită anul viitor, când alocarea bugetară va fi făcută mai clar, inclusiv la nivelul Ministerului Culturii. De asemenea, pe lângă finanțatorii publici, asociația și-a propus să atragă și sponsorizări (este pe cale să definitiveze o strategie de atragere a fondurilor private), dar și fonduri europene, pentru care a depus câteva cereri, unele deja adjudecate.

Proiecte de mari dimensiuni

Dacă 2017 și 2018 au marcat Faza de StartUp a programului dedicat Capitalei Europene a Culturii, 2019 marchează începutul Fazei de Acțiune. Simona Neumann a atras atenția asupra apelului deschis pentru propuneri de proiecte Searchlight, care sunt așteptate până la data de 14 ianuarie. Propunerile vor fi analizate de echipe de experți independenți, iar ideile câștigătoare vor reprezenta 30 la sută din programul cultural al anului 2021.

Directorul artistic Chris Torch a explicat că în anul 2019 vor fi implicate toate instituțiile de cultură care există azi în Timișoara. În programul Xtensii vor fi implicate multe inițiative care deja există în oraș, cum ar fi, de exemplu, JazzTm, Festivalul de chitară, LitVest sau Festivalul Baroc. Echipa TM2021 a suplimentat cadrul existent în dosarul de candidatură cu evenimente specifice.

Anul viitor va avea în plus intensificarea activității de construire de capacități și implicare a publicului, a mai spus Chris Torch. După spectacolul „Lumina Libertății” din 2018, care s-a bucurat de un mare succes la public, va urma, anul viitor, „Lumina Unirii”, care va avea loc în piața cu același nume. Pentru a cuprinde toate piețele centrale ale Timișoarei, în 2020 va urma un alt spectacol, „Lumina Victoriei”.

Alte evenimente de mari dimensiuni aflate în programul pe 2019 sunt Impuls și Dante21 (a doua etapă). Impuls are ca temă anul viitor „Timișoara în curs de (re)construcție”. Aceasta se referă atât la dezvoltarea urbană permanentă a orașului (parcuri, spații publice, un nou cinema de artă, renovarea fațadelor celor mai importante clădiri baroce din oraș), cât și la proiectul Capitală Europeană a Culturii care începe să se contureze și să se dezvolte, și a cărui manifestare va culmina în 2021.

Tema a fost parțial inspirată de tendința artiștilor stradali și a celor care se manifestă în spațiul public de a se implica direct în arhitectura orașului și a elementelor de construcție care fac parte din structura unui oraș – schele, pietre, materiale pentru acoperișuri, utilaje de construcții, stații de autobuz, poduri și multe altele. Dante21 implică o strânsă colaborare cu legendarul Festival de la Ravenna (Italia), care se va concretiza în 2019.

Un grup de tineri și artiști profesioniști de teatru se va alătura ultimelor etape de pregătire a spectacolului „Purgatorio”, partea a 2-a a Divinei Comedii, care va fi prezentat în premieră mondială la festivalul din iulie. Spectacolul se va juca timp de două săptămâni, implicând peste 50 de cetățeni ai Timișoarei. Toate acestea pregătesc terenul pentru co-crearea întregii „Divine comedii” în 2021, un spectacol prezentat exclusiv la Timișoara și Ravenna, în care se vor implica sute de oameni, din ambele orașe.

Important de reținut este că tot ceea ce se află în programul pentru 2019 este prevăzut să se dezvolte și să continue până în 2021.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *