Asociația Pro Infrastructură: 400 kilometri de autostradă de 6 miliarde de euro fără „câine de pază”. Nici pe ciotul Holdea-Margina al A1 nu există consultant!

Asociația Pro Infrastructură: 400 kilometri de autostradă de 6 miliarde de euro fără "câine de pază". Nici pe ciotul Holdea-Margina al A1 nu există consultant!

Asociația Pro Infrastructură: 400 kilometri de autostradă de 6 miliarde de euro fără „câine de pază”. Nici pe ciotul Holdea-Margina al A1 nu există consultant!

Asociația Pro Infrastructură afirmă că 400 kilometri de autostradă de 6 miliarde de euro nu au supervizor.

”400 kilometri de autostradă de 6 miliarde de euro fără „câine de pază”.

Rolul supervizorului, al dirigintelui de șantier denumit și „consultant”, „inginer FIDIC” sau simplu „inginer”, în implementarea în teren a unui proiect de infrastructură de transport este esențial: se asigură că lucrările puse în operă de constructor sunt conforme și respectă caietul de sarcini, oferta asumată și normativele în vigoare, adică standardele de calitate necesare.

CITEȘTE ȘI: 42 de români, lăsaţi să aştepte într-un autocar pe marginea unei autostrăzi din Germania. Poliţia i-a obligat pe şoferi să se culce

Dar CNAIR tergiversează lansarea licitațiilor pentru aceste servicii esențiale ori, în dulcele stil „timpul trece leafa merge”, tărăgănează procedurile de achiziție publice pornite în urmă cu mai bine de un an de zile în unele cazuri”, se arată pe pagina de Facebook a asociației.

Acest lucru duce la creșterea riscului ca drumurile să aibă probleme și, totodată, crește artificial profitul constructorului.

”În lipsa consultantului care să fie zilnic pe șantier și să certifice lucrările executate de antreprenor, se lasă liber la abuzuri, „scurtături” și „optimizări” care cresc riscul ca drumul să aibă probleme pe termen lung și cresc artificial profitul constructorului”, afirmă reprezentanții Pro Infrastructură.

Conform acestora este nevoie de supervizare pe loturi de pe autostrăzile A7, A0 și A1.

”Contractarea supervizării este URGENTĂ pe cele 7 loturi ale Autostrăzii A7 dintre Buzău și Bacău, adică 178 km, unde constructorul a intrat în teren sau este pe cale să înceapă execuția (până) în primăvară.

Aceeași situație pe lotul 3 de lângă Buzău și pe cele trei sectoare ale Bacău-Pașcani unde suntem în licitație de lucrări, dar ne așteptăm ca să fie și ele parafate cu antreprenorii până în vară.

Mai mult, scandalos este că încă nu avem supervizor pe Autostrada A0 Nord tronsonul 2 (între Corbeanca și Afumați) deși se apropie cu pași rapizi de inaugurare în decembrie 2023! La fel pe 1 (în contestații, probabil vom avea constructor până în vară) și 3 (în procedură semnare contract de lucrări).

Nu există timp de pierdut nici pe secțiunile de munte ale A1 Sibiu-Pitești unde antreprenorii vor face proiectare în 2023 dar probabil la anul vor pune utilajele la treabă.

Nu trebuie să fii expert să-ți dai seama că ai nevoie de diriginte de șantier pe 68 de kilometri prin creierii munților pe Valea Oltului și Valea Topologului. Nici pe ciotul Holdea-Margina al A1 nu există consultant! Tot în 2024 ar trebui să se înceapă și aici lucrările.

Doar aceste exemple de autostrăzi amintite mai sus însumează aproape 400 kilometri și au o valoare contractuală/estimată totală de peste 6 miliarde de euro! Iar din urmă vin noi sectoare aflate în licitație, precum A13 Boița-Făgăraș sau capetele din PNRR ale A8 Târgu Mureș-Târgu Neamț.

Desigur, lor li se adaugă și multe alte proiecte rutiere mai mici și mai puțin mediatizate care nu au supervizor pe șantier”, se afirmă în postare.

Foto: Asociația Pro Infrastructură


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *