Arheologii au descoperit un inel antic de „prevenire a mahmurelii”

Arheologii au descoperit un inel antic de „prevenire a mahmurelii”

În prezent sunt folosite o multitudine de soluții pentru a combate mahmureala, unele fiind destul de vechi. Arheologii din Israel au descoperit o soluție cu totul diferită: un inel din aur cu ametist violet.

CITEȘTE ȘI: Accident pe autostradă, nu departe de Timișoara: cinci oameni au fost răniți

Excavată în orașul Yavne, bijuteria antică a fost descoperită în zona celui mai mare centru de producerea a vinului cunoscut până acum ca datând din epoca bizantină, potrivit Autorității pentru Antichități din Israel, citată de CNN.

Arheologul Amir Golani a precizat că ametistul ar fi putut fi purtat pentru a preveni efectele nedorite ale unui consum prea mare de alcool. „Multe virtuți au fost atașate acestei bijuterii, inclusiv prevenirea efectului secundar al băutului, mahmureala”, a precizat el.

Inelul a fost descoperit în timpul săpăturilor arheologice derulate în orașul Yavne, situat la 30 de kilometri sud de Tel Aviv.

Inelul a fost găsit la 150 de metri depărtare de vestigiile unui depozit care conținea amfore, un tip de vas folosit pentru depozitarea vinului. Situl arheologic a fost datat cu aproximație în secolul al VII-lea, pe la sfârșitul erei bizantine în zonă și începutul perioadei islamice timpurii. Arheologii israelieni implicați în proiect au opinat că inelul ar putea fi și mai vechi.

„Inelele din aur încrustate cu piatră de ametist sunt cunoscute în lumea romană și este posibil ca inelul descoperit să fi aparținut elitelor care au locuit în oraș încă din secolul al III-lea e.n.”, au precizat arheologii.

Amir Golani a precizat că, în trecut, se credea că ametistul are multe alte „virtuți” și conotații religioase, fiind menționat în Biblie. El a mai speculat că inelul, care cântărește 5,11 grame (mai puțin de 0,2 uncii), a aparținut cândva unei persoane „înstărite”.

Elie Haddad, implicată în proiect, a declarat într-o declarație de presă că obiectul ar fi putut „să aparțină proprietarului magnificului depozit (de vinuri), unui maistru sau unui vizitator ghinionist, care l-a scăpat pe jos și și-a pierdut astfel inelul prețios”.

„Oare persoana care a purtat inelul a vrut să evite intoxicația din cauza consumului prea mult de vin? Probabil că nu vom ști niciodată”, a concluzionat ea.

Ametistul nu este singurul remediu antic pentru mahmureală care a căzut ulterior în disgrație. În 2015, un remediu grecesc antic a fost descoperit într-un papirus vechi de 1.900 de ani, care recomanda purtarea unui colier din frunze de dafin ca „leac pentru durerea de cap în urma beției”. Și din vechea Mesopotamia datează înregistrarea unui medic care recomanda o tinctură de lemn dulce, oleandru, fasole, ulei și vin în cazul în care „un om a băut vin tare și capul îi era afectat”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *