Arheologia, în sprijinul științei medicale

craniu 1

Ionela Slejiuc și Ștefan Popa, specialiști ce activează în cadrul Muzeului Național al Banatului, au reușit performanța de a publica un articol în prestigioasa revistă „Anatomical Science International”, contribuind astfel la renumele științifi c al Timișoarei și al României.

„Cercetările arheologice au o importanță foarte mare în cunoașterea culturii și istoriei predecesorilor noștri, iar analiza antropologică a osemintelor identifi cate în siturile arheologice oferă informații la nivel individual, deslușind puțin din povestea de viață a fi ecărui individ. Mai mult decât atât, deseori, aceste informații pot fi de mare folos în contextul medical actual.

Astfel, în cadrul unei colaborări dintre instituția noastră și Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie (Universitatea de Vest din Timișoara), a fost analizat cazul unui individ din secolul al V-lea, care prezintă o asociere rară a unor elemente anatomice. Aceste informații pot fi de mare folos în domeniul medical contemporan, în special în chirurgie, unde cunoașterea variațiilor anatomice este foarte importantă.

Articolul publicat în revista <<Anatomical Science International>> (https://link.springer. com/article/10.1007/s12565020-00581-9) analizează un caz rar de prezență concomitentă a mai multor variații anatomi ce ale atlasului și occipitalului, toate situate pe partea dreaptă a unui individ care prezintă și deformare craniană artificială.

Două dintre aceste variații, procesul epitransvers și ponticulus posterior sunt importante datorită poziției în relație cu artera vertebrală pe care pot exercita efecte de compresie care să genereze tulburări ale fluxului sanguin”, subliniază reprezentanţii Muzeului Banatului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns