Aproape 300 de invenţii pot fi admirate de publicul timişorean

Salon inventii

La aproape 300 se ridică numărul invenţiilor prezentate la Casa Tineretului din Timişoara, unde a fost inaugurată, ieri, cea de-a cincea ediţie a unui eveniment expoziţional de profil. Vorbim despre Salonul internaţional de invenţii şi inovaţii „Traian Vuia”, organizat de Societatea Inventatorilor din Banat, în parteneriat cu SC Remir SRL. După tiparul de la trecutele ediţii, invenţiile sunt prezentate pe clase – 22 la număr – iar cele mai valoroase vor fi distinse, după o jurizare de specialitate, cu premii şi distincţii speciale, iar pentru una dintre ele va fi acordat marele premiu.

Domeniie de aplicare a invenţiilor prezentate zilele acestea la Timişoara sunt multiple: mecanică, motoare, maşini, utilaje, procedee industriale, metalurgie, informatică, electronică, electricitate, mijloace de comunicare, construcţii, arhitectură, tâmplărie, instalaţii sanitare, ventilaţie, încălzire, securitate, alarmare, fierărie, mobilier şi aranjamente, interioare, industrie alimentară, agricultură, horticultură, grădinărit, zootehnie, vestimentaţie, medicină, paramedicină dispozitive pentru persoane cu handicap, optică, transporturi, sport, timp liber, jocuri şi jucării, protecţia mediului şi altele.
Printre cele mai interesante invenţii prezentate se numără creaţia inginerului timişorean Puiu Câneparu, despre care cititorii „Renaşterii bănăţene” au putut afla amănunte dintr-o recentă ediţie a ziarului nostru: motorul antigravitaţional. Dispozitivul a captat deja atenţia NASA, dar şi pe al cercetătorilor germani din cadrul unui institut care explorează posibilităţile create de aşa-numita antigravitaţie, concept în jurul căruia încercările inovative de până acum nu au dat rezultate cu adevărat spectaculoase.

Pe domeniul medical, printre cele mai interesante exponate se numără un dispozitiv pentru corectarea scoliozei şi a platfusului, utilizabil şi pentru recuperarea pacienţilor după accidente cerebrale. Printre inovaţiile care aşteaptă investitori pentru producţia de serie se numără, totodată, un scaun pentru persoanele cu handicap locomotor care le oferă utilizatorilor mult mai multă mobilitate decât cele clasice, atât pe orizontală, cât şi pe verticală.

Noutăţile sunt, de altfel, multe şi interesante pe fiecare clasă de invenţii care se regăseşte în salonul în care, fireşte, participarea românească este majoritară, dar care cuprinde şi rezultate ale cercetării şi inovării din Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Ungaria şi Germania. Evenimentul de la Casa Tineretului este la dispoziţia publicului până mâine inclusiv, cu program de vizitare între orele 10 şi 18, intrarea fiind liberă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *