Apare o nouă țară în Europa. Au demarat deja procedura pentru independență

Apare o nouă ţară pe harta Europei. Cu o populaţie de doar câteva zeci de mii de locuitori, autorităţile au demarat deja procedura pentru independență.

Aparţinând Scoţiei, insulele Shetland reprezintă un arhipelag format din aproape o sută de insule, dintre care doar cincisprezece sunt locuite. În total, acestea au puţin peste 23.000 de locuitori, iar autorităţile doresc obţinerea independenţei politice şi financiare. Se pare că totul are legătură cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană de pe 31 decembrie.

“Cei mai mulţi dintre consilierii săi, într-un vot de 18 la 2 cu doi absenți, au aprobat o moțiune pe această temă iniţiată de trei consilieri asociați cu mișcarea pentru autonomie Wir Shetland („Shetlandul nostru” în dialectul local, el Norn). Credem că Shetland are mijloacele necesare pentru a avea un viitor bun. Totuşi, în ultima perioadă am văzut că luarea deciziilor este din ce în ce mai centralizată și finanțarea publică este redusă constant.

Suntem îngrijorați de faptul că această situație actuală amenință serios prosperitatea și chiar sustenabilitatea de bază a Shetland ca şi comunitate. Pentru a găsi alternative care să garanteze că Shetland poate reuşi și îşi poate menține întregul potențial, noi, subsemnații, decidem că, acum, Consiliul Insulelor Shetland începe formal să exploreze opțiuni pentru a realiza autodeterminarea financiară și politică”, spune un reprezentant, conform ABC.ES.

 

playtech


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns