Apa, valorificată la maximum

Vremea, la final de săptămână, în Banat și Crișana

Ca partener oficial în România al Programului EIT Climate KIC, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș organizează anual, la Timișoara, un ”maraton” de 24 ore care se desfășoară concomitent în mai multe orașe ale lumii, unde se dezbat teme de mare actualitate.

CITEȘTE ȘI: Coronavirus: Rata de infectare în Timișoara a scăzut ușor, ajungând la 8,02 la mia de locuitori

Climathon este un concurs internațional de idei și propuneri care pot fi transformate în soluții inovatoare și acțiuni pentru adaptarea la schimbările climatice. Ca urmare, Climathon Timișoara 2020 urmează să se deruleze în perioada 20-21 noiembrie, în organizarea CCIA Timiș, împreună cu Aquatim și Asociația One Source. Ediția din acest an va fi focalizată pe problematica apei și pe regândirea relației cu această resursă naturală esențială.

Sub titlul ”Be Water Smart!”, concursul le lansează arhitecților, inginerilor, peisagiștilor, profesioniștilor și studenților din orice alte domenii, precum și elevilor, provocarea de a găsi soluții sustenabile de integrare a apei de ploaie în ciclul urban și în stilul de viață, de la scară mică la mare, din gospodărie, pe stradă și în oraș, inclusiv valorificarea apei uzate.

Concurenții vor lucra în echipe, iar propunerile vor fi evaluate de către un juriu multidisciplinar, din punct de vedere al fezabilității, potențialului inovator și sustenabil, orginalității, impactului social și urban. Se vor acorda premii în valoare totală de 2.000 de lei. Evenimentul cuprinde și o sesiune de prezentări de proiecte, bune practici și ateliere. Prin participarea la ediția actuală a Climathon, compania de apă Aquatim continuă demersurile de a trasforma Timișoara într-un oraș rezilient în relația cu apa și fenomenele meteo extreme, date de schimbările climatice. Dezideratul ”zero străzi inundate din canalizare”, în urma ploilor intense, poate fi atins în parteneriat cu comunitatea, antrenând oameni preocupați de mediu, resurse și viitorul planetei.

Aquatim a contracarat, de altfel, pericolul inundațiilor din canalizare prin instalarea de rezervoare subterane mari și stații de pompare automată, în punctele vulnerabile ale Timișoarei, dar, cu toate acestea, soluția sută la sută sustenabilă și de reziliență pe termen lung rămâne redirecționarea apei de ploaie, astfel încât ea să nu mai ajungă în canalizare și la stația de epurare, ci să fie valorificată ca o resursă utilă de apă pentru comunitatea locală. Despre programul EIT Climate KIC se poate afirma că este cel mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa destinat prevenirii schimbărilor climatice, format din companii private dinamice, organizații academice de renume și instituții ale sectorului public. EIT Climate KIC a fost creată în 2010 de către Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT). Participarea la competiția de idei este gratuită. Înscrierile la această inițiativă se pot efectua accesând următorul link: climathon.climate-kic. org/europe/romania/timisoara. Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon 0721.896.961, e-mail: [email protected], persoana de contact fiind Cristina Bădulescu – coordonator Hub EIT ClimateKIC / CCIAT.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *