Anunț îngrijorător. O uriașă placă tectonică de pe glob „se rupe în două”. Care ar fi urmările

Uriaşa placă tectonică aflată sub Oceanul Indian se va rupe în două într-un interval de timp scurt din punct de vedere geologic, conform unui nou studiu Această placă tectonică denumită India-Australia-Capricorn, se rupe în două şi cele două părţi se distanţează una de cealaltă cu aproximativ 1,7 milimetri pe an. Peste 1 milion de ani, o eternitate pentru oameni dar o simplă clipă în timp geologic, cele două părţi ale acestei plăci se vor afla la distanţa de 1,7 km una de cealaltă, transmite Agerpres.

CITEȘTE ȘI: Încă un weekend aglomerat în Vama Nădlac, care este timpul de așteptare

“Nu este o structură care se deplasează rapid, dar totuşi distanţarea se face cu o viteză semnificativă dacă o comparăm la alte plăci tectonice”, a declarat co-autoarea acestui studiu, Aurélie Coudurier-Curveur, cercetător principal la Institutul de Fizică a Pământului din Paris.

Spre exemplu, Falia Mării Moarte din zona Orientului Mijlociu se deplasează cu o viteză de două ori mai mare (0,4 centimetri pe an), în timp ce mai celebra Falie californiană San Andreas se deplasează de 10 ori mai repede (1,8 cm pe an).

Această placă tectonică se rupe atât de lent şi se află la o adâncime atât de mare sub Oceanul Indian încât a trecut aproape neobservată. Două evenimente majore au dat-o însă de gol – două seisme puternice produse într-un loc neobişnuit din Oceanul Indian.

Citește continuarea AICI

1 Comments
nea fane 23/05/2020
curiozitati.1) uriasa placa tectonica se afla sub Oceanul Indian.Oceanul (orisicare ar fi el) este FOARTE ADANC. Cum au vazut ei (???) ruptura lata de UNU virgula SAPTE MILIMETRI,adica 17zecimi sau170 sutimi sau 1700 miimi?? stiind ca MILIMETRU il poti masura cu o rigla scolara sau cu o ruleta sau cu metru de tamplarie iar pt. ZECIMI ai nevoie SUBLER. 2) daca ruptura de 1,7mm. latime are o lungie de 100 km. inseamna o suprafata de peste 1000 mp . ce se intampla cu apa care se scurge din ocean??