Anual, 60 de micuti sunt diagnosticati la Timisoara cu boli grave

oncologie

Peste 60 de copii sunt diagnosticati anual cu afectiuni oncohematologice la Spitalul „Louis Turcanu” din Timisoara.

De asemenea, în cele 33 de paturi ale compartimentului de oncohematologie (la care se adauga opt paturi pentru transplant medular) revin periodic, chiar si de doua ori pe luna, pentru tratament si pacientii diagnosticati în anii trecuti.

Pentru micutii afectati de boli crunte, un proiect derulat de Ministerul Sanatatii împreuna cu guvernul norvegian va asigura, în viitorul apropiat, conditii mai bune de cazare, aparatura performanta si cadre bine pregatite.

„În ceea ce priveste Compartimentul de oncohematologie pediatrica si transplant medular de la Spitalul de Copii Louis Turcanu, proiectul urmareste trei directii.

Astfel, va fi reabilitat spatiul sectiei, respectiv se va pune tarkett si va fi schimbat mobilierul atât în saloane, cât si în salile de tratament. De asemenea, este prevazuta si dotarea cu echipamente medicale, respectiv un aparat foarte performant pentru dozarea nivelelor plasmatice de metotrexat (un citostatic), ciclosporina si tacrolimus – medicamente folosite atât în tratamentul afectiunilor oncohematologice, cât si în transplantul medular -, un aparat pentru investigatii de imunologie si biochimie, un ecograf portabil necesar pentru ecografii la patul bolnavului si punctie ghidata, precum si un criocongelator cu azot lichid pentru transplant medular. Totodata, va fi instruit personalul, atât asistentele cât si medicii, acestia urmând sa primeasca o bursa de la guvernul norvegian. În total, proiectul prevede pentru Timisoara suma de 600.000 de euro. În prima faza, se va face licitatia pentru aparatura si vom demara înscrierea la curs a personalului. Speram ca în toamna sa începem renovarea, dupa întocmirea proiectului si licitatia lucrarilor”, a precizat conf. dr. Smaranda Arghirescu, sef de clinica si responsabil al proiectului la nivelul Spitalului de Copii „Louis Turcanu”.

Centre regionale

Ministerul Sanatatii si Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucuresti au semnat, la sfârsitul lunii iunie, contractul de finantare pentru proiectul „Îmbunatatirea serviciilor acordate în domeniul hematologiei si oncologiei pediatrice în România, prin achizitionarea de bunuri, servicii si lucrari de specialitate”.

Proiectul este în valoare de peste 5,6 milioane de euro din care contributia Ministerului Sanatatii este de aproape 850 de mii de euro si participarea norvegiana de peste 4,8 milioane de euro.

Obiectivul proiectului este îmbunatatirea asistentei medicale în domeniul hematologiei si oncologiei pediatrice în România, prin asigurarea infrastructurii de baza pentru cåteva centre regionale din tara: Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Turcanu” Timisoara, Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuta” Cluj-Napoca si Spitalul Clinic de Urgente pentru Copii „Sf. Maria” Iasi.

Centrele regionale vor beneficia de reabilitarea sectiilor de profil si de dotarea cu echipamente necesare. Un alt aspect important al proiectului este instruirea unui numar de 289 de persoane, în scopul îmbunatatirii activitatii personalului care lucreaza în hematologie si oncologie pediatrica (medici, asistente, infirmiere).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns