ANSVSA, Ministerul Agriculturii si ANPC cer date suplimentare Comisiei Europene si marilor reţele comerciale în SCANDALUL „standardelor duble” ale producătorilor

Anul nou vine cu creșteri de prețuri

ANSVSA participă alături de Ministerul Agriculturii şi ANPC la grupul de lucru pentru verificarea unei posibile diferenţe de calitate a produselor vândute pe piaţa est-europeană şi cea vestică, prima măsură decisă fiind solicitarea de date suplimentare Comisiei Europene şi marilor reţele comerciale.

„ANSVSA acţionează în contextul măsurilor dispuse de autorităţile competente din Ungaria, Cehia şi Slovacia, de verificare a unei posibile diferenţe de calitate a produselor comercializate pe piaţa est-europenă şi cea vestică (produse alimentare, produse de curăţenie etc.). În această dimineaţă, preşedintele instituţiei, dr. Geronimo Brănescu a purtat discuţii cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea şi cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Bogdan Pandelică, în urma cărora s-a constituit un grup de lucru, în vederea stabilirii unui plan de măsuri comun. În cadrul acestui plan de măsuri, s-a decis ca fiecare entitate menţionată să ia măsuri, în domeniul său de activitate, conform atribuţiilor specifice”, potrivit unui counicat dde presă al Biroului de presă al ANSVSA, remis vineri seară MEDIAFAX.

Prima măsură decisă este cea de solicitare a unor date suplimentare privind posibila practică a dublului standard, atât de la Comisia Europeană, cât şi de la marile reţele comerciale.

„Urmează ca, după analizarea acestor informaţii în cadrul grupului de lucru, ANSVSA să se implice în activităţile de protejare a intereselor şi sănătăţii consumatorilor, prin acţiuni care vizează produsele alimentare, sub aspectul siguranţei alimentelor”, potrivit sursei citate.

Liderii din Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a cere Uniunii Europene să ia măsuri împotriva companiilor alimentare care folosesc ingrediente inferioare în produsele destinate vânzării în statele membre mai sărace, scrie Reuters.

Statele „vor cere Comisiei să adopte măsuri legislative care să interzică aceste practici care umilesc oamenii şi creează două categorii de oameni”, a declarat premierul Slovaciei, Roberta Fico.

Fico a anunţat că liderii ţărilor din grupul Visegrad – Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia – vor discuta subiectul în Varşovia.

Grupuri de consumatori şi guverne susţin că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în produsele destinate Europei Centrale şi de Est faţă de aceleaşi bunuri vândute în Germania şi Austria.
Aceasta practică este, în prezent, permisă; Uniunea Europeană cere doar ca ambalajele să conţină o listă clară cu toate ingredientele.

Ministrul Agriculturii din Slovacia a prezentat, săptămâna trecută, rezultatele unor teste de laborator în care arată că jumătate din cele 22 de produse cumpărate în Bratislava diferă ca gust, aspect şi compoziţie faţă de produsele echivalente cumpărate din două oraşe austriece de peste graniţă.

Producătorii susţin că diferenţa în compoziţie este generată de gusturile locale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *