Anchetă la Casa de Asigurări de Sănătate Timiș: o directoare semnează contracte cu unități sanitare care cumpără consultanță de la firma soțului ei

Anchetă la Casa de Asigurări de Sănătate Timiș: o directoare semnează contracte cu unități sanitare care cumpără consultanță de la firma soțului ei

Apărută în prim-plan în martie 2020, când a înlocuit-o la șefia Direcției de Sănătate Publică Timiș pe directoarea Cornelia Cismaș Malac, care tocmai se făcuse de râs într-o conferință de presă, Mariana Rădulescu nici n-a apucat să se obișnuiască cu noul birou că a trebuit să părăsească scena, după nici o lună în funcția respectivă. Așa că a făcut cale întoarsă la instituția de unde se transferase la DSP, Casa de Asigurări de Sănătate a Județului Timiș (CJASTM), unde și-a reluat activitatea de director de relații contractuale.

O poziție nu importantă, ci foarte importantă în organigrama instituției care împarte banii în sistemul de sănătate din județ. Precizarea asta este obligatorie pentru imaginea de ansamblu, una în care un rol aparte îl joacă soțul doamnei director, Vasile Rădulescu, fost șef al Protecției Consumatorilor Timiș și actual om de afaceri. Domnul Rădulescu și-a înființat două firme care oferă servicii de consultanță și audit, Extrem Consult (2005) și Pro Cert Organization (2007), cu care a intrat în… relații contractuale cu diverse entități publice și private.

Cei care nu cred în coincidențe vor zâmbi cu subînțeles când vor citi că în portofoliul celor două firme patronate de Vasile Rădulescu se află și o grămadă de unități sanitare finanțate din bugetul de stat prin intermediul CJASTM… Adică fix instituția la care soția antreprenorului, Mariana Rădulescu, este director relații contractuale, recte funcționarul public de conducere în pixul căruia stă aprobarea pentru eliberarea sau blocarea fondurilor bănești!

Bun, la cum stau acum lucrurile, pixul doamnei Rădulescu are mari șanse să rămână fără pastă, deoarece pe fir au intrat atât procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara (PJT), cât și inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI). Ce-i drept, și unii, și alții își mai făcuseră prezența în peisaj cu ceva timp în urmă (în 2020 – primii, în 2016 – ceilalți), ținta acestora fiind tot Mariana Rădulescu, pe o speță asemănătoare, cercetările celor două structuri rămânând în coadă de pește.

Rămâne de văzut cum se vor desfășura evenimentele de această dată, căci pe adresa celor două instituții, PJT și ANI, au ajuns o plângere penală, respectiv o sesizare, semnate de directorul general al CJASTM, Victor Dumitrașcu, ambele indicând-o pe doamna Rădulescu drept un funcționar public de conducere care încalcă legea.

 

Declarații de interese cu zero contracte

În plângerea penală, directorul de relații contractuale al CJASTM este acuzat de săvârșirea unor fapte ce pot constitui infracțiunile de conflict de interese (art. 301 Cod penal) și fals în declarații (art. 326 Cod penal), iar probele par indubitabile.

Dovezile sunt reprezentate de declarațiile de interese depuse de Mariana Rădulescu în perioada 2010-2022, în care nu apar contractele încheiate de cele două firme ale soțului, Expert Consult și Pro Cert Organization, „cu unități sanitare publice finanțate de la bugetul de stat și care au avut/au relație contractuală cu CJAS Timiș, în perioada 2010-2022, cum ar fi unitățile sanitare publice: Spitalul Orășenesc Deta, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii <Louis Țurcanu> Timișoara, Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare, Spitalul Orășenesc <Karl Diel> Jimbolia, Spitalul Clinic Căi Ferate Timișoara, precum și alți furnizori, aflați de asemenea în relație contractuală cu CJAS Timiș și ale căror contracte de furnizare servicii medicale au fost semnate de către doamna Rădulescu Mariana Lucia”.

Mai mult, luând la verificat declarațiile de interese ale Marianei Rădulescu, am constatat că acestea nu doar că nu cuprind contractele cu entitățile medicale, dar nu cuprind nici contractele cu alte instituții publice, cum ar fi Consiliul Județean Timiș, Direcția de Sănătate Publică Timiș sau primării comunale. Zero absolut.

Anchetă la Casa de Asigurări de Sănătate Timiș: o directoare semnează contracte cu unități sanitare care cumpără consultanță de la firma soțului ei

 

Parteneri de cursă lungă

Haideți să vedem acum și ce sume au încasat Extrem Consult și Pro Cert Organization de la unitățile sanitare publice ale căror contracte cu CJASTM erau semnate de soția patronului celor două firme.

Extrem Consult a avut, în toată această perioadă, un partener de afaceri de cursă lungă: Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare a virat, în perioada ianuarie 2011 – octombrie 2022, nu mai puțin de 572.969 lei în conturile firmei soțului Marianei Rădulescu, campion absolut!

Pe locul doi s-a clasat Spitalul Orășenesc Deta, cu plăți în cuantum de 137.320 lei, în perioada 2014-2018, urmat de Spitalul Orășenesc “Karl Diel” din Jimbolia, cu contracte în valoare de 42.482 lei, în perioada 2015-2016 și în 2019, și de de Spitalul CFR Timișoara (32.130 lei, în perioada februarie – octombrie 2022). Cvintetul este completat de Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” Timișoara, care a încheiat contracte în valoare de 28.844 lei cu Extrem Consult, în perioada 2010-2012 și 2014-2022.

A doua firmă a soțului doamnei Rădulescu, Pro Cert Organization, a încasat mai puțini bani de la patru dintre cele cinci spitale menționate mai sus, dar a încasat. A luat, nu a dat, așa că vă prezentăm și aceste sume: 40.633 de lei de la spitalul din Deta (2015-2017), 28.020 lei de la campionii din Sânnicolau Mare (2014-2018, 2020-2021), 25.435 lei de la spitalul din Jimbolia (2016-2022) și 20.635 lei de la “Louis Țurcanu”.

CLICK pe imagini!

 

Afaceri de familie

Asta nu este totul. În plângerea penală se mai arată și că un imobil situat în Beregsău Mare și deținut în coproprietate de către Mariana Rădulescu, sora și mama dumneaei, este dat, în baza unui contract de împrumut de folosință, către o farmacie, un cabinet stomatologic și unul de medicină de familie, furnizori de servicii medicale care se află, la rândul lor, în relații contractuale cu CJASTM și ale căror contracte sunt semnate chiar de doamna Rădulescu.

Anchetă la Casa de Asigurări de Sănătate Timiș: o directoare semnează contracte cu unități sanitare care cumpără consultanță de la firma soțului ei

 

Farmacia amintită mai sus se numește Real Farm, iar relația ei contractuală cu CJASTM face obiectul dosarului penal nr. 5472/P/2020, instrumentat de procurorii PJT și menționat la începutul acestui articol, explicația fiind că farmacia respectivă a fost patronată de sora Marianei Rădulescu, Camelia Doboșan. Adică doamna Rădulescu semna, în calitate de director executiv al CJASTM, contracte cu sora sa, deținătoarea farmaciei.

Nu știm dacă Mariana Rădulescu și-a propus să bifeze cât mai multe variante de conflict de interese, dar i-a reușit de minune…

Anchetă la Casa de Asigurări de Sănătate Timiș: o directoare semnează contracte cu unități sanitare care cumpără consultanță de la firma soțului ei


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Anchetă la Casa de Asigurări de Sănătate Timiș: o directoare semnează contracte cu unități sanitare care cumpără consultanță de la firma soțului ei

  1. Vezi Ciprian, așa se face bănuțul. Când mă gândesc câți nemernici din politică și foști angajați la stat ne fură banii, mă ia cabina…..😡🤬 Suntem prea puțini ăștia care ne batem cu corupția! 😡

  2. Da foarte frumos din partea directoarei în loc să asigură fonduri pt UNITĂȚI LE sanitare cu RMN CU TOMOGRAF ECO ȘI MAI SUNT 900 lei trebuie sa scoți din buzunar pt tomograf o nesimțire totala să vă fie rușine hoților

  3. Nu zău domnule Brindescu, dumneavoastră chiar ați crezut că există vreun funcționar public necorupt, vreun stupar care nu se linge pe degete de miere ? Sînteți naiv, există doar funcționari publici încă nedemascați, dar faptul că mai există și cîte unul ca dumneavoastră, ne face să sperăm că, în curînd, vom mai citi și de alții ! Spor la treabă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *