Amenzile primite de primari vor fi plătite din banii cetățenilor. Parlamentul a modificat legea contenciosului administrativ

Amenzile primite de primari vor fi plătite din banii cetățenilor. Parlamentul a modificat legea contenciosului administrativ

Amenzile primite de primari vor fi plătite din banii cetățenilor. Parlamentul a modificat legea contenciosului administrativ.

Parlamentul a modificat legea contenciosului administrativ, iar amenzile stabilite de judecători pentru conducătorii unor instituții vor fi plătite de la bugetul acestora. Este vorba despre cazurile în care, spre exemplu, primarii nu pun în aplicare o sentință judecătorească și sunt amendați.

CITEȘTE ȘI: Piața Unirii, pregătită să primească oaspeții Timișoarei (foto)

Ei nu vor fi atinși direct de măsură, pentru că instituția pe care o conduc va plăti și amenda respectivă.

Aleșii PSD, PNL și UDMR au modificat o lege astfel încât amenzile pentru neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu să fie plătite de la bugetele instituțiilor publice, și nu din propriul buzunar, de către cei care au greșit.

Totul a plecat de la o decizie a Curții Constituționale care spune că primarii și conducătorii de instituții nu mai pot fi acuzați de abuz în serviciu, dacă nu încalcă o lege primară.

Singura posibilitate de a fi trași la răspundere pentru fapte care nu se încadrează la abuz în serviciu este amenda dată de instanțele de judecată pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Legea a trecut de Camera Deputaților și Senat în timp record. A fost înregistrată la Senat pe 24 noiembrie 2022, în procedură de urgență.

Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ, pe motiv că „înlăturarea răspunderii patrimoniale a conducătorilor persoanelor juridice de drept public înseamnă o micșorare a posibilităților justițiabililor de a-și vedea reparate în mod efectiv prejudiciile cauzate de persoanele juridice, ceea ce reprezintă o situație inacceptabilă”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *