Amenda care îngheață la propriu sute de mii de timișoreni

Spectrul falimentului bate la ușa societății de termoficare. Colterm nu primește banii necesari de la Primărie

Inevitabilul s-a produs. Societatea de Termoficare Colterm Timișoara a primit o amendă-record, de peste 20 de milioane de euro, întrucât nu a depus certificatele pentru emisiile de gaze cu efect de seră. Sancțiunea a fost acordată de către Administrarea Fondului pentru Mediu, care a constatat că 201.463 de certificate nu au fost depuse în termenul legal. Pentru fiecare astfel de certificat, amenda este de 100 de euro.

Este de așteptat ca o asemenea măsură să ducă la falimentul Colterm, generând îngrijorarea sutelor de mii de abonați. Situația este cu atât mai revoltătoare cu cât problemele de la Colterm erau binecunoscute, la fel ca și termenul până la care trebuiau depuse aceste certificate, respective 30 aprilie, însă conducerea Primăriei Timișoara a neglijat problema, preferând să numească la Colterm un director condamnat penal și să experimenteze o procedură fantezistă, cea a concordatului preventiv, care a fost un eșec.

Reacţie dură a PSD Timiş

Prima reacție de ordin politic la această situație dramatică a venit din partea PSD Timiș, prin mesajul transmis de președintele Alfred Simonis:

”PSD a avertizat, în repetate rânduri, că gaura neagră a orașului, Colterm, va arunca în faliment administrația publică locală și va priva Timișoara, pentru mulți ani de aici înainte, de investiții și de programe coerente de modernizare! Astăzi, a fost primită oficial amenda de 20 de milioane de euro de la Administrarea Fondului pentru Mediu pentru neachiziționarea a 201.463 de certificate CO2!

Se știa de această problemă de luni de zile, însă administrația Fritz a preferat să se joace de-a interzicerea hrănitului de porumbei, căței și pisici, decât să rezolve o problemă majoră care risca să lase un întreg municipiu fără căldură și apă caldă!

De asemenea, viceprimarul Ruben Lațcău – pe care dacă îl trezești la ora 3 dimineața îți răspunde la orice întrebare despre Colterm – este direct responsabil de neconvocarea AGA a Colterm, de 2 luni de zile, pentru a se găsi o soluție financiară pentru cumpărarea acestor certificate până în data de 30 aprilie!

De cealaltă parte, PNL a promis sprijin guvernamental pentru societatea de termoficare din Timișoara, care încă se lasă așteptat. Și PNL este direct vinovat de dezastrul de la Colterm, în condițiile în care, în cei opt ani de administrație liberală, această societate a fost transformată într-un fief liberal al furtului banului public și al căpușării totale de către persoane sau firme de casă.

A fost nevoie de demersul a doi consilieri locali din opoziție pentru întrunirea AGA, în al 12-lea ceas, în data de 27 mai a.c.! PSD va solicita demisia CA și a întregii conduceri Colterm și demararea de investigații penale pentru stabilirea tuturor vinovaților din ultimii ani, care au prejudiciat bugetul Timișoarei cu sute de milioane de euro, indiferent de numele acestora și de funcțiile pe care le-au ocupat sau le ocupă la Colterm sau în administrația publică locală”!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Amenda care îngheață la propriu sute de mii de timișoreni

  1. Nu Coltermul erau cei care dupa lungi analize si multe cereri aprobau sau nu debransarea de la sistemul centralizat de  incalzire?Daca se desfiinteaza raman in continuare cu singurul obiect de activitate,aprobarea debransarii de la tevile reci?Pentru aia nu le trebuie certificate verzi,doar un pic de initiativa…😂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *