Am intrat în a doua etapă de relaxare. Noile reguli valabile de la 1 iunie

De astăzi, 1 iunie, România a intrat în a doua etapă de relaxare a măsurilor impuse pentru limitarea pandemiei de coronavirus. Acestea au fost decise de Consiliul Național pentru Situații de Urgență și au fost adoptate prin Hotărâre de Guvern.

Începând de astăzi, suntem la jumătatea perioadei stării de alertă, instituite în ţara noastră începând cu data de 15 mai 2020, în contextul pandemiei de COVID-19.

Tot atunci, odată cu ieşirea din starea de urgenţă, a avut loc și prima etapă a relaxării măsurilor impuse de pandemie. Potrivit autorităţilor, dacă numărul cazurilor de îmbolnăvire scade sau rămâne constant mic, în 15 iunie ar urma a treia etapă a relaxării.

A doua etapă a relaxării măsurilor impuse de autorităţi are loc la 1 iunie, moment în care deplasarea în afara localităţilor redevine liberă.

Nu se mai completează o declaraţie pe propria răspundere pentru părăsirea localităţii şi nu se mai declară motivul delasării.

De asemenea, se reiau o serie de activităţi economice, sportive, culturale şi de agrement.

Începând cu data de 1 iunie, sunt permise activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică (terase) şi totodată sunt permise activităţile de operare a plajelor turistice”, au stabilit autorităţile.

Prin Ordinul nr. 1.809 şi, respectiv, Ordinul nr. 1.810, au fost stabilite măsurile specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, într-o primă fază a repornirii activităţilor din domeniul turismului.

Astfel, măsurile sunt obligatorii pentru toţi operatorii economici din sectorul alimentaţiei publice şi, respectiv, pentru toţi operatorii economici sau, după caz, administratorii care desfăşoară activităţi de operare a plajelor turistice. În egală măsură, toţi clienţii teraselor sau plajelor turistice de pe litoralul românesc au obligaţia de a le respecta.

Ministerul Economiei precizează principalele măsuri specifice de protecţie a clienţilor teraselor.

„La intrare se va face un triaj observaţional, iar accesul clienţilor cu simptome vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis. Operatorii economici din sectorul alimentaţiei publice se vor asigura că la intrare şi la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor clienţilor, precum şi informarea acestora cu privire la modul de utilizare. Se recomandă stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienţi în interiorul terasei, astfel încât să se minimizeze contactele între clienţi (exemplu: înspre şi dinspre toaletă)”, arată Ministerul Economiei.

Citește mai mult AICI


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns