Alternativă la… terasa cu bere. Un primar din Timiş vrea să investească 10 milioane de euro pentru reconfigurarea centrului civic

Cine trece astăzi prin comuna Dudeștii Vechi, fieful etnicilor bulgari din România, poate observa că viața publică se desfășoară cel mai intens în intersecția în care se află biserica, primăria, școala, căminul cultural și parcul din fața acestuia.

La capitolul „capitalism prielnic” trebuie remarcat că nu doar marilor rețele comerciale de import le merge bine pe la noi, ci și unor antreprenori autohtoni îndrăzneți.

Unul dintre ei este localnic și are în Dudeștii Vechi mai multe market-uri (am numărat trei) și un pub. Remarcabilă este și densitatea de terase din jurul parcului, tot trei. Ambele tipuri de investiții locale vorbesc indirect de „cerere și ofertă”, dar și de o anumită creștere a nivelului de viață.

Terasele, de altfel, erau poate mai animate la ora prânzului decât câmpurile agricultorilor locali. Acest lucru arată că bani se poate face și altfel decât trudind la holdă, deși foarte mulți locuitori încă se mai îndeletnicesc cu această activitate.

Tineretul însă preferă naveta și lucrul la o multinațională, care asigură un câștig superior și un trai mai bun.

Rămânând la același capitol, cel al „calității vieții”, cum îl definea edilul-șef din Dudeștii Vechi, Bono Cucalan, acesta ne spunea că își dorește să poată realiza un spațiu de petrecere a timpului liber, în spatele primăriei, pe malul Arancăi, râul care pare că mai mult stă decât curge. Acest areal verde și umbrit ar trebui să fie o alternativă la terasa cu bere.

În prima fază, primarul a convocat specialiștii în domeniu din comună la sfat, dându-le ca temă de proiect regândirea centrului civic.

Cucalan a avansat și o cifră: 10 milioane de euro pentru această reconfigurare, ceea ce pare o investiție mai mult decât… generoasă.

Edilul-șef așteaptă o propunere detaliată, o viziune care să cuprindă soluții, inclusiv de culoare, prin care să se pună în evidență atât tradiția, cât și ceea ce diferențiază această comună de altele.

Cât privește zona de pe malul Arancăi, la care specialiștii lucrează deja de două-trei luni, aceasta ar urma să devină un perimetru de petrecere a timpului liber multifuncțional, cu alei pietonale și pentru biciclete, cu pomi și bănci, cu dotări pentru fitness și desigur, terase, la malul apei.

Finanțarea acestui proiect dorit însă e o altă discuție. Primarul nu a exclus nici alocarea multianuală a unor sume din bugetul propriu, prin care să fie susținută investiția, avându-se în vedere și o perioadă de realizare, de cinci-șase ani. Când visezi și ai idealuri e un semn că ai îndeplinit deja prima condiție ca să le împlinești…

1 Comments
Ion B. 25/09/2017
Își amorsează investiția, cam, în 200 de ani ... Succes !