Alfred Simonis a resetat jocul politic din Timiș

Am asistat, ieri, la un moment crucial în politica județului Timiș. Nu este vorba neapărat de refuzul celor de la USR Plus de a vota viceprimarul PNL, nici de anunțul de intenție al liberalilor de a încheia un armistițiu, ci de o cu totul altă mișcare, una care a resetat tot jocul politic din județ.

CITEȘTE ȘI: Timişoara are un singur viceprimar

Mutarea nu a venit nici de la PNL, nici de la USR Plus, ci tocmai de unde nimeni nu se aștepta: de la PSD. Social-democrații deveniseră, în contextul zonal actual, un partid nefrecventabil, cu care nu e bine să se asocieze nici PNL, dar nici USR Plus. Electoratele acestor formațiuni nu ar vedea deloc cu ochi buni o relație de colaborare cu PSD și ar taxa drastic o eventuală apropiere. Așadar, în Timiș, cursa dintre PNL și USR Plus ar putea avea câștigător pe cel care fuge mai tare de PSD.

De aceea, poziționarea social-democraților era extrem de importantă în această combinație în trei, ba chiar decisivă pentru formularea mesajelor politice de acum înainte. Și mutarea s-a făcut! Alfred Simonis, președintele PSD Timiș, a transmis un comunicat care răstoarnă toate calculele inițiale și pune jocul politic pe noi coordonate. Concret, social-democrații au anunțat că susțin viceprimarul USR Plus!

Evident, comunicatul este îmbrăcat astfel încât decizia să pară că este luată în folosul timișorenilor, însă mesajul este fără echivoc și va deveni, de acum înainte, momentul de cotitură în politica timișeană: PSD, alături de USR Plus! Așa va intra comunicatul lui Alfred Simonis în percepția colectivă, dincolo de nuanțele care vor apărea, cu siguranță, dar fără a avea forța de a estompa mesajul central. Cine pierde, cine câștigă? În primul rând, cei mai afectați vor fi cei din USR Plus, pentru că asocierea cu PSD, fie ea și conjuncturală sau  spre binele orașului nu va fi digerată de electoratul propriu.

E posibil ca și PSD să aibă de suferit de pe urma acestei poziționări, eventual în rândul nucelului dur, care nu va putea trece ușor peste apropierea partidului de oameni care nu i-au scos din ”corupți, hoți, mincinoși, ciumați”. Dar, PSD va avea și de câștigat și probabil că  acesta a și fost raționamentul care a stat în spatele deciziei lui Simonis: partidul va mai scăpa de atacurile tefeliste, va putea respira astfel încât să pună bazele unei construcții care să-i permită o creștere în viitor. Dar, cel mai mult ar putea câștiga PNL. Asocierea dintre USR Plus și PSD poate deveni tema centrală de campanie  pentru liberali, promovată chiar și după alegeri. Așa că nu trebuie să ne mire dacă PNL se va axa foarte mult pe acest mesaj, generat de comunicatul lui Alfred Simonis, pentru că întreg jocul politic capătă alte abordări.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Alfred Simonis a resetat jocul politic din Timiș

  1. Inca odata aceasta oda pro psd imi confirma certitudinea ca drapelul rosu si silvica florescu sunt mesageri ai urmasilor celor care in 1989 au omorit oameni si care dupa 1989 au furat tot ce se putea fura. Este de mirare ca un sarantoc ca silvica ridica osanale celor care au ajuns multimilionari pe spinarea noastra, implicit si pe a lui.

Lasă un răspuns