Alertă meteo de fenomene extreme în vestul țării

Cod galben de furtuni violente în Banat

Alertă meteo de fenomene extreme în vestul țării

Este alertă meteorologică în România, având în vedere că ciclonul care a devastat Europa ajunge şi la noi în ţară începând cu această seară, conform Antena 3 CNN.

„Într-adevăr și în România, vremea devine tot mai instabilă în următoarele zile. Mâine încă sunt fenomene de intensitate, dar nu foarte mare.

Așteptăm, într-adevăr, instabilitate pe partea de sud-vest a țării, ploi, dar și în partea de vest, în Banat și în Crișana, precum și în zone de munte, în această după-amiază.

De asemenea, și mâine începem ziua cu ceva ploi, dar slabe cantitativ, tot pe partea de sud-vest, apoi manifestări de instabilitate mai ales pe zona de munte, la fel ca astăzi.

Instabilitate mai accentuată așteptăm la mijlocul săptămânii, mai ales marți după-amiază și miercuri până joi, o perioadă în care instabilitatea atmosferică se va generaliza la scara întregii țări.

Practic, așteptăm ploi în mai toată țara, dar mai frecvente și în cantități mai însemnate în jumătatea de vest a teritoriului.

Acolo vor fie fenomenele acestea mai intense și cantitățile mai însemnate în intervale scurte de timp, de peste 20-30 l/metru pătrat.

De asemenea, sunt destul de probabile și căderile de grindină, vijeliile, pentru că intrăm treptat pe o încălzire a vremii. Dacă astăzi în partea de sud încă sunt temperaturi modeste, și mâine temperaturi în jur de 20-22 de grade, vremea devine tot mai caldă prin restul țării. În principal ne așteptăm la ploi torențiale, la cantități mari de apă, fie prin acumulare, fie în intervale foarte scurte de timp, de până la 1-3 ore, peste 30-40 de litri.

Asta înseamnă ploi torențiale, căderi de grindină destul de frecvente pentru că încă sunt mase de aer rece în altitudine și la vijelii. (…)

CITEȘTE ȘI: Spectacol pe cer în zona Timișoarei

Însă contăm totuși pe o instabilitate obișnuită pentru luna mai, nu este ceva ieși din contextul climatologic al acestei luni, dar atenție la acest interval de marți după-amiază până joi, trei zile în care instabilitatea se va genera cam peste tot în țară și mai ales ne așteptăm la cantități însemnate de apă în jumătatea de vest a țării„, a spus Mihai Huştiu, meteorolog ANM, duminică, la Antena 3 CNN.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *