ALERTĂ de la meteorologi: VINE CANICULA! Au fost prognozate temperaturi de peste 36 de grade

38 de grade la umbră, în Banat! Prognoza meteo pentru ultimele 2 săptămâni din iulie

Începând de miercuri, vremea foarte călduroasă a început să-și arate colții, iar prognoza meteorologică nu este îmbucurătoare pentru următoarea perioadă, fiind așteptate temperaturi de peste 36 de grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, un val de aer tropical vine peste țara noastră, iar mai multe zone vor fi afectate. Pentru Timișoara este estimată o vreme deosebit de călduroasă, cu medii diurne ce vor depăși 34 – 35 de grade Celsius.

Disconfort termic se va resimţi şi în timpul nopţilor, când media temperaturilor minime va creşte la 19 grade Celsius. Valorile termice ridicate se vor menţine şi pe parcursul săptămânii viitoare, când mercurul din termometre va ajunge la 36 de grade la umbră.

În aceste condiții, Direcţia de Sănătate Publică Timiş face o serie de recomandări adresate întregii populații, însă sunt vizate mai ales persoanele vârstnice, bolnavii cronici și copiii. Corpul medical atrage atenția asupra faptului că în perioadele cu temperaturi ce depășesc 33 de grade Celsius, are loc o creștere corespunzatoare a transpirației, care, de regulă, are rol de regulator termic, împiedicând supraîncălzirea corpului.

Odată cu apa, organismul mai pierde săruri minerale și vitamine, fiind astfel, expus mai ușor la consecințe negative. Principalele simptome în astfel de situații sunt oboseala fizică și psihică, starea de disconfort, iritabilitate, greață, vărsături, cefalee (dureri de cap) amețeli, leșin, dureri musculare și insomnie.

Așadar, medicii recomandă evitarea expunerii la soare în intervalul orar 11-18, a efortului fizic prelungit, a circulației pe distanțe lungi, a consumului crescut de zahăr, cafea, băuturi carbogazoase, alcool, și a alimentelor prăjite și a celor care se pot altera ușor.

Purtați îmbrăcăminte lejeră, din țesături cât mai subțiri, de culori deschise și încercați să vă acoperiți întreg corpul pentru a proteja pielea de arsurile solare. Sunt recomandate accesorile de tipul ochelarilor de soare, pălăriilor și eșarfelor.

Potrivit medicilor, consumul de lichide trebuie să depășescă doi litri zilnic, de preferință apă plată, iar dieta să fie bazată în special pe fructe și legume în stare crudă (salate), iaurt și lapte bătut. Optați pentru dușuri cu apă caldă (nu fierbinte sau rece) și mențineti o riguroasă igienă personală. De asemenea, verificați prospețimea alimentelor cumpărate, dar și a celor preparate și păstrate la rece.

Persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune arterială sunt sfătuite să rămână acasă pe timpul zilei și să consulte medicul de familie, respectiv cel curant, pentru adaptarea schemei de tratament, daca se impune acest lucru. Supravegheați cu mare atenție copiii! Nu-i lăsați să se joace în plin soare, la ore cu temperaturi ridicate și în zone aglomerate.

Pentru reglarea confortului termic în încăperi aerisiți locuințele dimineața și seara, iar după aceea închideți ferestrele și folosiți draperii sau jaluzele de culoare deschisă. Folosiți lumina artificială cât mai puțin și numai acolo unde este necesar. Adaptați aparatele de aer condiționat la o temperatură cu cinci grade mai mică decât cea a ambientului. Scoateți din funcțiune orice aparat electro-casnic de care nu aveți nevoie.

Păstrați contactul permanent cu persoanele pe care le știti bolnave, singure sau cu probleme mari de adaptabilitate termică. În cazul unui disconfort fizic prelungit (temperatură, dureri persistente) luați legatura cu medicul de familie.

Foto arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *