Alertă alimentară. Tone de carne de porc cu pestă porcină, de vânzare în târguri

. Tone de carne de porc cu pestă porcină, de vânzare în târguri

Este alertă alimentară în România. Inspectorii ANSVSA au descoperit că peste 20.000 de samsari vând ilegal carne contaminată și astfel răspândesc pestă porcină africană înainte de sărbători. Reprezentanții Autorității Sanitar Veterinare anunță controale în spațiile comerciale.

CITEȘTE ȘI: O casă de nici 20 de mp se vinde cu prețul unui castel din Franța. Dormitorul este și sufragerie și are nevoie de renovare

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea a avertizat că astfel de semsari sunt dificil de identificat, pentru că „stau sub umbrela micului fermier, dar fac trafic ilegal. Dacă nu vom face acest lucru, fermierii şi consumatorii vor avea foarte mult de pierdut”, a declarat Ponea pentru Agerpres.

Controale inopinate și lege pentru stoparea comerțului ilicit, metode de combatere pentru pesta porcină

Acesta a precizat că în următoarea perioadă ANSVSA va declanşa un control de genul „clientul misterios”, pentru a-i sancţiona şi descuraja pe cei care fac acest tip de comerţ, fiind însă şi o metodă de atenţionare a consumatorului.

Potrivit sursei citate, autorităţile lucrează în prezent la elaborarea unei Legi a porcului, pentru a putea elimina comerţul ilicit şi mişcarea ilegală a porcilor. Ponea a recunoscut că nu este o măsură uşoară pentru că afectează milioane de români, dar a dat asigurări că nu va interzisă sacrificarea porcului în gospodăriile populaţiei. România înregistra la data de 18 noiembrie 516 de focare active de pestă porcină africană, din care 17 erau în exploataţii comerciale. Peste 310000 de animale erau afectate în focarele active.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns