Cei mai mulți dintre noi avem impresia că fructele și legumele sunt o bază sigură pentru o alimentație sănătoasă. Testele efectuate recent de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată că o persoană care consumă legume sau fructe ingerează până la 10 pesticide diferite, anunță B1 Tv.
Cel mai des, fructele şi legumele conţin imazalil, un pesticid periculos pentru sănătate.
Astfel, cartoful este leguma cea mai plină de chimicale, iar mărul, cel mai nociv fruct, întrucât cel puţin un tip de pesticide a fost găsit în 98% din mostrele testate.
Potrivit celor de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA, n.r.), cele mai nesigure alimente pentru consum: cartofi, căpşunele, merele, nectarine, piersici, ţelină, struguri, cireşe, spanac, ardei gras, roşii, castraveţi.
Pe de altă parte, alimentele care conţin mai puţine pesticide sunt: avocado, porumb, ananas, varza, mazare, ceapa, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete şi pepenele.
Spre exemplu, în general, strugurii, roşiile şi lămâile conţin între două şi şapte pesticide diferite, iar merele, între două şi şase, potrivit adevarul.ro.
În acest context, ANSVSA recomandă respectarea mai multor reguli, pentru a scădea cantitatea de pesticide ingerată: fructele şi legumele să fie spălate bine cu apă călduţă, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curăţate de coajă pentru a reduce cantitatea de pesticide conţinută.
Mai mult, este recomandat să fie evitat consumul de fructe şi legume cultivate în extrasezon, pentru că atunci se folosesc cele mai multe substanţe chimice, conform stiripesurse.ro.
O grămadă de angajati la stat din tot felul de instituții,nu le mai enumăr , sint mult prea multe , mult prea populate cu angajati , cu salarii mult mai mari decit alte categorii , si tot asa de mult de ineficienți , daca sint asa de periculoase aceste fructe si legume , de ce există la vînzare,daca sînt pline de pesticide , de ce intra in tara , deoarece majoritatea sînt de import , un stat ineficient , cu cheltuieli mult prea mari de administrare , sau de ce nu se obliga prin lege ca magazinele sa afiseze pe panouri mari ce pesticide contin , care sint efectele .