Alegeri prezidențiale în septembrie. Senatul a adoptat amendamentul inițiat de UDMR. Dacă proiectul trece şi de Camera Deputaţilor, vom avea un președinte nou pe 22 septembrie

Alegeri prezidențiale în septembrie. Senatul a adoptat amendamentul inițiat de UDMR. Dacă proiectul trece şi de Camera Deputaţilor, vom avea un președinte nou pe 22 septembrie

Alegeri prezidențiale în septembrie. Senatul a adoptat amendamentul inițiat de UDMR. Dacă proiectul trece şi de Camera Deputaţilor, vom avea un președinte nou pe 22 septembrie.

Senatorii au adoptat proiectul de lege iniţiat de UDMR prin care modifică data alegerii preşedintelui României.

Parlamentarii UDMR au propus ca scrutinul să aibă loc cu maximum 90 de zile anterior datei la care Klaus Iohannis îşi încheie mandatul. Dacă proiectul trece şi de Camera Deputaţilor, turuI I al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 8 septembrie, iar finala pentru Palatul Cotroceni pe 22 septembrie.

CITEȘTE ȘI: Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: Martie va fi mai caldă decât în mod normal

Practic, cu doar o lună înainte ca mandatul preşedintelui în exerciţiu să se încheie.

Cristian Niculescu-Tâgârlaş, președintele Comisiei Juridice din Senat: „Este vorba doar de o mai bună organizare a alegerilor şi cu un timp rezonabil pentru intrarea în activitatea efectivă de preşedinte a persoanei care câştigă alegerile. Aceasta a fost şi raţiunea să existe o perioadă tampon de adaptare, de pregătire a preluării mandatului de la preşedintele în funcţiune”.

„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, prevede proiectul de lege în forma amendată de Comisia juridică şi însuşită de plen.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *