Alegeri la granițele României: scrutinuri cu miză pentru Viktor Orban și Aleksandar Vucic

Alegeri la granițele României: scrutinuri cu miză pentru Viktor Orban și Aleksandar Vucic

Alegeri la granițele României: scrutinuri cu miză pentru Viktor Orban și Aleksandar Vucic.

Alegeri parlamentare în Ungaria

Ungurii sunt așteptați duminică să își voteze reprezentanții în alegerile parlamentare. Miza uriașă a scrutinului: vor reuși ei să-l schimbe de la conducere pe cel mai longeviv premier european Viktor Orban, campionul iliberalismului, liderul populist care a stârnit nenumărate valuri la Bruxelles și care a făcut notă discordantă față de restul Europei de la declanșarea războiului în Ucraina de către Vladimir Putin.

La alegerile parlamentare de astăzi, Orban, în funcție din 2010, se va confrunta cu cea mai mare provocare a sa de până acum de a rămâne la putere în Ungaria, un front al coaliției unite care speră să convingă pe ultima sută de metri că liderul Fidesz reprezintă un pericol pentru viitor democratic al țării.

Alianța opoziției include partide de stânga din Coaliția Democratică, liberalii de la Mișcarea Momentum și formațiunea Jobbik convertită din extrema dreapta în formațiune moderată de centru.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

CITEȘTE ȘI: O studentă la Timișoara a ridicat în picioare publicul și jurații de la „Românii au talent” (video)

Alegeri prezidențiale și legislative în Serbia

În Serbia au loc duminică alegeri prezidenţiale şi legislative, la care actualul preşedinte, populistul Aleksandar Vucic, şi formaţiunea sa, Partidul Progresist Sârb (SNS), caută să-şi reînnoiască mandatele, la 10 ani de la instalarea la putere.

Circa 6,5 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt chemaţi la urne să aleagă un nou preşedinte pentru un mandat de cinci ani, dintre opt candidaţi.

Alegătorii vor desemna și un nou parlament, cu 250 de mandate, având de ales între 19 partide şi coaliţii într-un scrutin legislativ anticipat, şi vor vota şi într-un scrutin municipal, în Belgrad şi în alte 13 oraşe sârbe.

Secțiile de vot s-au deschis duminică, la 05:00 GMT (ora locală 07:00) şi se vor închide la 18:00 GMT. Primele rezultate sau proiecţii sunt aşteptate în timpul nopţii de duminică spre luni.

Ce arată sondajele

Opoziţia proeuropeană este încrezătoare într-un rezultat bun la Belgrad, unde are cele mai multe opţiuni, şi consideră că un eventual triumf în capitală, unde locuieşte un sfert din electorat, ar reprezenta începutul sfârşitului pentru guvernarea lui Vucic, pe care îl critică pentru autoritarismul său în creştere.

Foto: Agerpres

hotnews

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *