”Alege oaia” se desfășoară într-o comună timișeană fără ministrul Daea. Aici sunt 300 de locuitori și 11.000 de oi

6

Trei sute de locuitori și 11.000 de oi, atât numără o comună timișeană, cunoscută drept locul natal al Patriarhului Daniel.

În comuna Bara, bogățiile se măsoară cu totul altfel decât la oraș. Locuitorii spun că averea lor stă în numărul mare de oi pe care le au ciobanii din comună, copiii care le înveselesc zilele și aerul curat de care au parte în fiecare zi. De altfel, la Bara, oricât ai căuta nu vei găsi de cumpărat vreun pachet de țigări, așa că adolescenții nu pot fi atât de ușor tentați de acest viciu.

În comună există fumători, însă aceștia își procură țigaretele rugându-i pe cei care se deplasează la oraș să le cumpere câte un pachet. Nici medic de familie nu este în comună de vreo opt ani, de când doctorul s-a mutat din localitate, la Lugoj. Localnicii nu se plâng și preferă să meargă la Balinț, unde de două ori pe săptămână se organizează târg.

 

manastirea dobresti 1

Cu ocazia asta își iau trimiteri și rețete de la medicul de familie de acolo. Vreo 28 de copii înveselesc comuna și, spun oamenii, sunt cea mare bogăție a lor, în condițiile în care media de vârstă a localnicilor este de 60-80 de ani. Statornici în localitate sunt și ciobanii, unii dintre ei aciuiți acolo de ani buni. Cei mai mulți sunt veniți din Sibiu, Alba și Mehedinți și sunt, acum, de-ai satului. Au în total vreo 11.000 de oi, la o mie de hectare de pășune (deci zece oi pe hectar față de cinci, cât ar fi trebuit să fie).

Dar oamenii nu se plâng și spun, de asemenea, că ciobanii cu oile lor sunt una dintre marile bogății ale comunei.

Iată un motiv pentru ministrul agriculturii, Petre Daea, să poposească în comuna care promovează oaia fără vreun plan guvernamental. De altfel, ar fi singurul oficial care ar păși în comuna uitată de timp.

bara 2

O altă bogăție a locuitorilor este mănăstirea de Dobrești care adună, în zilele de slujbă în jur de o sută de oameni, număr record pentru o comună atât de mică. Inexplicabil este faptul că în Bara foarte rar se mută câte un orășean, deși Lugojul se află la 28 de kilometri depărtare, iar orășenii sunt în căutarea aerului curat și a liniștii de la sat.

La Bara liniștea e atât de intensă încât nici ruga nu s-a mai ținut de… zece ani.

Anul acesta însă administrația locală va face un efort și, deși nu a organizat ruga de Sfântul Gheorghe, așa cum ar fi trebuit, aceasta va avea loc, cândva, când va fi gata și monumentul dedicat celor 15 eroi din Bara căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.

Nu se știe exact când va fi finalizat monumentul, deocamdată fiind turnat soclul. Petrecerea va fi, probabil, întreținută de unul dintre fiii satului, artistul Ionel Todor, dacă va avea programul liber în acea perioadă. Iată o comună care își așteaptă cu brațele deschise noii locuitori și turiștii care vor să vadă natura neatinsă de poluare și de mâna omului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *