Ai rămas fără job în pandemie? Fă un curs de IT și-l plăteșți eșalonat, după ce te angajezi!

Ai rămas fără job în pandemie? Fă un curs de IT și-l plăteșți eșalonat, după ce te angajezi!

Nu mai e un secret pentru nimeni că cel mai bine plătite joburi ale momentului sunt în IT. Studiile arată că inclusiv pe perioada pandemiei, salariile acestor angajați au crescut. Asta, în timp ce în majoritatea domeniilor lefurile au scăzut și nu puțini sunt cei care au intrat în șomaj tehnic.

IT-ul este unul dintre domeniile care a fost cel mai puțin afectat de criză coronavirusului, iar angajatorii sunt într-o continuă căutare de noi angajați. Până și un IT-st începător câștigă din start între 2500 și 3000 de lei.

Dar dacă IT-ul nu a fost prima ta alegere, nu înseamnă că ai pierdut trenul. Sunt disponibile pe piață destule cursuri pe care le poți face, în doar câteva luni, pentru ca apoi să activezi în acest domeniu. Iar vârsta nu e deloc un impediment.

La o simplă căutare după joburi în Timișoara, vei vedea că sunt disponibile mai multe locuri de muncă pentru IT-iști, mult mai numeroase față de alte domenii. Iar acest trend nu va trece, spun specialiștii.

Așadar, mai ales dacă ai rămas fără job pe timpul pandemiei și știi că trebuie să schimbi domeniul ca să-ți asiguri viitorul, un curs de IT nu e deloc o idee rea. Unul dintre proiectele în derulare la care poți să aderi este „Digital People”, creat special pentru cei care au rămas șomeri din cauza pandemiei.

Ce ai de făcut ca să beneficiezi de acest curs? Te poți înscrie gratuit la cursul care are loc în șapte orașe din țară. Cursurile durează între 4 și 5 luni și costă 270 de euro pe lună, dar tu vei plăti în rate abia după angajare.

„Este un proiect pe care l-am inițiat în special cu dedicație persoanelor care au întâmpinat deja anumite modificări în statutul lor profesional, și-au pierdut job-ul, au intrat în șomaj pe fondul curent al pandemiei.

Sunt 70 de locuri pentru această faza de pilot. Țînând cont de situația curentă în care se află aceste persoane, practic ei nu vor trebui să plătească nimic, iar ulterior, după ce aceștia se vor angaja, vor întră într-adevăr într-o faza în care vor plăti eșalonat costurile cursului, acestea fiind egale cu costurile oricărui curs din școală la momentul actual”, explică Răzvan Voica, CEO Școală Informală de IT, conform Mediafax.

Programul este disponibil în mai multe orașe din țară, respectiv Cluj-Napoca, Brașov, Bucureșți, Craiova, Iași, Sibiu și Timșoara.

Criza meseriașilor vine cu o soluție de urgență: Recrutarea de pe băncile școlii!

Nu doar IT-știi sunt foarte căutați și insuficienți în România. La fel se întâmplă și cu meseriașii: sunt tot mai rari și nu foarte bine pregățiți.

Criza acută de specialișți, cei cunoscuți în România că ”meseriași”, determină companiile să recruteze angajați încă de pe băncile școlilor. Spre exemplu, un liceu din Capitală, Colegiul Tehnic Energetic din sectorul 5, va avea, începând din această toamnă, o clasă de viitori electricieni, arată wall-street.ro.

Elevii vor fi pregățiți de specialiști ai unor companii private austriece, în cadrul proiectului educațional de învățământ dual STAR (Școala Tehnologică Austrică din România). În cadrul acestui proces de formare, agenții economici devin parteneri de practică și potenţiali angajatori ai absolvenților.

Proiectul vine că urmare a cererii tot mai mari de electricieni, din partea mai multor companii locale.

”Formarea profesională a devenit foarte importantă pentru tineri, precum și pentru piața muncii, mai ales dacă ținem cont de noul context sanitar dificil creat de pandemie.

Cu ajutorul acestui parteneriat public-privat, companiile austriece devin partenerii noștri de practică și potenţiali angajatori ai absolvenților”, a declarat Ionela Nistor, directoarea Colegiului Tehnic Energetic din Bucureșți.

Proiectul STAR este privit drept o investiţie în educația românească, potrivit reprezentanţilor Ambasadei Austriece la Bucureşți.

„Proiectul STAR are la bază sistemul de învățământ dual, o particularitate a învăţământului din Austria, dar și o colaborare foarte apropiată între şcoală şi agenții economici, care pune mult accent pe pregătirea practică.

Scopul nostru este să sprijinim pregătirea tinerilor pentru cele mai căutate meserii din prezent, precum este cea de electrician.

Prin intermediul acestui program, companiile austriece oferă job-uri şi oportunităţi de carieră“, a declarat Gerd Bommer, consilier comercial în cadrul Ambasadei Austriei la Bucureşți.

Concret, acest program se transpune în realitate pentru absolvenții de clasa a VIII-a de la Colegiul Tehnic Energetic din Bucureșți, care vor avea posibilitatea să se înscrie în acest program. Aceștia vor învăţa, timp de trei ani, de la profesioniştii companiilor implicate în proiect.

Programul pune foarte mult accent pe învăţarea practică a meseriei. De aceea, ponderea practicii desfășurate la agenții economici se regăsește astfel: clasa a IX-a – 80% teorie și 20% practică, clasa a X-a – 40% teorie și 60% practică, clasa a XI-a, 28% teorie și 72% practică.

Ce salarii îi așteaptă pe absolvenții-electricieni

Astfel, cursanții se vor specializa în meseria de electrician, unde salariile pot fi foarte bune, pe măsură ce ei vor căpăta experiență. Salariile pentru acești specialiști încep de la 2.500 lei, pentru un proaspăt absolvent, și ajung până la 4.000-4.500 lei, pentru electricienii de nișă, așa cum sunt cei specializați pe înaltă tensiune, care au nevoie de tot felul de certificări pentru a-și putea face meseria.

La aceste salarii nete de încadrare se adaugă diverse beneficii și sporuri.

Tinerii înscriși în program vor avea un tutore din partea operatorilor economici, care îi va îndruma pe întreaga perioadă a studiilor, vor beneficia de burse lunare de până la 400 de lei, precum și de premii, în funcţie de rezultatele obţinute, dar și transport gratuit pentru mijloacele în comun.

Diploma pe care aceștia o vor obține la absolvirea STAR este recunoscută pe plan internațional, în cadrul statelor europene.

Înscrierea în program se va desfăşura în două etape, astfel: etapa I – în perioada 5-8 iulie 2021, etapă a II-a – în perioada 22-26 iulie 2021. După absolvirea cursurilor, absolvenții vor avea prioritate la angajare în companiile partenere.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *