Ai nevoie de un avocat? Vezi care sunt onorariile lor în acest an

onorarii avocati

Printre modificările recente la Legea avocaților se numără și reintroducerea onorariilor minime aplicate clienților pentru serviciile pe care le oferă (ultimele tarife minimale fiind abrogate în anul 2004): 400 lei pentru un termen, 900 lei pentru un proces și 4.500 lei pentru întreaga cauză.

Acestea urmează să fie stabilite, în curând, de către Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR). ”Revenirea la aceste tarife minime este considerată de unele autorități ca un mare regres pentru profesia de avocat, anulând de fapt ideea de concurență între profesioniști”, susține avocatul Marius Colțuc. Totuși, „avocaţii pot conveni cu clienţii onorarii superioare celor stabilite în tabloul onorariilor minimale adoptat de Consiliul UNBR”, se arată în prevederile recent intrate în vigoare.

În realitate, aceste onorarii sunt doar cu titlu informativ. În Timișoara, avocații ”cu greutate” percep, de ani buni, tarife mult mai mari. De regulă, în litigiile cu conținut evaluabil în bani, se stabilesc în procente și/sau onorarii de succes.

În materie penală, un proces costă între câteva sute de euro și câteva zeci de mii, dar inculpații care nu-și permit un avocat au dreptul la unul din oficiu, al cărui onorariu va fi plătit de către statul român. În dreptul familiei, un divorț fără minori, de exemplu, începe de la 1.000 de lei, la fel ca și un litigiu de muncă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns