Afecțiunile inimii fac cele mai multe victime în judeţul Timiş

Bolile cardiovasculare reprezintă principala problemă de sănătate în România, avertizează Ministerul Sănătății. Conform specialiștilor, la nivel național, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea determinată de cancer, aproximativ 60 la sută din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de afecțiuni cardiovasculare, faţă de 19 la sută, de cancer.

Situația este similară și în județul Timiș, unde conform ultimelor rapoarte anuale ale stării de sănătate a populației, peste jumătate dintre decese sunt cauzate de afecțiuni ale inimii, urmate de tumorile neoplazice și bolile respiratorii.

De altfel, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare. Controlul asupra principalilor factori de risc – tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizica – poate duce la reducerea numărului de decese, susțin specialiștii.

În acest context, în vara acestui an, Ministerul Sănătăţii va lansa apelul pentru implementarea unui Program de screening care are ca scop identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular. Programul va avea o durată de cinci ani și un buget de 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile. Ministerul estimează că peste 170.000 de persoane vor beneficia de screening.

Tot în vara anului curent, Ministerul Sănătății va începe implementarea unui proiect de 2,5 milioane de euro, finanțare asigurată printr-un grant norvegian, prin care va fi creat registrul de urmărire a remodelării ventriculare stângi în infarctul miocardic acut cu scopul prevenirii insuficienței cardiace.

De asemenea, Ministerul Sănătății va continua în 2019 acțiunile prioritare suport pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică prin implantarea de defibrilatoare cardiace interne, precum și pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut.

Imagine de arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.