Afacerile bulgăreşti, mereu înfloritoare la Dudeştii Vechi

Dudestii Vechi 2

Scandalul gunoiului, izbucnit la Dudeștii Vechi în vara anului trecut, este departe de a se fi încheiat. Decizia primarului Gheorghe Nacov de a pune poprire pe salariile unor locuitori ai comunei pentru recuperarea retroactivă a taxei pe gunoi pe perioada 2011-2014 – în condițiile în care timp de trei ani primăria a achitat banii respectivi firmei de salubritate cu care avea contract, fără să solicite nimic oamenilor – a fost contestată în instanță.

În urmă cu câteva zile, Judecătoria Sânnicolau Mare a obligat Primăria Dudeștii Vechi să-i restituie persoanei care a formulat contestația la executare suma de 720 de lei. Sigur, hotărârea nu e definitivă, e posibil ca primăria să declare apel, însă acest prim verdict al instanței poate încuraja dudeștenii care sunt victimele unor abuzuri similare să pornească, și ei, pe drumul justiției. Altfel n-au nici o șansă să-și vadă banii înapoi.

Și, totuși, cine va plăti oalele sparte?

Partea interesantă este însă alta: în condițiile în care Curtea de Conturi a constatat că în bugetul comunei s-a înregistrat un prejudiciu de 915.700 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor de salubrizare plătite de primărie firmei SC Consult Soc Centrum SRL, iar acest prejudiciu trebuie recuperat, cum se va întâmpla acest lucru?

Nu de alta, dar se pare că prima variantă scoasă din pălărie de primarul Gheorghe Nacov – popririle pe salarii – e sortită eșecului. A doua variantă pe care ar putea-o adopta, în disperare de cauză, primăria ar fi să aloce sume din bugetul pe anul în curs și din cele pe anii următori pentru acoperirea respectivului prejudiciu. Doar că, atunci, iar ar veni Curtea de Conturi și ar constata că din bugetul public s-au scos bani de două ori pentru același lucru.

Ca atare, singura variantă rămasă ar fi ca prejudiciul de aproape un milion de lei să le fie imputat personal primarului Gheorghe Nacov și funcționarilor din primărie care se dovedesc vinovați pentru producerea pagubei.

Habar n-avem cum stă dom’ primar cu partea financiară, posibil să fi pus la ciorap bani albi pentru zile negre, cert este că, de când locuitorii din Dudeștii Vechi i-au încredințat soarta comunei – se împlinesc 12 ani în această vară – Gheorghe Nacov n-a catadicsit să completeze obligatoriile declarații de avere și de interese și să le afișeze pe site-ul primăriei. Senin, primarul ne-a confirmat că așa este, nu-și amintește să fi completat vreodată declarația de avere, iar chestia asta i se părea ceva absolut firesc…

Pe site-ul primăriei bate vântul

De altfel, pe pagina de internet a Primăriei Dudeștii Vechi cam bate vântul: rubrici importante – „legislația locală”, „impozite și taxe”, „declarații de avere și de interese”, „achiziții publice”, „transparență decizională” (ce glumă bună…), „bilanțul contabil” sau „componența consiliului local” sunt virgine, în timp ce la rubrica „buget” apare doar proiectul pe 2016, iar la rubrica „hotărâri de consiliu” sunt postate doar câteva din 2006 și mai multe din 2015, de parcă în restul anilor consilierii locali au șomat… OK, ne-am zis, poate că, prinși cu treaba până peste cap, oamenii din primărie nu mai au timp de detalii din astea, însă, pe de altă parte, ne-am fi așteptat ca în comună totul să fie ca la carte.

Le-am răspuns, ba nu ne-a răspuns…

Nu este așa. În Dudeștii Vechi, tot mai multe voci au început să acuze administrația condusă de Gheorghe Nacov de lipsă de transparență și de cheltuirea nejustificată a banilor publici. Oamenii au trimis petiții peste petiții pe adresa primăriei, anexând și tabele cu nume, prenume și date de identificare, la care susțin că n-au primit răspuns nici până în ziua de astăzi. La rândul său, primarul Gheorghe Nacov ne-a declarat că le-a răspuns petiționarilor și că, pasămite, aceștia ne-au indus în eroare. Așa o fi, numai că aspectele pe care ni le-au semnalat și nouă persoanele respective se confirmă la fața locului…

Momiți cu balastrul

Am fost, recent, la Dudeștii Vechi și am constatat, de pildă, că străzile din comună – evident, cu excepția drumului județean – sunt, în continuare, neasfaltate, cu excepția unui tronson de câteva sute de metri, asfaltat – după spusele oamenilor – cu vreo două săptămâni înaintea alegerilor locale din 2012, în urma cărora Gheorghe Nacov și-a adjudecat al treilea mandat de primar.

nor de praf

Orice deplasare a vreunei mașini pe stradă provoacă un nor de praf

 

Apropo de alegerile din 2012, un detaliu sugestiv aflat de la dudeșteni: cu câteva zile înainte de vot, în satul aparținător, Cheglevici, s-a descărcat o cantitate de balastru în vederea pietruirii străzilor, iar după alegeri, în loc să se treacă la treabă, s-a încărcat balastrul înapoi în camioane și dus a fost!

strada cheglevici

Cea mai proastă (foto sus) și cea mai bună (foto jos) uliță din Cheglevici

strada pietruita cheglevici

 

Asfaltul, mai scump ca diamantul

„Dumneavoastră știți cât costă un kilometru de asfalt?”, ne-a chestionat edilul-șef din Dudeștii Vechi, convins că a invocat argumentul suprem. Nu, nu știm care mai e mercurialul pe piața asfaltului, dar dacă tot îl roade curiozitatea pe dom’ primar, poate n-ar fi rău să adreseze aceeași întrebare și omologului din comuna învecinată, Cenad, acolo unde străzile au fost reabilitate și asfaltate. Și este un singur exemplu, mai sunt și alte comune unde nu se ridică nori de praf la simpla deplasare a unei mașini pe uliță…

asfalt final

După ce s-au încheiat alegerile locale din 2012, s-a terminat și asfaltul…

 

Se apropie alegerile

La Dudeștii Vechi, în schimb, metoda arhaică a aruncării pietrișului pe străzi se practică în continuare cu frenezie. E adevărat, în proiectul de buget pe 2016 sunt prevăzuți și niște bani pentru reabilitarea și modernizarea străzilor din comună, iar câteva mașini grele au fost amplasate strategic vizavi de primărie. Cam târziu, totuși, dar probabil că nu întâmplător, ținând cont că peste două luni vor avea loc alegerile locale…

Tichia de mărgăritar

Pe de altă parte, fără străzi asfaltate și fără trotuare, Dudeștii Vechi are o tichie de mărgăritar: instalația de nocturnă a stadionului local, pe cât de costisitoare raportat la bugetul comunei, pe atât de inutilă și, culmea, încă nefuncțională. Povestea e deja cunoscută: salvată de la insolvență în 2014, cu bani de la guvern (850.000 de lei), comuna Dudeștii Vechi s-a pricopsit, câteva luni mai târziu, cu o instalație de nocturnă amplasată pe stadionul echipei locale Pobeda. Era exact ceea ce îi lipsea unei echipe amărâte din al patrulea eșalon fotbalistic al țării.

Arena Hristo Stoichkov

Stadionul cu nocturnă, gaura neagră în care dispar banii dudeștenilor

 

Dar cei circa 140.000 de euro scoși din bugetul comunei pentru achiziționarea instalației n-au fost suficienți: nocturna a funcționat o singură dată, iar din bugetul pe 2016 se va aloca suma de 30.000 de lei pentru „upgradarea” acesteia.

Dudeștii Vechi, o comună de fotbaliști

Nu sunt singurii bani care vor fi cheltuiți pentru mofturi, nu pentru a răspunde nevoilor reale ale comunității: 68.000 de lei vor fi alocați pentru demolarea vechii săli de sport și realizarea unei săli multifuncționale, 56.000 de lei sunt prevăzuți pentru o lucrare neapărat necesară, fără de care comuna Dudeștii Vechi ar fi sărit în aer – realizarea unei teren sintetic de fotbal, a unor vestiare și a unei săli de forță -, în timp ce demolarea vestiarelor vechi, construirea unei tribune și a unor vestiare noi la Arena „Hristo Stoichkov” vor scoate din bugetul local încă 45.000 de lei.

Priviri admirative peste gard

Locuitorii din Dudeștii Vechi s-au săturat să admire realizările din alte comune. De exemplu, în Beba Veche, a fost schimbată întreaga rețea de alimentare cu apă potabilă, iar dudeștenii susțin că proiectul a fost demarat împreună cu comuna lor, care, însă, pe parcurs, a rămas de căruță: s-au îngropat niște țevi în pământ și cam atât…

Avem râu, deci ne trebuie musai și o… pescărie

În condițiile în care prin Dudeștii Vechi curge râul Aranca, pe malul căruia pescarii se pot instala și își pot încerca norocul, pare ciudat ca în comună să existe și două… pescării. La ieșirea spre Cheglevici, pe partea dreaptă, primăria deține un teren cu patru bazine piscicole, cumpărat în 2012 de la un întreprinzător privat cu suma de 55.000 de euro, din care administrația locală încă mai are de achitat, în proiectul de buget pentru 2016 fiind prevăzută o rată de 32.000 de lei.

pescarie primarie

Pescăria primăriei (foto sus) este neîngrijită, cea a viceprimarului (foto jos) este interzisă muritorilor de rând

pescarie viceprimar

Primarul Gheorghe Nacov susține că achiziția acelor bazine piscicole s-a făcut cu scopul creării unui parc și a unui spațiu verde, însă concret, în afară de faptul că s-au achitat și se achită în continuare niște bani frumoși, primăria n-a făcut nici un pas spre fructificarea investiției, pescăria nefiind deloc întreținută.

Fiecare cu bazinul lui

Culmea este că, peste drum, a apărut, de câțiva ani, o nouă pescărie, în fața căreia a fost montată o tăbliță cu un mesaj categoric: „Proprietate privată. Accesul interzis!”. Oamenii spun că tot primăria s-a aflat în spatele acestei noi investiții, pământul rezultat din excavarea terenului fiind apoi folosit pentru reabilitarea primitivă a străzilor, prin aruncarea lui pe carosabil, astfel că, atunci când ploua, totul se transforma în mocirlă… La rândul său, primarul spune că investiția a fost a unei persoane private, iar când am insistat să aflăm cine este întreprinzătorul respectiv, edilul-șef ne-a făcut hatârul și ne-a spus: viceprimarul. Așa da! Acum chiar că suntem convinși de neimplicarea, în vreo formă sau alta, a primăriei în dezvoltarea afacerii viceprimarului-investitor…

Prefectul, ignorat de primar

Revenim la o chestiune relatată mai sus: primarul Gheorghe Nacov ne-a declarat răspicat că a răspuns petițiilor locuitorilor din comună și că aceștia ne-ar fi dezinformat. Iată ce răspuns primea unul dintre respectivii petiționari în 31 martie 2014 de la Instituția Prefectului Timiș (sublinierile ne aparțin): “Referitor la adresa dumneavoastră înregistrată la instituția noastră cu privire la impozitul pe terenul agricol din cadrul Primăriei Comunei Dudeștii Vechi, vă comunicăm următoarele: Prin adresa noastră anterioară nr…/11.11.2013 v-am comunicat că am solicitat primăriei un punct de vedere cu privire la aspectele sesizate de dumneavoastră, însă, neprimind răspuns, am revenit în data de 13.04.2014 cu încă o adresă la Primăria Comunei Dudeștii Vechi, reiterând cele solicitate de dumneavoastră”.

Așadar și prin urmare: prefectul de Timiș îndrăznește să-l deranjeze pe primarul de Dudeștii Vechi cu o întrebare, în noiembrie 2013, însă, cum nu primește răspuns până în aprilie 2014, își ia inima în dinți și îl interpelează încă o dată, a doua încercare fiind cu noroc. Pe cale de consecință, dacă prefectul a fost ignorat de Gheorghe Nacov, ce șansă au avut niște oameni simpli să primească un răspuns din partea primarului? Sau te pomenești că a mințit prefectul și că a dosit înaltul funcționar public răvașul edilului din Dudeștii Vechi?!

Impozite mai mari, din cauza pasivității primăriei

Dar de ce credeți că au ajuns dudeștenii să bată la ușa Prefecturii Timiș? Păi pentru că primarul lor îi trata cu aceeași indiferență cu care-i tratează și astăzi. În acel caz concret, era vorba despre o nerespectare a legii de către administrația locală din Dudeștii Vechi, care le-a adus locuitorilor din comună prejudicii financiare. E adevărat, luate individual, sumele ieșite din buzunarele oamenilor și intrate pe nedrept în bugetul comunei nu sunt colosale, însă, per total, valoarea prejudiciului adus membrilor comunității este una semnificativă.

movila pamant

Pământul scos de pe ulițe așteaptă, probabil, căderea zăpezii, pentru ca puștii să se dea pe derdeluș

 

Despre ce a fost vorba: în 2011, o echipă de auditori de la Curtea de Conturi a constatat că primăria din Dudeștii Vechi n-a procedat la delimitarea în cele patru categorii de folosință a terenului extravilan de pe raza comunei și a dat dispoziție administrației locale să efectueze operațiunea de clasificare a terenurilor extravilane după categoriile de fertilitate. Dacă primăria făcea acest lucru, atunci toate terenurile din extravilanul comunei Dudeștii Vechi ar fi trebuit încadrate în categoriile C și D, categorii inferioare și impozitate cu sume mai mici. Doar că, un an mai târziu, auditorii s-au întors la Dudeștii Vechi și au descoperit că primăria nu mișcase un pai ca să remedieze problema.

Ca atare, reprezentanții Curții de Conturi au comunicat primăriei că, în absența acelei clasificări, administrația locală nu are decât să includă toate terenurile din extravilan în zona A de impozitare, lucru prevăzut de lege, ba chiar să recalculeze retroactiv impozitele și taxele pe terenul extravilan pentru anii fiscali 2010 și 2011 ținând cont de zona A de impozitare. Așadar, în loc să plătească un impozit de câte 35 de lei pe hectar, dudeștenii au plătit, timp de cinci ani – din 2010 până în 2014, inclusiv – un impozit de 55 de lei pe hectar, totul pentru că primăria s-a făcut că plouă atunci când trebuia să pună în aplicare dispozițiile legale.

Cum spuneam mai sus, pentru cineva care deține un hectar sau două de teren extravilan, suma pe care trebuia să o achite în plus nu era una foarte mare, însă, per total, dacă înmulțim cei 20 de lei încasați în plus cu numărul total al suprafețelor de teren extravilan deținute de dudeșteni, 15.000 de hectare, parcă se schimbă datele problemei…

Generozitate pe bani publici

Neregulile în serie și interpretarea “originală” a legilor de către edilul-șef Gheorghe Nacov și ajutoarele sale obediente din primărie nu au fost sesizate doar de către dudeșteni, ci și de către instituțiile statului. De pildă, Curtea de Conturi a constatat că transmiterea sau cedarea cu titlu gratuit a dreptului de proprietate sau folosință a unor bunuri din patrimoniul public sau privat al statului sau al comunei Dudeștii Vechi s-a făcut fără respectarea prevederilor legale. Încheierea unor contracte de comodat, cu titlu gratuit, pe termen nelimitat, între primărie și câteva societăți comerciale subordonate consiliului local (SC Dzenderete Pază SRL, SC Aranka Servcom SRL – în acest caz, perioada contractului este 1.11.2011 – 1.11.2016, SC Zelenata SRL, SC Kamak Star Bisnov SRL, SC Maura Star Bisnov SRL), aprobată de acest for, a încălcat prevederile Legii 215/2001 a administrației publice locale. Art. 124 al legii cu pricina stipulează:

“Consiliile locale și județene pot da în folosință gratuită, pe termen limitat, bunuri mobile și imobile proprietate publică sau privată locală ori județeană, după caz, persoanelor juridice fără scop lucrativ, care desfășoară activitate de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice”.

Or, entitățile menționate mai sus nu sunt persoane juridice fără scop lucrativ, ci avem de-a face cu societăți comerciale care desfășoară activități economice, fiind înregistrate la Direcția Generală a Finanțelor Publice ca plătitoare de impozit pe profit, astfel că nu se impunea acordarea spațiului în folosință gratuită, ci primăria trebuia să încaseze chirii începând cu data încheierii contractelor.

Fără număr, fără număr…

Relația paternă dintre administrația locală și cele cinci firme create, în aparență, pentru mai buna gospodărire a comunei a fost paravanul în spatele căruia s-au derulat afaceri obscure. Astfel, în 2010, primăria a predat în folosință către SC Aranka Servcom SRL mijloace fixe din domeniul privat al comunei în valoare de peste 700 de milioane de lei vechi, fără să solicite o chirie aferentă, adică s-a produs un nou prejudiciu în contul bugetului local. Apoi, în 2013, primăria a încheiat prin atribuire directă contracte de prestări servicii cu același “sereleu”, având ca obiect lucrări de curățenie spații, lucrări de întreținere-reparații la rețeaua de apă potabilă, lucrări de întreținere drumuri comunale și transport elevi. Pentru toate aceste lucrări contractate nu există un deviz care să justifice cantitativ și valoric executarea acestora și nici nu există întocmită vreo documentație de atribuire din care să reiasă necesitatea realizării lor, inclusiv volumul acestora.

camin cultural Dudesti

Căminul cultural din Dudeștii Vechi: din față (foto sus) liceu, din spate (foto jos) muzeu…

camin cultural Dudestii Vechi

 

Aceste lucrări nu au fost prevăzute în programul de achiziții publice pentru anul 2013, autoritatea contractantă – recte primăria neprocedând la transmiterea în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a unei notificări cu privire la achiziția directă în cazul acestor contracte. Dar să vedem și ce sume au intrat în contul “sereleului” nășit de primărie și consiliul local: 137.164 lei pentru lucrări de curățenie spații, 132.713 lei pentru lucrări de curățenie spații cămine, 9.838 lei pentru lucrări de întreținere și reparații la rețeaua de apă potabilă, 397.361 lei pentru lucrări de întreținere a drumurilor comunale și transportul elevilor.

Așadar, o grămadă de bani direcționați unilateral și nejustificat în conturile firmei de casă a primăriei… Nu este un exemplu singular, același stil de lucru fiind adoptat de competenta echipă a primăriei și în cazul contractelor de prestări servicii încheiate cu SC Dzenderete Pază SRL și SC Consult Soc Centrum SRL: nu există documentație de atribuire, nu s-a procedat la publicarea pe SEAP, contractarea serviciilor s-a efectuat prin atribuire directă, nu există un deviz-ofertă care să justifice valorile serviciilor menționate în contracte.

Probleme fără rezolvare

Ne oprim, deocamdată, aici cu această radiografie sumară. Mai sunt multe probleme în Dudeștii Vechi, despre care s-a mai scris, cum ar fi cele legate de calitatea precară a apei potabile ori cele privind conflictele dintre localnici și firmele de prospecțiuni geologice care caută gaze de șist. Din păcate, apa potabilă e în continuare de nebăut, iar prospectorii își văd de treabă nestingheriți. Cu alte cuvinte, nimic nou la Dudeștii Vechi…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

7 thoughts on “Afacerile bulgăreşti, mereu înfloritoare la Dudeştii Vechi

  1. Un fals grosolan care se propagă în continuu și nimeni nu are curajul să pună punctul pe „i”: la Dudeștii Vechi nu locuiesc bulgari ci niște indivizi care vorbesc un amestec de sârbo-maghiară-germano-română. Nici măcar ei nu-și spuneau bulgari dar cum statul Bulgar a fost sigurul care le-a oferit beneficii (ajutoare) materiale după revoluție, parșivii lideri locali (în frunte cu actualul primar și cu securistul Micovici Nicolae, participant activ la lovitura de stat din 1989) au ajuns să fie bulgari. Întrebați oricare bătrân din localitate ce naționalitate are și o să vă spună necondiționat că e „pavlichean-bănățean”. La fel, poate nici 10% dintre ei nu au habar să scrie sau să citească limba bulgară (iar cei care știu o știu pentru simplul motiv că au făcut Rusă la școală iar localitatea este la graniță cu Serbia unde deasemenea se folosește alfabetul chirilic).

  2. Va multumesc pentru materialul publicat . Se pot trage multe invataminte din Lectura lui ! . Va rog sa publicati in continuare si alte … ” Teme de casa ” ! .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *