„Afacere mafiotă” la Timişoara. Birocrația poate ucide!

Primăria Timișoara, pregătită să preia fostul liceu agricol pentru a-l repune în circuitul educațional

Intențiile bune ale administrației timișorene de a ceda un spațiu în nordul orașului Serviciului județean de ambulanță Timiș, pentru a scurta timpul de sosire la solicitări, s-au izbit de zidul birocrației. Toți factorii implicați au fost de acord, mai puțin o funcționară din Ministerul Educației.

Clădirile şi terenul aferent Liceului Tehnologic Agricol „Petru Botiş”, situate în Timişoara, pe Calea Aradului nr. 56, au trecut din proprietatea statului şi din administrarea Ministerului Învăţământului în domeniul public al Municipiului Timişoara şi în administrarea Consiliului Local, în anul 2001.

În conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale actualizată, terenurile şi clădirile unităţilor de educaţie timpurie, de învăţământ preşcolar, şcolilor primare, gimnaziale şi liceale, inclusiv ale celorlalte niveluri de învăţământ din cadrul acestora, înfiinţate de stat, fac parte din domeniul public local şi sunt administrate de către consiliile locale.

Clădirile şi terenul de pe Calea Aradului nr. 56 au rămas disponibile în urma fuziunii prin absorbţie a Colegiului Silvic „Casa Verde” cu Liceul Tehnologic Agricol „Petru Botiş”, activitatea unităţii şcolare rezultate desfăşurându-se pe Aleea Pădurea Verde nr. 5. Printr-o hotărâre a Consiliului Local Timișoara din anul 2015, clădirea-şcoală în regim Sp+P+2E şi o suprafaţă de teren de 4.314 mp au trecut din domeniul public al Municipiului Timişoara îndomeniul public al statului și în administrarea Ministerului Educaţiei, pentru desfăşurarea activităţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş şi a Casei Corpului Didactic.

Terenul în suprafaţă de 28.189 mp cu clădirile aferente (sală de sport, spălătorie+ ateliere, cantină S+P, post trafo P, cămin cu P+3E şi cămin cu P+3E) au rămas în domeniul public al orașului.

Consilierii locali au aprobat, în luna iunie a acestui an, schimbarea destinaţiei spălătoriei şi a atelierului, cu suprafaţa construită la sol de 241 mp, şi a unui teren cu suprafața de 629 mp în „Spaţiu pentru desfăşurarea activităţii de interes public”, pe o perioadă de zece ani. Imobilul a fost atribuit cu titlu gratuit către Serviciul de Ambulanţă Timiş, iar decizia aleșilor urma să fie pusă în practică după obţinerea avizului conform al Ministrului Educaţiei Naţionale privind schimbarea destinaţiei imobilului. La momentul respectiv, Inspectoratul Școlar Județean Timiș își dăduse acordul pentru ca spălătoria și atelierul de la Liceul Agricol să devină sediu pentru ambulanță.

„Dăm spațiul pentru sănătate, nu pentru vreo afacere personală”

Toate păreau bune și frumoase, până când Primăria Timișoara a primit un aviz negativ de la Ministerul Educației, care l-a supărat foc pe primarul Nicolae Robu.

„La cererea Ambulanței am dorit să răspundem facilitând înființarea a încă un punct al salvării în Calea Aradului. De multe ori viața unor oameni e salvată sau pierdută funcție de promptitudinea asistenței medicale de urgență și cred că nimic nu e mai de preț decât viața unui om.

De îndată ce am primit acea solicitare de la Salvare, am făcut toate demersurile să găsim un spațiu și l-am găsit, fiind foarte bun și apreciat de ei. Ei, bine, acum ne răspunde Ministerul Educației că nu putem să punem la dispoziția Ambulanței acel spațiu, pentru că există acolo un litigiu. Este o tâmpenie în Legea educației.
Ei n-au nici un deranj că bate vântul în acele spații, nici că alte clădiri care țin de patrimoniul școlar actual nu sunt necesare pentru învățământ, stau nefolosite și se părăginesc. Deranjul începe în momentul în care vrem să dăm spațiul pentru sănătate, că nu-l dăm pentru o afacere personală ori a lui X sau Y. E altă instituție, tot publică, nu o persoană privată sau un grup de interese!”, a declarat primarul.

„Afacere mafiotă”

În răspunsul Ministerului Educației, semnat de directorul Mariana Chivu, se arată: „În adresa SC 2017-20108/2017 precizați că terenul situat în incinta imobilului sus-menționat face obiectul unei cereri de chemare în judecată. Conform prevederilor art. 3 din OMENCS 5819/25.11.2016 (…), avizul conform al ministrului educației naționale și cercetării științifice se emite dacă <<imobilele/spațiile pentru care se solicită schimbarea destinației nu fac obiectul unui litigiu (aflat pe rol)>>. Față de cele prezentate, vă adresăm rugămintea ca, în momentul în care se va emite o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă cu privire la litigiul sus-menționat, să o transmiteți ministerului în vederea reanalizării documentației”.

Cu privire la proces, primarul Timișoarei nu a oferit prea multe detalii, menționând următoarele: „Acolo a fost, de fapt, o afacere mafiotă, dar nu merge nimeni peste ei. Au folosit terenul, au făcut amenajări, la mici înțelegeri, fără nici o bază, dar în țara asta tu nu poți să te duci, dacă ești proprietar, și să-i spui <<Frate, ce cauți pe proprietatea mea? Dacă nu pleci până mâine, te scot eu afară cu forța, cu buldozerul, cu orice!>>. Tu nu poți să faci asta în România. Aici vine unul și se instalează în clădirea ta sau în curtea ta și trebuie să aștepți sentințe judecătorești ca să poți să-l dai afară!”. Marea aberație rămâne, însă, din punctul de vedere al lui Robu, chiar faptul că trebuie solicitat un aviz de la minister.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *