Aeroportul Timişoara sărbătoreşte 80 de ani de existenţă. TIMIŞOARA AIR SHOW, un miting aerian de amploare

miting aerian

Interviu cu directorul Aeroportului, Daniel IDOLU

– Domnule director, acest an este unul aniversar, Aeroportul sărbătoreşte 80 de ani de la înfiinţare. Cum veţi marca acest eveniment?
idolu
– Într-adevăr, sărbătorim 80 de ani de existenţă fără întrerupere a aeroportului. Nu am ales întâmplător data mitingului aerian, aceasta este în 18 iulie pentru că în 17 iulie 1935 a aterizat primul avion pe aeroportul Timişoara.

Trebuie să menţionăm însă, că iniţial aeroportul nu se afla pe locaţia actuală, ci pe terenul garnizoanei militare, lângă Cimitirul Eroilor, acolo unde astăzi este un mare centru comercial (complexul Iulius Mall). Pe parcursul timpului, aeroportul şi-a schimbat locaţia de mai multe ori.

A fost amplasat la actualul aerodrom de la Cioca, apoi la Moşniţa şi abia din 1960 a fost construit pe actuala locaţie. Sigur că au existat diferite manifestări pentru promovarea aviaţiei, pentru că acest mijloc de transport se dovedea a fi unul extrem de util şi de rapid. În acest an, evenimentul are un rol de spectacol aerian, iar piloţii îşi vor demonstra măiestria.

Doresc să creăm o tradiţie din această manifestare, să oferim bănăţenilor în fiecare an o zi deosebită şi un show care să satisfacă spectatorii.

– Aţi vorbit de acest moment aniversar. Vă gândiţi la cineva special?

– Noi i-am invitat la acest eveniment pe foştii directori ai instituţiei. Din păcate, cel mai longeviv comandant, Marin Marinescu, nu mai este în viaţă.

El a condus instituţia timp de aproape 30 de ani, între 1958 şi 1987 şi pot spune că a fost o personalitate deosebită, cu o „ştiinţă a vieţii” cum greu ţi-e dat să cunoşti. Acesta a fost comandant al aeroportului chiar în perioada de construcţie şi dezvoltare a acestui aeroport. Mai mult, în perioada dânsului a fost mutat sediul aeroportului de la Moşniţa pe actualul amplasament, apoi a fost modernizat şi extins pentru curse internaţionale.

A fost un om cu viziune, un om care a lăsat amintiri extraordinare în memoria celor care l-au cunoscut şi care era mereu în mijlocul oamenilor. Un alt comandant pe care l-am cunoscut şi care a condus aeroportul într-o perioadă dificilă care a cuprins şi perioada revoluţiei, apoi în primii ani după 90, când începea o nouă epocă în viaţa aeroportului, când intrau pe piaţă companii aeriene străine, a fost Marian Leş.

Nici dânsul nu mai este printre noi, însă ceea ce au realizat Marian Leş şi Marin Marinescu pentru aeroport va rămâne în memoria tuturor, iar această aniversare este dedicată şi lor pentru că aeroportul este astăzi ceea ce este şi datorită lor. Sunt convins că ar fi apreciat ideea de organizare a acestui miting aerian şi ar fi fost bucuroşi să fie alături de noi. Nu pot să nu îl menţionez şi pe Gheorghe Strâmbeanu care prin capacitatea sa profesională şi prin “stilul de conducere” a creat premisele unei noi filozofii de conducere a unui aeroport din România.

– Cum se va desfăşura mitingul aerian?

– Va fi un adevărat spectacol aerian realizat de echipajele Forţelor Aeriene Române, ale Aeroclubului României şi ale formaţiilor Iacării Acrobaţi şi Asalt. Deschiderea va fi făcută de timişorenii de la formaţia Asalt, apoi vor urma formaţiile Aeroclubului României cu Şomii României, The Pelicans, o formaţie de zbor cu avioane ultra-uşoare şi cu paraşutiştii de la Blue Wings.

Iacării pregătesc şi un spectacol pirotehnic, iar Forţele Aeriene vor participa cu escadrila de elicoptere şi probabil cu aeronave MIG 21 Lancer. Aceste demonstraţii de măiestrie se vor întinde pe o perioadă de aproximativ patru ore.

Spectatorii vor avea la dispoziţie în incintă un spaţiu suficient pentru vizionare, însă le solicităm tuturor să se organizeze şi să ajungă la aeroport în timp util pentru a nu se crea blocaje în trafic. Am pregătit o parcare publică gratuită de aproximativ 2000 de locuri în partea dreaptă a drumului judeţean dintre centura oraşului şi aeroport, la circa 200 de metri de intrare.

În zona spectatorilor vor fi amenajate spaţii pentru alimentaţie publică, cu băuturi reci şi bufet. Din prognozele pe care le avem până în acest moment, va fi o zi foarte însorită şi călduroasă şi de aceea le sugerăm spectatorilor să fie pregătiţi pentru o astfel de zi.

Facem precizarea că organizarea unui astfel de spectacol nu recomandă amplasarea unor corturi de umbră, deoarece acestea ar obstrucţiona vizibilitatea. Pentru a evita aglomeraţiile din trafic, recomand spectatorilor să se deplaseze la aeroport cu autobuzul RATT Expres 4 care pleacă din 15 în 15 minute de la staţia Bastion.

– Ce înseamnă pentru dvs 80 de ani de existenţă neîntreruptă ai Aeroportului Timişoara?

– Din cei 80 de ani de existenţă a aeroportului, am o istorie comună de aproape 35 de ani. Aşadar, pentru mine personal, aeroportul reprezintă toată viaţa mea de adult, să spun aşa, pentru că aici am început să lucrez de la 18 ani.

Am observat cum s-a schimbat viziunile, cum s-a schimbat profilul pasagerilor, cum a evoluat tehnica, reglementările din aviaţia civilă şi am încercat tot timpul să fim cu un pas în faţa altor aeroporturi din România.

Am încercat să oferim întotdeauna cele mai bune condiţii atât pasagerilor cât şi companiilor aeriene, servicii similare cu cele dintr-un aeroport european. Pentru mine, cei 80 de ani reprezintă nu doar istoria de care ne amintim cu drag şi cu melancolie, ci reprezintă şi o provocare. Mă gândesc la ce va urma, ce ne aşteaptă în următorii ani până în 2020, ca ciclu de finanţare al programelor europene. Vreau să punem bazele unui nou concept, a unui Terminal Intermodal de transport, o viziune în care să conecteze transportul aerian, rutier şi feroviar.

Am promovat acest proiect de doi ani şi s-a materializat prin cuprinderea acestuia în Masterplanul General de Transporturi. De ce nu, îmi doresc ca peste 20 de ani, la aniversarea de 100 de ani a aeroportului să pot spune că am contribuit şi eu la dezvoltarea acestei instituţii şi a acestei industrii, la fel ca cei trei predecesori ai mei pe care i-am enunţat. Pentru mine, activitatea la aeroport este mai mult decât o ocupaţie profesională, este însăşi viaţa!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Aeroportul Timişoara sărbătoreşte 80 de ani de existenţă. TIMIŞOARA AIR SHOW, un miting aerian de amploare

  1. Articolul despre aeroportul cioca m-a impresionat mult. Tatal meu a fost Pilot din 1960pina in1976. Pastrez cu drag pozele de pe cioca. M-asbbucura daca a-ti avea interes sa publicati ceva despre acei ani mai am contact cu unul din pilotii de atunci. Cu stima Lucy Arcan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *