Admiterea la licee și facultăți. Modificări majore

Admiterea la licee și facultăți. Modificări majore

Admiterea la licee și facultăți. Modificări majore

Noua lege a învățământului va aduce schimbrăi importante în ceea ce privește modalitatea de accedere în liceee și facultăți.

În esență, va crește gradul de autonomie al unităților din învățământul preuniversitar, dar mai ales al celor din sistemul superior, respectiv al facultăților.

CITEȘTE ȘI: Indicatoarele rutiere care ne pun viața în pericol. Titi Aur: ”Un șofer din Iași nu se va descurca în Timișoara sau în Cluj”

Membri importanți ai Comisiei de educație a PNL Timiș (Marin Popescu, fost inpsector general școlar, Octavian Crețu, rector Universitatea de Medicină și Farmacie și Sorin Mușuroi, prorector Universiatea Politehnica), au prezentat câteva dintre schimbările noului act normativ, în cazul în care acesta va trece în parlament.

Din noutățile aduse de reforma educației face parte și admiterea în licee și facultăți.

Astfel, este foarte posibil ca liceele de prestigiu (colegiile naționale) să organizeze separat admiterea pentru locurile proprii, în ideea de a crește excelența în școli.

Admiterea s-ar organiza anterior exmenului de evaluare națională, astfel încât candidații care nu au intrat la aceste colegii să poată susțină, ulterior, examenul de evaluare națională.

Dacă se va trece la acest sistem, colegiile naționale nu vor putea să-și ocupe toate locurile la admiterea proprie, ci doar 50 la sută dintre ele.

Restul vor fi scoase la concurs în cazul evaluării naționale în care sunt cuprinse toate liceele.

Schimbări importante aduce și examenul de bacalureat. Astfel, se preconizează să existe o probă scrisă de cultură generală din limba română, matematică, istorie și georgafie, care să reprezinte 70 la sută din ponderea examenului.

20 la sută revine unui teste cu întrebări din fizică, chimie și biologie, iar restul de 10 la sută este reprezentat de disciplinele socio-umane, respectiv logica și filosofia.

Alte modificări propuse: dispare titularizarea din învățământ, se elimină examenul de definitivat, apar noțiunile de stagiar și profesor emerit, precum și funcția de director administrativ în școli.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *