Admitere la liceu în trei etape în anul școlar 2023/2024: Evaluare Națională, examen la liceu și repartizare computerizată – propunerea Ministerului Educației

Elevii de clasa a VIII-a susţin proba scrisă la Matematică din cadrul simulării Evaluării naţionale

Admitere la liceu în trei etape în anul școlar 2023/2024: Evaluare Națională, examen la liceu și repartizare computerizată – propunerea Ministerului Educației.

Varianta finală a noilor legi ale educației, înainte de a fi supusă votului în Parlament, nu a fost făcută, încă, publică de Ministerul Educației, deși ministrul Ligia Deca a anunțat că acest lucru va avea loc după vacanța de iarnă a elevilor. Pachetele Legii educației urmează să ajungă la Parlament după 15 februarie, decizie luată de liderii coaliției de guvernare, săptămâna trecută.

CITEȘTE ȘI: Cel mai mic număr de copii născuți în România din ultimii 134 de ani. Populația României va scădea la 10,7 milioane în acest secol

”Am transmis coaliției textele pe care Ministerul Educației le-a elaborat în urma dezbaterii publice care a avut deja loc. Aceste texte au intrat într-un proces de consultare în cadrul partidelor din coaliție, urmând ca, după ce această discuție este finalizată, ele să poată intra în Guvern, în avizarea interministerială de care beneficiază orice pachet legislativ. În momentul în care ele vor intra în acest proces de avizare, vor fi făcute publice. (…) Este un proces de parcurgere a textelor de către cei care vor trebui să le susțină politic, după aceea”, a precizat Ligia Deca, în cadrul unei intervenții la Radio România Actualități.

Ministrul educației a oferit, în cadrul emisiunii, și câteva detalii privind noul proces de admitere la liceu începând cu promoția de elevi care va finaliza clasa a VIII-a în anul școlar 2023/2024.

”Propunerea pe care o avem în discuție este ca liceele să poată pretesta mai bine, pentru profilele pe care elevii le aleg. Avem și acum astfel de selecții suplimentare Evaluării Naționale. De exemplu: la liceele vocaționale, la profilul bilingv unde și acum se organizează admitere pentru a pretesta capacitatea elevului de a rezista pe un astfel de profil, există teste speciale, altele decât Evaluarea Națională, pentru școlile profesionale în funcție de vocație. Ceea ce propunem noi este să mărim șansa ca alegerea profilului de liceu să fie una bună pentru elev, nu numai română și matematică, ci a testa și materiile relevante pentru profilul ales. Va exista Evaluarea Națională, ca și până acum, ca examen sumativ care va testa română și matematică, urmând ca toate liceele care au avut concurență în anii anteriori și care doresc vor putea anunța că vor organiza admitere suplimentară la profilurile pe care aceste licee le desemnează, urmând ca probele efectiv să fie realizate la nivel național de către Centrul Național pentru Evaluare care este parte a Ministerului Educației. Propunerea respectă principiul predictibilității, pentru că prima generație care ar putea să susțină un astfel de examen suplimentar de admitere ar fi cea care finalizează liceul în 2026/2027, dacă legea, în forma pe care o avem acum în discuție, va fi adoptată până la 1 septembrie. (…) Avem exemple de elevi care, după clasa a IX-a, având doar repartiția computerizată, decid că nu li se potrivește profilul și cer un transfer și este păcat să avem astfel de mișcări, pentru că se pierde posibilitatea ca acel elev să parcurgă exact tipul de profil de liceu care i se potrivește. Nu facem altceva decât să reușim să testăm potrivirea mai bună a candidaților cu profilul pe care ei și-l doresc.  (…) Există o discuție vizavi de modul în care poate sau nu să conteze Evaluarea Națională în procesul de selecție pe care liceele îl vor organiza”, a precizat Ligia Deca.

Potrivit proiectului de lege, vor exista trei etape succesive în admiterea la liceu: Evaluare Națională, examen de admitere la liceele în care se organizează și repartizare computerizată. Elevii care vor susține examen de admitere la un liceu, dar nu vor reuși pe locurile scoase la concurs, ”vor intra într-un proces de repartizare computerizată”, potrivit ministrului educației.

GIANINA IANĂȘ


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *