Administratorul blocului, primit în casă la chenzina viitoare

blocuri Timisoara 2

Om fi noi popor ospitalier, bucuroşi de oaspeţi şi degrabă cu masa pusă, dar când vine vorba de vecinii din bloc, n-avem poftă ca de oala noastră să se intereseze niscaiva nasuri străine. Cel puţin aşa par a considera mai mulţi parlamentari, semnatari ai unei iniţiative legislative ce prevede anumite modificări ale Legii asociaţiilor de proprietari (Legea nr. 230/2007).

Pe lista acestor schimbări figurează un articol nou-nouţ, care atrage atenţia că „delegatul sau delegaţiile asociaţiei nu au dreptul de a încălca sau verifica modul de viaţă al proprietarului respectiv precum şi dreptul de proprietate privată a acestuia, cu excepţia cazurilor care privesc respectarea regulilor de igienă şi sănătate publică de către proprietarul apartamentului respectiv“.

Cu alte cuvinte, dacă te speli pe mâini cu simţ de răspundere şi nu trimiţi cohorte de gândaci de bucătărie spre megieşii de dincolo de peretele apartamentului, îţi poţi bate liniştit soacra în sufragerie, boxele pot să duduie la miezul nopţii, îţi poţi face menajerie din dormitor şi o microfermă avicolă pe balcon, fără că nimeni din bloc să poată măcar să-ţi bată obrazul cu degetul.

”E o prostie“

„E o prostie, efectiv o prostie. În loc să avem un act normativ unitar, clar şi în concordanţă cu realitatea din teren, vine fiecare să mai ajusteze sau să completeze textul legii, după cum îi vine la socoteală. Ce înseamnă că delegaţii asociaţiei nu au dreptul de a încălca sau verifica modul de viaţă al proprietarului? E o exprimare din care fiecare înţelege ce vrea sau, mai degrabă, una care nu înseamnă nimic. O lege trebuie concepută în aşa fel încât să nu dea loc la interpretări, să aibă prevederi precise“, îşi arată tranşant poziţia faţă de noua iniţiativă parlamentară Petru Olariu, cel aflat la conducerea Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara.

Un proiect mai prost ca altul

Ce-i drept, oful lui Olariu, care este totodată, în calitate de vicepreşedinte, şi reprezentant al Ligii Asociaţiilor de Proprietari din România – Habitat, este unul mai vechi.

„Există de mai multă vreme un proiect al unei noi legi la întocmirea căruia am participat. După o perioadă în care nu s-a făcut nimic, ministrul Dâncu (n.r. – Vasile Dâncu, ministrul dezvoltării rurale și administrației publice) ne-a trimis o adresă în care ni se solicita opinia în legătură cu forma finală a legii. Am refuzat-o pe bună dreptate, fiind mai proastă decât textul precedentului proiect, care zace probabil şi acum printr-un sertar ministerial“, arată preşedintele FALT.

Preaviz de 15 zile

Până una-alta, parlamentarii vor să răscroiască actualele reglementări pe bucăţi, o altă modificare vizând majorarea preavizului pe care cei care stau la bloc îl au la dispoziţie pentru a accepta accesul administratorului în apartamentul lor. Astfel, dacă în textul actual al legii preavizul este de cinci zile, în textul iniţiativei de modificare această perioadă este de trei ori mai lungă.

„Cu un preaviz de 15 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul sau în spaţiul său al unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună şi nu din cea privată, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţă reală (justificate ulterior de administratorul asociaţiei de proprietari), când accesul se poate face fără preaviz“.

La mâna deputaților

Despre cât de oportună ar fi introducerea acestor modificări în actualul text legislativ vorbeşte de la sine nu numai opoziţia făţişă a reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari, ci şi refuzul venit chiar din partea colegilor celor care au iniţiat proiectul de schimbare a Legii nr. 230/270, acesta fiind respins deja de către Senat. De doi bani speranţă tot le rămâne însă locatarilor care nu se prăpădesc după interacţiuni sociale cu vecinii de bloc, deoarece forul decizional este Camera Deputaţilor, care nu şi-a exprimat însă opinia în privinţa prevederilor propuse.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *