
Administrația USR a Timișoarei mai face o angajare cu dedicație, pentru eternul domn Nenu de la Termie
În mod absolut transparent dar fără să spună la nimeni, mai marii Primăriei Timișoara au organizat un concurs “deschis”, care a fost câștigat de unul dintre mulții directori care au prelungit agonia societății Colterm în insolvență: Petru Nenu.
Pe scurt, Primăria Timișoara a făcut o nouă angajare într-un post-cheie, fără prea multă transparență, atrage atenția consilierul local Roxana Iliescu. Este vorba despre funcția de Director General al nou-înființatului Serviciu Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în sistem centralizat, un post obținut, în urma unui concurs discret, de acest personaj cu istoric controversat: domnul Nenu.
Concursurile cu dedicație, un de contează fidelitatea de partid, nu performanțele
Concursul a fost lansat pe 24 februarie 2025, iar perioada de depunere a dosarelor a fost scurtă, încheindu-se pe 7 martie. Potrivit informațiilor furnizate de Roxana Iliescu, doar trei candidați s-au înscris, dintre care doar unul a fost declarat eligibil. Criteriile de selecție au vizat studii în domeniul ingineriei mecanice sau mecatronicii, fără nicio mențiune despre instalații sau experiență specifică în domeniul termoficării.
„Surpriza”, pentru care și ghilimelele sunt o glumă a apărut după finalizarea probelor: proba scrisă, evaluarea competențelor IT și lingvistice, urmate de interviul din 20 martie. Rezultatul final, publicat pe 25 martie, nu a fost însoțit de numele câștigătorului, ci doar de un cod anonim, veșnicul pretext al angajărilor în primăriei, ascunse sub umbrela protecției datelor prin GDPR, deși apare doar un nume, nicio altă fată personală. Încă un exemplu de transparență al “primăriei de sticlă” a USR-ului timișorean.
Surse din administrației și Colterm au conformat că „norocosul” câștigător este Petru Nenu – fost director general interimar al Colterm, numit în 2021, o perioadă marcată de scandaluri și decizii problematice.
Consilierul care acuză mereu cu argumente
Consilierul Roxana Iliescu a făcut o postare marcată de tragism și comedie în același timp, oglindă fidelă a ceea ce se întâmplă de cinci ani în Primăria Timișoara.
“#Salvatorii termiei din Timișoara au comis-o din nou!
O nouă angajare în primăria Timișoara, în urma unui concurs “transparent” și “corect”, numai cum USR poate organiza, desigur!
Nu, nu este vorba de vreunul din posturile ocupate in decembrie și nici de vreunul din posturile ocupate în ianuarie sau începutul lunii februarie 2025. Sigur vă aduceți aminte de posturile anunțate cu surle și trâmbițe, precum “spion de trafic”, “avocat pentru blănoși”, “magician pe două roți”…
Despre cel la care mă refer eu nu aveți cum să știți, pentru că reprezentanții primăriei au tăcut mâlc și totodată au fixat și un calendar al întregii proceduri de concurs cât să treacă pe sub radarul presei și al timișorenilor.
In 24 februarie 2025 a fost publicat anunțul privitor la ocuparea funcției de Director General al Serviciului Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și
Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat în Municipiul Timișoara.
Perioada de depunere dosare: 24 februarie- 7 martie. În urma selecției dosarelor efectuată în 11.03, aflăm că din 3 candidați, doar unul a fost norocos…
Studiile cerute? “Studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în una din specializările cuprinse în domeniile de licență: Inginerie mecanică sau Mecatronică si robotică(?!). Nimic legat de instalații!
Cum spuneam, un singur candidat norocos, admis, cu studii fix în “Inginerie mecanică”, ceilalți doi netrecând de selecția dosarelor din cauza neîndeplinirii cerințelor privind studiile.
Și acest personaj norocos, a mai avut de trecut ceva probe suplimentare precum competențe IT , lingvistice de comunicare în limbi străine si proba scrisă, în data de 17.03. Ultima probă, cea a interviului, a avut loc în 20.03, iar în 25 martie s-a afișat rezultatul final al concursului, desigur, cu identitate secretizată.
- Pentru cine nu-si mai aduce aminte, acum 2 ani, primarul Fritz ne anunța că nu va mai prelungi Contractul cu Colterm pe transport, distribuție și furnizare a agentului termic și că acest serviciu va fi preluat de una din cele 2 firme înființate degeaba de primărie, Uzina Energetică Timișoara SRL sau Uzina Energie Solară Timișoara SRL.
Incapabili cum îi știți, nu au preluat nimic pe niciuna din cele două societăți, așa că au prelungit cu un an contractul cu Colterm.
Ulterior, le-a înflorit ideea să creeze în cadrul aparatului de specialitate al primăriei Serviciul public de interes local care să se ocupe cu transportul, distribuția și furnizarea agentului termic. Evident că nu s-au putut organiza în timp util nici în 2024 și au fost nevoiți din nou să prelungească contractul cu Colterm pentru încă un an, valabil până în 31 iunie anul acesta. Acum, în sfârșit, au făcut un pas mare, au angajat Directorul General…!
- Candidatul “norocos” cu identitate secretizată ar fi nimeni altul decât Petru Nenu, un foarte bun executant al ordinelor primarului Fritz și ale vicelui Lațcău.
Dacă pentru el au coafat procedura de concurs, trebuie să vă reamintesc ca acest personaj s-a făcut remarcat datorită competențelor extraordinare de care a dat dovadă în special în calitate de director general interimar al Colterm, în perioada 18.02.2021- 16.08.2021, printre care:
-neachiziționarea integrală a Certificatelor de CO2;
-încasarea fabuloasei amenzi în valoare de 21 milioane euro;
-nedepunerea la ANAF a documentației actualizate întocmite pe OG6/2019 privind eșalonarea celor aproximativ 100 mil. lei reprezentând datoriile societății către stat, în contextul în care exista încă din decembrie 2020 aprobarea AGA pentru depunere și totodată și aprobarea ulterioară a CA-ului pe documentația actualizată. Mai exact, este vorba despre aceeași procedură care a salvat STPT de la insolvență.
-blocarea nelegală a comunicării acestei documentații actualizate către AGA, singura structură competentă a decide depunerea sau nedepunerea documentației la ANAF. Cu ce scop? Depunerea de către Colterm a cererii de intrare în insolvență…
-nedeterminarea structurii de funcționare a societății pentru sezonul de iarnă 2021/2022 (mai exact cât cărbune și cât gaz urmează a consuma societatea în vederea asigurării apei calde și a căldurii în sezonul de iarnă);
-neconstituirea stocului de cărbune- decizie absolut determinantă în stabilirea ponderii de 48,5% ardere gaz/ 51,5% ardere cărbune, ce a condus la majorarea prețurilor, respectiv 851,27 lei MWh/ 990,03 lei GCal – ulterior, ponderea arderii gaz/cărbune nu a mai putut fi schimbată, întrucât societatea, fără stoc de cărbune nu a mai putut fi alimentată cu cantitățile necesare de cărbune în timp util;
-lipsa negocierii cantităților necesare de cărbune și a graficului de livrare;
-semnarea recepției nămolului primit în loc de cărbune;
-nerepararea celui de-al treilea cazan de la CET Sud;
etc.
Astfel stând lucrurile, să felicităm USR pentru decizia foarte inspirată privind angajarea lui Nenu în funcția de director general al noii structuri din cadrul primăriei care se va ocupa de transport, distribuția și furnizarea agentului termic în Timișoara”, a scris pe Facebook, consilierul local Roxana Iliescu.
Nenu, un haiduc al termiei timișorene
Omul a șocat printr-un aparent non-conformism, atunci când întreaga Timișoara suferea de frig, el se poza la bustul gol în zăpadă. O glumă pe care nu aveau cum să o digere miile de timișoreni ținuți în frig, dar care plăteau facturi de 500 -1000 de lei pentru căldură.
Pe timpul mandatului său la conducerea Colterm, societatea de termoficare a acumulat probleme majore, printre care:
- Neachiziționarea certificatelor de CO2, ceea ce a dus la o amendă de 21 de milioane de euro;
- Neîndeplinirea procedurilor pentru eșalonarea datoriilor de circa 100 de milioane lei;
- Blocarea comunicării documentelor esențiale către AGA, care ar fi putut preveni intrarea în insolvență;
- Nerepararea cazanelor și lipsa pregătirii stocurilor de cărbune pentru sezonul rece;
- Majorarea prețurilor la energia termică din cauza gestionării defectuoase a resurselor;
- Semnarea recepției unor livrări de nămol în loc de cărbune.
Cu toate acestea, Nenu a rămas o opțiune de încredere pentru administrația Fritz, care a reușit să-l instaleze într-o funcție vitală pentru viitorul sistemului centralizat de termoficare din Timișoara.
„Salvarea” termiei rămâne la nivelul basmelor pentru copii
În urmă cu doi ani, primarul Fritz promitea o schimbare majoră: contractul cu Colterm va fi înlocuit cu gestionarea serviciului de termoficare de către una dintre cele două firme municipale nou-înființate – Uzina Energetică Timișoara SRL sau Uzina Energie Solară Timișoara SRL. Evident că nu s-a întâmplat nimic, ba mai mult, în ultima ședință din fosta legislatură locală, Radu Țoancă le-a devoalat planurile, urându-le “Succes în negocierile cu OMV”, ceea ce a căzut ceva o bombă pentru majoritatea timișorenilor, pentru că doar un cerc restrâns știa de planurile administrației USR de a da termia orașului pe mâna societății austriece de gaze și carburanți.
Primăria a eșuat în implementarea strategiei pompos ambalate cu cele două minisocietăți comerciale. Pentru a nu lăsa complet orașul fără căldură și apă caldă, contractul cu Colterm a fost prelungit succesiv, ultima oară până în 31 iunie 2025.
Crearea unui serviciu public dedicat în cadrul primăriei reprezintă acum noua direcție adoptată de Primăria Timișoara. Angajarea directorului general este primul pas vizibil. Totuși, lipsa de transparență, istoria controversată a celui “numit prin concurs” și contextul administrativ tensionat ridică numeroase semne de întrebare.
Roxana Iliescu critică dur procesul și atrage atenția asupra riscurilor: „Avem un director cu antecedente, instalat pe șest, într-un post esențial pentru viitorul termoficării în Timișoara. Este încă un episod din seria improvizațiilor marca administrația USR.”
Și, de amintit de fiecare dată, sunt în jur de 30 de milioane de euro datorii istorice, care corespund amenzilor aplicate și neplătite de administrație pentru că nu a cumpărat “certificatele verzi” pentru emisiile de carbon. Iar domnul Nenu nu e decât o întoarcere păguboasă în trecutul și așa falimentar al termiei. După eșecul de la Colterm, nu poți numi același personaj, care s-a dovedit incapabil managerial, pe postul pentru noua structură de termie, la pachet cu o strategie prin care se dorește ieșirea din această gaură neagră.