Administrația Fritz vrea să îi împovăreze pe timișoreni cu biruri mai mari cu 50% în 2025

Administrația Fritz vrea să îi împovăreze pe timișoreni cu biruri mai mari cu 50% în 2025

Administrația Fritz vrea să îi împovăreze pe timișoreni cu biruri mai mari cu 50% în 2025

Conducerea Primăriei Timișoara a mai bifat un simulacru de dezbatere publică, cerută de foarte mulți oameni, în special de medici cu cabinete private, de patronii din HORECA dar și alți antreprenori.

De altfel, dezbaterea este o etapă legală pentru a se putea trece prin votul consilierilor locali proiectul bugetului local pe anul 2025, care prevede un viitor sumbru și care a stârnit furie și îngrijorare în rândul celor veniți la dezbatere.

Asta din cauză că executivul primăriei, aflată în criză de bani, în special pentru Spitalul de Oncologie și pentru Pasajul Solventul, vrea să mărească taxele și impozitele locale cu până la 50%.

În condițiile în care în anii 2023 și 2024, Timișoara a fost orașul cu cele mai mari taxe locale din țară.


Încă o dezbatere nulă, prin neprezentarea primarului

Exact ca și dezbaterea privind proprietatea privată industrială, și cea privind taxele, ținută marți, 10 decembrie 2024, este lovită de nulitate.

Motivul ține de indiferența primarului Dominic Fritz, care nu a participat la întâlnire, deși legea prevede ca inițiatorul proiectului să fie prezent.

Dincolo de această sfidare a timișorenilor, practicată în ultimii 5 ani, dezbaterea a fost condusă de viceprimarul Ruben Lațcău, cu aroganța și superioritatea care l-au consacrat, și de către administratorul public, Matei Creiveanu.

La întâlnire au participat extrem de mulți timișoreni, de această dată breasla cel mai bine reprezentată a fost cea a medicilor, care dețin cabinete de tip ambulatoriu, precum și patronii de hoteluri și restaurante, dar și de mici afaceri.

dezbatere clt3

Oamenii au avut întrebări și argumente dure și pertinente, în condițiile în care cei din conducerea primăriei nu au venit cu niște proiecții financiare, calcule sau studii de fundamentare care să justifice majorările extrem de mari.

Doar că primarul Dominic Fritz dă, din nou, dovadă de lipsă de respect pentru timișoreni și mai ales pentru antreprenorii locali, români, care aduc cei mai mulți bani la bugetul local.

Legea 52/2003 prevede că la dezbateri participă obligatoriu inițiatorul proiectului și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul instituției sau autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea notei de fundamentare, a expunerii de motive, a referatului de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, a studiului de impact și/sau de fezabilitate, după caz, și a proiectului de act normativ.

În cazul proiectului privind HCL stabilirea impozitelor și taxelor locale în Municipiul Timișoara pentru anul 2024, inițiator este primarul Timișoarei, Samuel Dominic Fritz. Este a doua dezbatere la care primarul este inițiator și refuză să se întâlnească cu timișorenii.

De altfel, chiar reporterii „Renașterii bănățene” au întrebat public dacă proiectul va fi supus votului în ședința de joi, 12 decembrie, deși conform legii ar trebui să treacă zece zile de la dezbaterea publică, până când să poată fi repus pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe de CL.

Viceprimarul Lațcău a ignorat cu grație întrebarea și nu a oferit niciun răspuns.

Viceprimarul Ruben Lațcău nu a venit cu explicații concrete privind majorările și i-a persiflat pe cei ce au pus întrebări, cu aroganța sa caracteristică și cu răspunsuri vagi.

Cota propusă de noi este aceeași care a fost și acum doi ani de zile, care a fost și acum trei ani de zile. Nu este o majorare de cotă, singura indexare care a fost făcută este cea cu inflația, care a fost deja aprobată de consiliul local.

Vreau să le aduc aminte și colegilor mei consilieri, care au votat, au aprobat HCL prin care s-a indexat taxa cu inflația.

Legat de cotele de impozitare, și formula aceasta care se găsește în HCL este preluată din codul administrativ. Cota aceasta a fost și acum doi ani, și acum trei ani, nu este o cotă diferită. Eu înțeleg cererea de reducere a taxelor, dar vreau doar să înțelegem această chestiune de limbaj”, a declarat Lațcău.

Antreprenorii au criticat dur, în aplauzele audienței

Au fost câteva intervenții punctuale care merită menționate, cu atât mai mult cu cât au venit cu argumente extrem de pertinente, apreciate și aplaudate, ceea ce a dovedit un consens în nemulțumirea generală a celor prezenți.

Conform proiectului, formula de calcul pentru taxele și impozitele locale rămâne aceeași pentru anul 2025, la cota de impozitare stabilită în 2018.

Cei din primărie susțin că e vorba doar de  ajustarea cu rata inflației calculată de Institutul Național de Statistică, respectiv 10,4%.

Chestiune care s-a votat deja pe 1 aprilie 2024, când a fost adoptată HCL 106/2024 (HCL 106/2024), privind indexarea cu rata inflației a valorilor impozabile, impozitelor și taxelor locale, precum și amenzilor pentru anul fiscal 2025.

Ne întâlnim aici iarăși într-o situație oarecum de urgență, în buza anului 2025, în decembrie. Practic, și anul ăsta, ca în ultimii 3 ani, stabilim taxele și impozitele locale.

Cumva, ca excepție de la Ordonanța de Guvern numărul 16 din 2022, adoptată, cum am spus, în 2022, care ar fi trebuit să intre în vigoare în 2023 și să pună pe cu totul alte baze taxele și impozitele locale, a fost prorogată până în 2025.

În urmă cu 2 săptămâni a fost prorogată din nou pentru 2026. Ca atare, suntem acum chemați să stabilim taxele și impozitele locale pe legislația existentă, cea veche, probabil pentru ultima oară înainte de intrarea în vigoare a OG 16 din 2022.

Tocmai pentru că suntem într-o perioadă de tranziție, toate cotele de taxe și impozite rămân neschimbate față de anii trecuți, n-a existat decât o indexare cu inflația față de anul trecut”, a spus managerul public Matei Creiveanu.

Ceea ce este doar o poveste frumoasă care se dovedește crasă dezinformare și insultă inteligența antreprenorilor adunați la dezbatere. Toate acestea fiind valabile doar în teorie și aruncate ca praf în ochi de executivul primăriei și de cei de la Direcția Fiscală.

În realitate, impozitele cresc schimbându-se și baza de impozitare, lucru sesizat de timișorenii care au cerut dezbaterea.

Dacă marii investitori se pot reloca, noi, microîntreprinderile locale, nu avem unde și vom fi nevoiți să îngroșăm rândurile celor peste 70.000 de microîntreprinderi închise în țară în primele 10 luni ale lui 2024!

Este o matematică politică în care totul este la superlativ și matematică uzuală care încă, din fericire, se mai învață în școli.

Matematica portofelului acesta este din ce în ce mai subțire. Pe mine strict mă interesează pe majorarea cu maxim admis a 50% a impozitului pe clădirile nerezidențiale și pe mijloacele mobile.

Gândiți-vă că 50% eu actual plătesc 2.500 lei pe mijloacele mobile. Au majorat cu 50%, 3750, corelat cu celelalte impozite care vin ca un tăvălug pe noi foarte micii întreprinzători particulari, ne va da în cap.

Din păcate, acest lucru se va întâmpla pentru că nu mai avem. În șase luni deja s-au mărit impozitele pe minimum pe economie de două ori, cu un aproximativ 400 lei suplimentar.

În afară de acest lucru, noi oricum plătim taxe în momentul în care am pus cheia în contact pe tot felul de parcări improvizate pe carosabil, pe tot felul de RCA-uri, pe tot felul de cumulate, ca micro-întreprinderi în care suntem mii în acest oraș nu vom mai supraviețui.

Am o rugăminte, să țineți cont de jos în sus când veți majora taxele, pentru că multe naționale, ele pot oricând să se reloce, dar noi suntem doar ai Timișoarei și nu avem unde să ne relocăm”, a punctat Corneliu Neculau, care are o mică afacere.

Dumneavoastră spuneați că nu suntem într-o situație în care impozitele cresc în fiecare an, ci că impozitele rămân la același nivel. Eu vă spun că acest lucru este fals și e important ca toți cetățenii și întreprinzătorii să cunoască modul în care acest lucru se întâmplă practic în fiecare an și fac acest lucru care era treaba dumneavoastră îl explicați.

Fostul primar, domnul Robu, a crescut pentru persoanele juridice și actuala administrație a egalizat aceste impozite pentru persoanele fizice.

Actuala administrație a mărit, a egalizat impozitele, măriri pentru clădirile nerezidențiale de către domnul Nicolae Robu și în mod ciudat, deși am auzit acum, anterior, că practic se merge mai departe cu același proiect din anii trecuți, eu vreau să vă subliniez că pentru proiectul din anii trecuți, pentru 2022 și 2023 aveți decizii definitive în care instanțele de judecată din Timișoara v-au anulat acel HCL și, pe scurt, în urma anulării dumneavoastră nu dați banii înapoi tuturor cetățenilor.

Apelez la logica dumneavoastră, deși se discută fel de fel de alte tipuri în momentul în care dai un HCL și ceri niște bani și încasezi în baza acelui HCL, ca logică elementară, când acel HCL este anulat sau parte din acel HCL este anulat, banii pe care i-ați primit până atunci, dacă nu-i dați înapoi la oameni sunt reținuți în mod nelegal. După 7 ani, de 6 ani de zile de impozite mărite, lumea nu mai poate.

Suntem după o pandemie, suntem în pragul unui război, suntem în acest haos politic pe care îl trăim și nu știu pe ce criterii vă bazați dumneavoastră când indexați la valoarea maximă.

Brașov are 0,9% impozit pe clădiri. Noi avem 1,95. Practic, societățile și întreprinzătorii și persoanele fizice care au mici afaceri își duc viața și traiul și ajung să fie neconcurențiale față de alte orașe.

Eu când mă lupt cu alte companii din alte orașe, ei au 1% , 0,9 %, maxim 1,1%, orașele de dimensiunea apropiată Timișoarei. Practic, acel cost mi-l dublați și îmi luați din profitul meu ca să pot să cresc competitivitatea societății care este în Timișoara.

La fel, de exemplu, ați văzut că multe – partea hotelieră, partea de Horeca – toți au venit și au început să vorbească. Păi, dumneavoastră aveți o responsabilitate, uitați-vă în alte orașe unde ele sunt full, nu știu dacă știți. De exemplu, pentru partea hotelieră este cel mai greu an pentru mulți de când au deschis și unii au chiar din 1990“, a fost intervenția unui alt antreprenor, Dan Iliescu, care reprezintă MIȘCAREA ÎNTREPRINZĂTORILOR DIN TIMIȘOARA.

Pentru Primăria Timișoara, medicina e același lucru cu păcănelele

Aș adăuga și asistența medicală. Și anume e un segment foarte neglijat al ei, ambulatoriu de specialitate. Importanța lui în sănătatea unei comunități e covârșitoare. Noi gestionăm lunar sute de mii de cazuri complexe, care datorită nouă nu mai ajung la spitale. Și efectul este dublu.

Pe de o parte, prevenim sufocarea spitalelor într-o activitate debordantă, și am văzut scenariul ăsta derulându-se cu câțiva ani în urmă.

Pe de altă parte, costurile pentru societate a unui caz rezolvat în ambulatoriu sunt infinit mai mici decât cele din spital. Știm cu toții care sunt costurile aferente unei spitalizări, fie ea și de zi. Susținerea ambulatoriului de specialitate devine evident că e o măsură din care toată lumea ar avea de câștigat. Autoritatea publică locală poate să sprijine unitățile sanitare financiar și material. Am citat din legea 95, o lege organică.

Vă solicităm așadar, să adoptați o hotărâre prin care clădirile în care își desfășoară activitățile cabinete medicale de specialitate să fie impozitate cu aceeași cotă ca și cele rezidențiale, limitând această măsură la acele cabinete care își desfășoară activitatea în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, adică fac parte din sistemul public de sănătate și la acelea care se încadrează în definiția fiscală a unei microîntreprinderi.

Considerăm că impactul bugetar ar fi minim, iar sunetul la nivelul societății e pozitiv și foarte mare. Ar trebui să ieșim puțin din paradigma financiar-contabilă și să vedem imaginea de ansamblu în care, așa cum spuneam, asta ar fi o măsură din care toată lumea vrea, ar avea de câștigat”, a declarat medicul Andrei Mureșan.

Am venit astăzi să-mi exprim nemulțumirea legat de discriminarea pe care o face Primăria Timișoara între ambulatoriile integrate, cele din spital, și ambulatoriile de specialitate. Unde acționăm noi și unde avem, cum a spus și domnul doctor, foarte mulți pacienți și deșarjăm spitalele. Noi oferim servicii medicale exact la fel ca și cei care lucrează în ambulatoriu de specialitate din spital, acele ambulatorii integrate.

Deci, același lucru, nu este normal să plătim impozite majorate pentru cabinetele noastre medicale și nici să plătim la fel ca alți agenți economici.

Mă refer aici la restaurante, case de pariuri și, mă rog, alții, pentru că noi suntem unități sanitare și, în opinia mea, ar trebui să beneficiem de un regim fiscal aparte, în condițiile legii.

Așadar, vă rog să reevaluați sau să modificați grila de impozitare pentru cabinetele medicale și pentru sănătatea publică, pentru că, în fond, e vorba de sănătatea publică și de sănătatea cetățeanului”, a spus Elena Sîrbu, medic reumatolog, membru al comisiei ambulatoriului de specialitate și membru în Consiliul Colegiului Medicilor Timiș.

Sunt medic în ambulator. Pentru cei care nu-s familiarizați cu terminologia, ambulatoriile sunt cabinetele unde dumneavoastră și familia dumneavoastră vă consultați. La neurolog, la diabetolog, la cardiolog. În principiu, două entități mari, cele integrate și cele în contract direct cu Casa de Asigurări. Din punctul nostru de vedere, suntem unități de sănătate publică și ne luăm după legea sănătății, nu numai după legea finanțelor.

Am pregătit pentru dumneavoastră, la final, o să vă las materialele care atestă, prin articolul 2 din legea sănătății, că asistența de sănătate publică este coordonată de Ministerul Sănătății și se realizează prin toate tipurile de unități sanitare, de stat sau private.

Noi suntem în contract cu Casa de Asigurări. Dumneavoastră și familia dumneavoastră veniți cu bilete de trimitere, dacă sunt situații în care se percep taxe, sunt identice cu cele din ambulatoriile de stat. Sunt identice cu cele de la medicii de familie sau din spital. Nu este preponderent activitatea dumneavoastră încasarea de servicii. Acestea sunt biletele de trimitere cu care dumneavoastră veniți. O să vi le las să vedeți.

Nu se specifică ambulatoriu integrat sau ambulatoriu privat. Nu face legea sănătății distincție între noi. De ce sunt aici? Pentru că această lege a sănătății prevede, prin articolul 137, posibilitatea Consiliul Local, cum au zis și colegii mei, să acorde, să sprijine administrativ și financiar ambulatoriile de specialitate. Eu nu sunt proprietară, cabinetul este proprietar pe spațiul pe care-l am, nu eu ca persoană fizică”, a explicat medicul Carina Triff.

Aceeași poziție au avut-o și Izabela Popa, medic neurolog, și Flaviu Petrică, reprezentant pentru regiunea Vest-Centru a României al Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulatoriu.

“Mergeți la un furnizor de servicii medicale, membră a unei rețele mari, și veți fi taxat cu șase, șapte, 800 lei. Mergeți în cabinetele private ale colegilor mei de aici, ale celor din sală, și acestea vă vor taxa cu 50 lei, atât cât decontează Casa de Asigurări pentru acest serviciu, 40 și ceva, 50 lei, aproximativ în funcție de gradul profesional al acestuia.

Dumneavoastră impozitați niște unități medico-sanitare care au sau nu personalitate juridică. Este inadmisibil că nu susțineți mediul medical din Timișoara care acordă aceste servicii.

Am avut nenumărate întrevederi, atât cu Primăria, cât și discuții cu consilierii locali. Răspunsul a fost că nu se scad aceste impozite pentru că orașul are nevoie de investiții.

Vă rog să vă tratați pe trotuare, pe borduri și pe străzi, pentru că acolo investiți. Medicina din Timișoara nu are nevoie de investiții”, a declarat în dezbatere Flaviu Petrică.

Trebuie menționat că viceprimarul Lațcău s-a arătat iritat de cerințele medicilor de ambulatoriu, despre care consideră că emit pretenții pentru servicii sociale deși ei desfășoară activități comerciale.

Pentru Ruben Lațcău, un serviciu medical este același lucru cu un restaurant sau o sală de jocuri de noroc, când vine vorba de impozite și taxe.

Ce nemulțumiri au marii investitori

Măsurile de creștere a taxelor și impozitelor locale mult față de orașe precum Brașov sau Sibiu, care au și aflux mai mare de turiști, sau față de București, când vine vorba de HORECA sau alte spații, sunt considerate excesive și de către investitori mari, de talie națională.

Se uită un singur lucru: din cauza Primăriei Timișoara, care acționează foarte, foarte greu în comparație cu absolut toate celelalte primării din țară, se pierd investiții, se pierd foarte multe investiții.

Dumneavoastră acum ne luați 1,95%. În București se ia 1,5%, la Dumbrăvița 1,3%. Să zicem că am fi de acord să plătim 1,95%. Dar ca să iau o autorizație durează 3 ani de zile la Timișoara, iar în București sau la Craiova se primesc în trei luni de zile.

Cred că e o mare diferență, dacă luați câte investiții s-au pierdut în Timișoara și câte fabrici se închid în momentul de față. Cred că ar trebui să vă mai gândiți puțin la impozitele pe care ni le cereți.

Eu sunt de acord, cred că sunt unul din cei mai mari plătitori de impozite din acest oraș, dar dacă ne uităm că în localitățile periurbane, anul trecut s-au dat în funcțiune de două ori mai multe apartamente decât în Timișoara, cred că este vina dumneavoastră că nu dați autorizații.

Și cred că, cu asta, poate să fie de acord toată lumea cu mine, o să se ajungă ca absolut toate investițiile să nu se mai facă în Timișoara.

Dumneavoastră aveți nevoie de investiții ca să plătim impozite aici, dar cred că nu faceți altceva în discuția cu investitorii decât să ne alungați.

Uitați-vă la cât se dezvoltă Dumbrăvița, se dezvoltă toate localitățile periurbane și noi în Timișoara stăm de pomană.

Deci eu cred că cel mai important lucru pe banii pe care îi plătim este să vă ocupați, să ne dați hârtiile mai repede, pentru că altfel o să plecăm toți de aici și n-o să mai aveți cine să vă plătească impozite.

Uitați-vă dacă luați de la Statistică, vedeți că pe cele trei localități periurbane s-au făcut investiții de două ori mai mari ca în Timișoara. Oare de ce? Care e diferența între un PUZ sau o autorizație la Timișoara și una în localitățile periubane.

Cred că afectați foarte mult competitivitatea firmelor din Timișoara. AEM s-a închis, Procter & Gamble s-a închis, Azur se va închide. Vor fi foarte, foarte multe în următoarea perioadă, fabrici care se vor închide. Cine o să plătească impozite în Timișoara?

Eu îmi doresc un singur lucru: impozitul pe metru pătrat de teren la Timișoara nu are de ce să fie mai scump decât la București. Vi se pare normal, dumneavoastră vreți să-l scumpiți cu 10 % metrul pătrat, când deja este cu 10% mai scump decât în București?

Nu mi se pare normal ca impozitele în Timișoara să fie mult mai mari decât în București. Impozitul pe clădiri la fel. 1,95 nu există niciunde, în București la 1,5 vă spun eu că este mult mai fezabil”, a declarat Marius Cristescu, care împreună cu fratele său dețin Grupul de firme Bega, unul dintre concernele românești cele mai mari din țară pe piața hotelieră, diverse industrii, dar și de terenuri și clădiri industriale.

Ceea ce vreau să vă solicit și nu doar să discutăm este eliminarea articolului 2 din hotărârea de Consiliul Local în care se prevede creșterea cotei de impozitare cu 50% și aș vrea să fac o corecție. Această cotă nu se aplică din 2022-2023, se aplică din 2018.

Știu ce consecințe ar avea ajustarea și ar fi fost foarte bine dacă ați fi studiat și dumneavoastră cum acest articol ar însemna aducerea și ajustarea bugetului local exact la nivelul la care trebuie să fie și la aplicarea cotei corecte de 1,3%.

Domnul viceprimar, impozitul pe care trebuie să-l aplice municipiul Timișoara este de 1,3%.A cest impozit provine din greaua moștenire pe care dumneavoastră o aveți de la administrația Robu din 2018.

Dumneavoastră ați venit în 2020 cu o nouă administrație, ați păstrat din greaua moștenire pe doamna director economic. Dacă se majorează și se adaugă o cotă adițională de creștere a impozitului doar în situațiile în care Timișoara ar fi într-un caz excepțional și aș vrea s-o întreb pe doamna director economic dacă bugetul Timișoarei este în impas sau nu.

Este acum Timișoara sau a fost în 2018 Timișoara într-un caz excepțional în care bugetul era în impas? Și vă rog frumos să-mi răspundeți toți cei care erați la vremea respectivă.

La articolul 2 prevede să se majoreze cu o cotă adițională de 50%. Vă rog să-mi explicați care este motivul pentru care trebuie să existe această cotă adițională, de ce nu ne putem menține la impozitul de 1,3%? Care este cazul excepțional în care se află Timișoara acum sau care a fost cazul?

Vă întreb acum dacă a fost vreun caz excepțional pentru care Timișoara a trebuit să se aleagă cu această cotă adițională, de mărirea impozitului cu 50%,știți că în Timiș, în România, Timișoara este într-adevăr pe primul loc.

În București, așa cum s-a spus și cum au spus antevorbitorii mei, cota de impozitare este 1,5% la Cluj, un oraș extrem de dezvoltat, cu evenimente despre care tocmai ați vorbit, că trebuie să existe un echilibru între evenimente, între ceea ce se întâmplă. Ați crescut impozitul cu 0,65%. Unde sunt investițiile în infrastructura culturală a acestui oraș care să ajute mai ales domeniul hotelier?

Și tot o să întreb Direcția Fiscală când s-a făcut studiul de impact asupra creșterii și adăugării acestei cote adiționale, dacă vorbim de taxa hotelieră de 2% ținând cont de gradul de ocupare care este într-un trend descendent de câțiva ani de zile în Timișoara s-au diminuat sau mai mult decât atât, am trecut prin perioada pandemiei, în care Horeca și Horetim s-au închis cel puțin pentru un an de zile, și atunci aș putea să spun că ar fi fost un caz excepțional. A existat un HCL în care să introduceți o diminuare a impozitului cu o cotă adițională? Așa ceva nu există.

S-a vorbit până acum de piedicile administrative pe care le întâmpinăm. Cred că gradul de colectare a taxelor la bugetul local este unul consistent și este foarte crescut.

Cred că atunci când depășim partea de campanii electorale și când trecem la faza de a administra corect orașul, nu mai contează ce a făcut administrația veche, contează care este viziunea administrației curente, contează să fiți un partener pentru mediul de afaceri, pentru că împreună putem dezvolta orașul.

Orașul nu se dezvoltă decât de către ambele părți și vă doresc foarte mult și în special acum mă adresez chiar și dumneavoastră, că sunteți și consilieri local, că așa ați ajuns viceprimar, colegilor mei din Consiliul Local pe care îi văd astăzi aici sau celor cărora noi le-am acordat un vot de încredere.

Dumneavoastră când votați o astfel de hotărâre de consiliu local, votați oportunitatea, dar nu uitați că există și legalitate și există, nu știu, măcar un pic, și de moralitate. Trăim în Timișoara și trebuie să susținem Timișoara”, a punctat Ramona Olteanu, ca reprezentant al asociației HORETIM.

Altă problemă care s-a ridicat a fost supraimpozitarea cu 500% a clădirilor nereabilitate, în timp ce clădiri ce țin de primărie și chiar sediul Primăriei Timișoara sunt în paragină.

Ce spun consilierii locali?

Ilie Sîrbu, Ştefan Corban și Andreea Medişanu, toți trei consilieri locali din partea AUR au avut observații critice pe marginea proiectului. Corban a prezentat o analiză comparativă între procentele de impozitare dintre alte orașe și Timișoara, unde sunt cele mai mari din țară.

Este cât se poate de real acest aspect în ceea ce privește poziția noastră ca oraș, la cota de impozitare o să ajungem să fim peste nivelul pe care îl au alte orașe.

S-a vorbit despre dezvoltarea orașului și o să vă spun, că vă place sau că nu vă place, Craiova are 1,3% cotă de impozitare și cred că, din păcate, un oraș de provincie pe care foarte multă lume îl blamează, în momentul de față este mult mai dezvoltat decât Timișoara”, a declarat consilierul Andreea Medișanu.

Sorin Ionescu, și el consilier local, a avut o intervenție tranșantă: “Propunerea grupului Partidului Social Democrat, grupului consilier lor PSD este ca oamenii să plătească aceeași bani pe care i-au plătit și în anii trecuți, ceea ce înseamnă că dacă indexăm cu rata inflației, avem această posibilitate de a scădea anumite taxe, astfel încât într-o perioadă de criză economică, și am reținut un citat “nu mai putem, nu mai putem”, spun oamenii care generează plus valoare în societatea timișoreană și oamenii care reprezintă motoarele economice ale acestui oraș.

Dacă nu putem interveni la rata inflației, putem interveni însă la acest procent de creștere a taxelor locale.

Vreau să vă spun că dacă nu strângem cu toții rândurile, și cred că apelul medicilor e corect, s-ar putea ca în 10 ani nu Oradea și Clujul, ci localitățile rurale din jurul Timișoarei să ne-o ia înainte și să rămânem în urmă. Să nu mai discutăm de o comparație gen Craiova-Oradea-București, ci să discutăm că la Dumbrăvița se întâmplă nu știu ce, că Ghiroda devine centru universitar și că, nu știu, pe la Șag o să avem și un nou aeroport construit de administrația locală”.

Taxele și impozitele din Timișoara aferente anului 2025 trebuie să rămână cel puțin la același nivel cu cele din acest an!

În ciuda poziției publice a conducerii primăriei Timișoara, în realitate, taxele și impozitele propuse pentru 2025 vor crește atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice!

Plătim cele mai mari taxe și impozite din țară fără a beneficia de servicii din partea municipalității pe măsura așteptărilor și banilor pe care-i plătim an de a la bugetul local…

Că vorbim de curățenia în oraș, de modul în care sunt gestionate spațiile verzi, de transportul public în comun, de furnizarea apei calde și a căldurii, de amenajarea locurilor de parcare etc, suntem departe de un loc fruntaș la nivel național, multe orașe plasându-se înaintea noastră la aceste capitole, culmea, având taxe și impozite mai mici decât în Timișoara.

Mai jos, câteva exemple elocvente referitor la majorarea taxelor speciale, în condițiile în care lipsește cu desăvârșire o fundamentare temeinică a acestor majorări și totodată nici povestea cu indexarea cu rata inflației de 10,04% nu este aplicabilă acestor taxe.

Direcția Generală Urbanism- Biroul Avizare PUD/ PUZ:

Taxa pentru activitățile de informare pentru studiile de oportunitate ( Prealabile obținerii Avizului de oportunitate )- 2024 – 569 lei/ 2025 – 628 lei.

Taxa pentru avizare PUZ/PUD și înaintarea documentațiilor în plenul Consiliului Local: 2024 – 838 lei/ 2025- 925 lei.

Direcția Generală Urbanism- Compartiment Autorizare Activități Comerciale și Publicitate:

Taxa pentru eliberarea acordului/avizului pentru desfășurarea unei activități economice; 2024- 83 lei/ 2025- 92 lei.

Alte taxe speciale:

Taxa pentru acord/ adeverință privind apartamentarea, subapartamentarea si reapartamentarea unei constructii: 2024- in regim normal 120 lei- in regim de urgență 358 lei/ 2025- in regim normal 132 lei- in regim de urgență 395 lei.

Taxa pentru eliberarea Avizului de Principiu Mediu Urban: 2024- 120 lei/ 2025- 200 lei .

Taxa pentru eliberare Avizului Gestiune Deseuri: 2024 120 lei/ 2025- 150 lei.

Și tot asa, zeci de alte taxe aparținând diferitelor compartimente/ birouri din cadrul primăriei, mărite fără nicio justificare decentă.

Referitor la impozitele plătite atât de persoanele fizice, cât și de cele juridice pentru clădirile nerezidențiale:

Conducerea primăriei induce în eroare timișorenii afirmând faptul că “ În Timișoara, cotele de impozitare rămân neschimbate și în 2025.”

Da, rămân neschimbate cotele, dar pentru majoritatea timișorenilor, persoane fizice sau juridice, se va schimba valoarea imobilelor la care se aplica aceste cote, în sensul creșterii acesteia, ce va conduce automat la majorarea acestor impozite, respectiv la plata efectivă a unor sume mai mari de bani primăriei!

În plus, se va aplica acestor impozite și indexarea obligatorie, prevăzută de lege, de 10,04%!

Așadar, trebuie să micșorăm impozitele în așa manieră încât, odată aplicată indexarea de 10,04%, acestea să rămână la nivelul anului 2024.

O altă chestiune pusă în dezbatere de mai multi reprezentanți ai mediului de afaceri este cea referitoare la “majorarea cu o cotă adițională de 50% din cota de impozit de 1,3% pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoanele fizice sau juridice – este adevărat, această cotă adițională a existat și în anii precedenți, numai că, între timp, mai multe persoane au atacat în instanță această prevedere și au câștigat definitiv.

Și mai mult ca sigur, dacă proiectul de hotărâre va trece cu această prevedere, va fi atacat din nou și se va da câștig de cauză celor care se vor adresa instanței. De ce? Simplu… pentru că legea prevede posibilitatea autorității publice de a aplica această majorare cu cota adițională de 50% în cazuri excepționale, cu o motivare beton… din păcate însă, la noi s-a dovedit a fi abuzivă până acum, iar fundamentarea din acest an nu face excepție, nu justifică vreun caz excepțional, este cam “copy paste” din anii precedenți.

Nu în ultimul rând, este obligatoriu să luam în calcul o diminuare a impozitelor percepute unităților sanitare private ce asigură asistență medicală ambulatorie de specialitate, având în vedere faptul că legislația prevede în mod clar faptul că autoritățile administrației publice locale pot sprijini furnizorii de servicii medicale de specialitate ”, a scris pe Facebook consilierul local Roxana Iliescu.

Mediul privat din Timișoara solicită sprijinul clasei politice pentru a preveni migrarea investițiilor către alte orașe. Competiția fiscală între orașe este reală, iar Timișoara riscă să piardă poziția sa strategică dacă nu adoptă o politică fiscală echitabilă.

Este momentul să demonstrăm că Timișoara poate fi un model de colaborare între administrație și sectorul privat, punând bazele unei dezvoltări economice sustenabile.

Informare pentru Consilierii Locali

Stimați consilieri,

Mediul de afaceri din Timișoara atrage atenția asupra problemei impozitelor excesive percepute în perioada 2019-2024 și solicită ajustarea cotelor pentru anul 2025.

Diferența între cota standard maximală de 1,3% și cota aplicată de 1,95% a făcut ca Timișoara să înregistreze cele mai mari impozite din țară, în condițiile în care în alte orașe importante, precum Cluj-Napoca și Iași, cotele sunt în jurul valorii de 1%.

Considerăm că este esențial să fie luate măsuri urgente pentru corectarea acestei situații în interesul întreprinzătorilor și al comunității locale.

Informare privind impactul fiscal asupra competitivității Timișoarei

Stimate reprezentant al mediului politic,

Vă adresez această informare pentru a aduce în atenție o problemă deosebit de importantă, care afectează atât mediul de afaceri, cât și competitivitatea Timișoarei în raport cu alte orașe din România: creșterea nejustificată a impozitelor locale pentru automobile și clădiri nerezidențiale.

Context:

1. Diferența de impozitare: În ultimii ani, impozitele pentru clădiri nerezidențiale în Timișoara au fost majorate cu 50% (de la 1,3% la 1,95%), ceea ce reprezintă o povară suplimentară pentru companii, comparativ cu alte orașe mari precum Cluj-Napoca, Oradea sau Brașov, unde rata fiscală este menținută la un nivel rezonabil.

2. Impactul asupra mediului de afaceri: Această creștere a determinat companiile să-și reevalueze investițiile și chiar să ia în calcul relocarea către orașe cu politici fiscale mai echitabile. Într-o piață competitivă, impozitarea excesivă poate transforma Timișoara dintr-un pol de atracție economică într-un mediu nefavorabil dezvoltării.

3. Decizii juridice: În ultimul an și jumătate, au fost deja obținute numeroase decizii favorabile în instanță, inclusiv două definitive, care au anulat creșterea suplimentară de 50% a impozitelor.

Probleme identificate:

Lipsa de dialog cu mediul de afaceri: Deciziile de majorare a impozitelor nu au fost fundamentate pe consultări ample cu reprezentanții companiilor afectate.

Dezavantaj competitiv: În comparație cu alte orașe, Timișoara își pierde atractivitatea pentru investitori din cauza poverii fiscale crescute.

Tensiuni între administrație și mediul privat: Creșterile fiscale au generat nemulțumiri semnificative, iar lipsa de răspuns din partea autorităților locale a escaladat situația către instanțe de judecată.

Propuneri pentru remediere:

1. Revizuirea cotelor de impozitare pentru clădiri nerezidențiale, astfel încât să fie aliniate la media practicată în alte orașe mari din România.

2. Suspendarea creșterii planificate pentru anul 2025, având în vedere impactul negativ demonstrat asupra economiei locale.

3. Promovarea unui dialog constructiv între administrația locală și mediul privat, pentru identificarea unor soluții sustenabile.

4. Crearea unui plan fiscal competitiv, care să transforme Timișoara într-un oraș atractiv pentru noi investiții, contribuind astfel la creșterea veniturilor bugetare prin extinderea bazei de impozitare, nu prin majorări”, a atras atenția, încă din 9 decembrie, pe Facebook, consilierul Ilie Sîrbu.

Conducătorul dezbaterii, viceprimarul Ruben Lațcău, l-a ignorat cu aceeași aroganță și pe juristul Tiberiu Negrei, reprezentantul Sindicatului Liber la Angajaților din PMT, căruia nu i s-a mai dat cuvântul, deși s-a înscris regulamentar.

Ca atare, sindicatul și-a exprimat punctul de vedere cu ajutorul presei, prin următorul mesaj:

LEGEA din nou ÎNCĂLCATĂ la DEZBATEREA PUBLICĂ de azi, 10.12.2024, organizată de Primăria Municipiului Timișoara, referitoare la Proiectul HCL din 30.10.2024 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale în Municipiul Timișoara pentru anul 2025!

1.Primarul Municipiului Timișoara, domnul Dominic Samuel Fritz, în calitate de inițiator al proiectului de hotărâre NU A PARTICIPAT la dezbaterea publică deși era OBLIGATORIU să participe potrivit dispozițiilor art. 7 alin. (10) lit. c) din Legea nr. 52/2023 privind transparența decizională.

Cităm: ” La dezbaterea publică vor PARTICIPA OBLIGATORIU INIȚIATORUL și/sau inițiatorii PROIECTULUI DE ACT NORMATIV din cadrul instituției sau autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea notei de fundamentare, a expunerii de motive, a referatului de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, a studiului de impact și/sau de fezabilitate, după caz, și a proiectului de act normativ.”

CITEȘTE ȘI: Șapte milioane de lei pentru investițiile timișene. Localităţile în care au ajuns cei mai mulţi bani

2. Anterior dezbaterii publice, subsemnatul Tiberiu Negrei, în calitate de președinte al sindicatului, mi-am exprimat dorința de participare și luare de cuvânt, am fost trecut pe o listă cu persoanele care doresc să ia cuvântul la dezbaterea publică, însă LUAREA DE CUVÂNT MI-A FOST REFUZATĂ de Viceprimarul Municipiului Timișoara, domnul Ruben Lațcău (acesta participând și conducând dezbaterea publică), încălcându-se astfel DREPTUL LA LIBERA EXPRIMARE conform prevederilor art. 7 alin. (10) lit. a) din Legea nr. 52/2023 privind transparența decizională.

Precizăm că luarea de cuvânt era pentru susținerea solicitării sindicatului formulată prin adresa sindicatului nr. 757/10.12.2024, înregistrată la primărie cu nr. MTM2024-048386 din 10.12.2024 (adresa de mai sus).

Drept urmare, SOLICITĂM:

– RETRAGEREA proiectului de hotărâre menționat mai sus;

– organizarea unei NOI DEZBATERI PUBLICE la care să participe OBLIGATORIU Primarul Municipiului Timișoara;

– asigurarea DREPTULUI LA LIBERĂ EXPRIMARE pentru TOȚI participanții la dezbaterea publică care doresc să ia cuvântul”,a transmis reprezentantul sindicatului, juristul Tiberiu Negrei.

Cu toate acestea, după dezbatere viceprimarul Ruben Lațcău a afirmat că va fi supus votului pe 12 decembrie, lucru pe care îl intuiesc și consilierii locali. În acest caz, dacă proiectul va fi votat va fi atacat atât pentru nerespectarea procedurii, în consiliul local, în instanță și va fi contestat și la Instituția Prefectului din Prefectura Timiș.

Concluzia a fost trasă de un domn care nu a mai apucat să ia cuvântul și nici să se prezinte sau să fie prezentat, dar care i-a oprit din ieșirea în viteză, la final de dezbatere, pe edili. Acesta a pus câteva întrebări retorice: “Aveți impresia că noi am venit aici să rugăm frumos? Am o întrebare de altfel retorică: ce se întâmplă dacă noi, cei care ne-am adunat astăzi aici și foarte mulți dintre noi reprezentăm foarte multe societăți comerciale, alegem să plătim impozitele în 31 decembrie 2025? Toți. Și ce se întâmplă dacă în urma unor decizii de instanță va trebui ca Primăria să mai restituie banii pentru acele HCL-uri care au fost date din câte înțeleg, într-o zonă gri și cine va plăti paguba? Cine tot noi sau putem să forțăm o restructurare forțată a primăriei? Vorbeați de cheltuieli foarte mari, putem să forțăm restructura re-forțată a Primăriei?”, a încheiat acesta, în aplauzele tuturor.

Chapeau!


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Administrația Fritz vrea să îi împovăreze pe timișoreni cu biruri mai mari cu 50% în 2025

  1. Poate un raport de execuție bugetară (frumos ar fi si pe legislatura trecută) pe anul ăsta? Ce s-a făcut cu banii colectați (chiar și cu cei obținuți după prelungirea termenului de plată – acțiune care riscă să se perpetueze)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *