Administrația Fritz a abandonat două obiective din zona ultracentrală, baza Uszoda și Parcul Copiilor (foto și video)

Administrația Fritz a abandonat două obiective din zona ultracentrală, baza Uszoda și Parcul Copiilor (foto și video)

Administrația Fritz a abandonat două obiective din zona ultracentrală, baza Uszoda și Parcul Copiilor (foto și video).

Din 2020 și până acum, zeci de proiecte, promise în campania de acum 4 ani, de către Dominic Fritz și echipa USR, nu s-au concretizat. Mai mult, unele au fost complet abandonate iar ruina s-a accentuat.

Baza Uszoda, focar de infecție

Fostul centru de natație din Parcul Central din Timișoara e acum un loc părăsit, o adevărată bombă ecologică și sanitară. Şobolanii au împânzit zona, sunt mormane de fecale, iar mirosul a devenit insuportabil.

De aproape 30 de ani, baza sportivă este focar de infecție, depozit de gunoaie, casă pentru oamenii străzii.

Baza Uszoda a funcționat cu succes decenii la rând. Declinul a început după 1989, când baza de agrement şi bazinele de înot au fost abandonate.

Intenții și proiecte au existat și în perioada fostului primar Nicoale Robu.

Dar marea veste a renovării totale a bazei Uszoda a venit în septembrie 2020, când Dominic Fritz, candidat USR la Primăria Timișoara, prezenta într-un film de 20 de minute cum va rezolva el problema dezastrului.

dominic fritz 1 4

Consilierii locali PNL și consilierul Roxana Iliescu l-au interpelat pe primarul Fritz, în ultimii trei ani, pe tema reconstrucției bazei Uszoda.

Astfel, în octombrie 2022, Primarul Dominic Fritz a anunţat că în vara lui 2023 va fi redeschisă Baza „Uszoda” din Parcul Central „Anton Scudier” din Timişoara, construită în anul 1926 ca bază de agrement şi bazine de înot şi care a funcţionat până la Revoluţia din 1989, după care a devenit ruină şi loc de adăpost pentru oamenii străzii.

dominic fritz 2 1

„Redeschidem Baza “Uszoda”, de care se leagă multe amintiri din copilărie, pentru comunitate, chiar în această vară. Am mers zilele trecute până la fostul centru de nataţie din Parcul Central „Scudier”, împreună cu mai mulţi colegi din Primăria Timişoara, pentru a găsi o soluţie de a valorifica această locaţie.

În urmă cu câteva luni, când am venit la primărie, baza era o ruină plină de gunoaie şi un adăpost pentru oamenii străzii, chiar în centrul Timişoarei.

Era un loc căzut în uitare din 2013.

Am scos de acolo, în ultimele săptămâni, peste 100 de tone de gunoaie, iar în urma vizitei pe teren de zilele trecute am decis să transformăm ‘Uszoda’ într-un centru sportiv şi cultural”, afirma la acel moment Dominic Fritz, într-o postare pe Facebook.

Bineînțeles că nici până acum, la final de februarie 2024, la baza Uszoda nu s-a îmbunătățit absolut nimic, așa cum puteți observa în fotografiile și în filmările de mai jos.

baza uszoda 2 baza uszoda 3baza uszoda 4

Parcul Copiilor e parcul groazei

În 1986, la Timișoara avea să se deschidă Parcul Pionierilor.

Astăzi îl știm ca Parcul Copiilor.

Era unul din locurile de joacă pentru multe generații de copii.

Iar până prin anii 2000, unul din atracţiile parcului era trenuleţul cu motor diesel, care trecea prin „tunelul groazei”.

La mijlocul anilor ’80, municipalitatea a amenajat un parc pentru „şoimii patriei” şi „pionierii” timişoreni.

CITEȘTE ȘI: Noi restricții de circulație în Timişoara

Pentru acele vremuri din România, Parcul Pionierilor era relativ bine dotat, deşi mare parte din jocuri erau rudimentare.

La realizarea lor şi-au adus însă contribuţia multe din intreprinderile din oraş, fiecare cu ce a putut.

Erau leagăne, balansoare, tobogane, mese, bănci, bare, trambuline, labirinturi, gropi cu nisip, caruseluri şi multe altele.

Ultimele renovări de ansamblu s-au făcut în administrațiile Ciuhandu și Robu.

De atunci s-au mai operat lucrări de întreținere și de toaletare horticolă, însă nimic substanțial în ce privește locurile de joacă și relaxare pentru copii și adulți.

Mobilierul este degradat și învechit, piesele modulelor de joacă sunt ruginite sau nefuncționale, punând viața copiilor în pericol.

Cel mai grăitor exemplu a fost de Ziua Copilului, pe 1 iunie 2023.

Copiii au fost întâmpinați de un carusel.

Doar de decor. Bărcile trebuiau împinse prin canalul plin de mâl și cu prea puțină apă.

Iar apa, care lipsea din canal, băltea lângă cișmeaua stricată și în locul de joacă cu nisip. Făntână cu jeturi, o mare distracție a copiilor a fost complet desfințată.

La finele lunii ianuarie 2024, viceprimarul Ruben Lațcău anunța public că Parcul Copiilor din Timișoara se pregătește ca, odată cu vremea primăverii, să fie din un loc primitor, cu echipamente de joacă reparate sau înlocuite.

„Odată cu vremea bună, copiii de toate vârstele se vor distra de minune în Parcul Copiilor, unde reparăm sau înlocuim echipamente de joacă, precum trambulina, scaunul rotativ tip cuib pasăre și piramida din frânghii.

Reparăm și echipamentele de fitness, completăm zonele cu nisip și plantăm stejari”, spunea, pe 27 ianuarie 2024, viceprimarul Ruben Lațcău.

Lucrările au fost făcute de angajații Horticultura, una dintre societățile aflate în subordinea Primăriei Timișoara, care se ocupă, în principal, cu întreținerea spațiilor verzi din zona centrală a orașului.

Cât despre locurile și instalațiile de joacă, acestea au rămas abandonate și neîntreținute.

parcul copiilor 1 2parcul copiilor 3 2

Acum, cu 3 zile înainte de Mărțișor, patinoarul a rămas o epavă plină de compost, gunoaie și țevi ale instalației de producere a ghieții.

Cât despre fostul amfiteatru, acesta arată ca din scenele orașului-fantomă Cernobîl, abandonat după accidentul nuclear din aprilie 1986.

Interesant este că administrația Fritz nu a avansat nicio dată concretă pentru renovarea celor două puncte de atracție din zona centrală și nici nu sunt cuprinse în bugetul local pe anul 2024.

 

 

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Administrația Fritz a abandonat două obiective din zona ultracentrală, baza Uszoda și Parcul Copiilor (foto și video)

  1. Nu ii intereseaza decit sa minta credulii (era sa zic prostii) care pun botul la promisiunile lor si apoi,catarati in functie sa faca ce au facut in ultimii ani-sinecuri,angajari,firme,ocupari ilegale de functii, etc….lista poate continua la nesfirsit.

    Votati cum vreti sa va fie urbea !
    Asa rau nu a fost nici dupa revolutie, din pacate remarcam asta zi de zi.

    1. Fritz a ajuns Primar in baza unei liste de promisiuni. Sunt curios de un rezumat simplu….ce a promis și cat a realizat din fiecare obiectiv procentual. Fără scuze, fara lamentari sau vinovați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *