Acțiunea “Foc de artificii”: controale până în 9 ianuarie, cine riscă amenzi sau chiar închisoare

Distracția e scumpă: 7500 de lei, amenda pentru românii care folosesc artificii ilegal

Polițiștii timișeni continuă și în acest an acţiunea naţională „FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice. Până în 9 ianuarie 2022, poliţiştii timișeni acţionează, pe raza județului Timiș, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Un român s-a izbit cu TIR-ul de un avion, pe o autostradă din Germania

Astfel, polițiștii specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase, cu sprijinul celor de ordine publică, vor efectua acţiuni şi controale, atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale situate pe raza județului Timiș.

Reamintim că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1 nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de către persoanele aflate în pericol, pentru îndepărtarea animalelor agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment, numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Comercializarea de artificii îl poate duce pe comerciantul neautorizat la închisoare

Comercializarea de către orice persoană neautorizată de articole pirotehnice din orice categorie constituie infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment, de exemplu artificii,  din categoriile F3 şi F4, numai în condiţiile în care există acordul primăriei pe a cărei rază se execută jocurile respective, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi avizul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Totodată, persoanele juridice nu pot comercializa către persoane neautorizate articole pirotehnice din categoriile F2-F4. Referitor la persoanele fizice, acestea, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1, pe tot timpul anului.

Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P.1, P.2, T.1 și T.2 nu pot fi confecționate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice în scopuri de divertisment. Folosirea articolelor pirotehnice NU ESTE PERMISĂ în următoarele situaţii:

 

  1. a) Între orele 24:00 – 06:00 cu excepţia evenimentelor de interes local,naţional sau internaţional,în baza aprobării autorităţilor locale;

 

  1. b) La o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

 

  1. c) La o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

 

  1. d) La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

 

  1. e) În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

 

  1. f) Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

 

  1. g) La o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

 

Conform Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, sancțiunile contravenționale au o valoare cuprinsă între 3.000 și 15.000 de lei.

Totodată, utilizarea articolelor pirotehnice tip petardă poate fi sancționată contravențional conform Legii 61/1991R privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

De asemenea, recomandăm cetățenilor să manifeste un comportament responsabil și să desfășoare activități menite să îi protejeze, atât pe aceștia cât și pe minori, pentru evitarea producerii unor evenimente negative, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.

În fiecare an, utilizarea de artificii sau petarde în mod greșit s-a soldat nu doar cu sancțiuni ci și cu accidentări grave


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *